יום שישי ה-13 מגיע ואיתו, כל החששות והפוביות אשר נלוות אליו. עד היום לא ברור בדיוק מה הסיבה שאנשים חוששים מפני היום הזה, אבל ישנן שתי סברות גורפות: הראשונה גורסת כי המוניטין הגרוע של היום הזה קשור לפוביה שיש לאנשים מסוימים מפני הספרה 13 (או 'טריסקידקאפוביה' ליתר דיוק). כלומר, הם אלו שהפיצו במקור את תפיסה כי מדובר ביום עם מזל רע מאוד. הסברה השנייה גורסת כי המקור למוניטין הגרוע של יום שישי ה-13 קשור לברית החדשה – וספציפית ליהודה איש קריות, התלמיד ה-13 של ישו והאדם שמכר את המושיע לרומאים בסעודה האחרונה (אשר התחוללה ביום שישי). למרות זאת, אין סיבה חד משמעית שמסבירה מדוע כל כך הרבה אנשים חוששים מהיום הזה – מה שכן ידוע זה שגם אם החשש מוצדק או לא - יש רשימה ארוכה של אסונות קשים לעיכול שאכן קרו ביום שישי ה-13.
תאמינו או לא, אבל לאורך השנים התחוללו לא מעט טרגדיות ותקריות משונות ביום שישי ה-13. מהתרסקויות של כלי תעופה שגרמו למותם של מאות אנשים, ועד לאסונות טבע אימתניים שגרמו למותם של מאות אלפי אנשים בזמן קצר. הנה 10 הדברים המזעזעים והמוזרים ביותר שאי פעם שקרו ביום הזה:
הסופה שמחקה חצי מהאוכלוסייה
13 בנובמבר 1970. בבוקר יום שישי הסתיימה במזרח הרחוק סופת הציקלון הקטלנית ביותר בהיסטוריה האנושית. הסופה התחוללה לאורך יומיים שלמים במחוז בולה, אשר במזרח פקיסטן (בנגלדש של ימינו) וגרמה לתנאי מזג אוויר איומים: רוחות במהירויות של למעלה מ-200 קמ"ש, שיטפונות ומפולות בוץ. ביום שיש ה-13 לנובמבר התברר שמניין ההרוגים של הסופה מוערך בכחצי מיליון קורבנות במפרץ בנגל – כ-45 אחוזים מהאוכלוסייה במדינה.
הסופה הזאת הייתה הרסנית כל כך שהשפעותיה מורגשות עוד בימינו. באותה תקופה, המדינה הייתה מחוז של מדינת פקיסטן, אך הכל השתנה אחרי הציקלון. אזרחי המחוז הרגישו שהממשל הפקיסטני לא מנהל כראוי את פעולות החילוץ והשיקום של האזור. על כן, התחוללה באזור מלחמת אזרחים שבסופה הוקמה מדינת בנגלדש.
#OnThisDay in 1970 The Great Bhola Cyclone makes landfall in East Pakistan killing up to 500,000; deadliest tropical cyclone ever recorded https://t.co/px9p2wfrHJ pic.twitter.com/lY5pT3SbNn
— Mace (@RoyaleVision) November 12, 2017
אסון התעופה הכפול
13 באוקטובר 1972. באותו יום קרו שתי אסונות תעופה קשים שסיפוריהם מהדהדים עד היום. זה התחיל ברוסיה, במה שמוגדר בעיניי רבים בתור התרסקות המטוס הגרועה ביותר בהיסטוריה של בריה"מ. התרסקות טיסת Aeroflot 217 התרחשה בסמוך לנמל התעופה שרמטייבו, לאחר שכלי התעופה צנח מגובה של 1,200 מטרים בזמן תהליך הנחיתה שלו. 174 אנשים נהרגו כתוצאה מן האסון הזה.
מאוחר יותר, בצד השני של העולם, קבוצת רוגבי מאורוגוואי נאבקה על חייה לאחר שהטיסה שלהם התרסקה ברכס האנדים. חוקרי תעופה סבורים כי טיסה 571 התרסקה כתוצאה מטעות אנוש של הטייס משנה. מתוך 45 הנוסעים, רק 16 שרדו את התקרית. התקרית הפכה לידועה לשמצה לאחר שהתברר כי השורדים נאלצו לאכול את גופותיהם של אלו שנהרגו כתוצאה מההתרסקות.
7. Survivors of Uruguayan Air Force Flight 571 sit in front of the fuselage of the crashed plane after being rescued in the Andes Mountains in 1972. pic.twitter.com/scD8dqfOeA
— Dennis World Cup 2018 (@Agha_Zadeh) May 3, 2018
הנפילה הכלכלית
13 באוקטובר (כן, שוב) 1989. הבורסה לניירות ערך חוותה נפילה לאחר שעסקת קניית חברת התעופה United Airlines טורפדה. על פי הדיווחים, הייתה צניחה של 7 אחוזים במדד ה-Dow, כמו גם ירידה של 5 אחוזים במדד ה-S&P 500 – ובמילים אחרות, המון אנשים איבדו המון כסף. כיום, התקרית הזו מוגדרת בתור "הנפילה הקטנה של יום שישי ה-13".
חשוב להדגיש כי יום שישי ה-13, באופן כללי, הוא סיוט מתמשך עבור כלכלנים ומשקיעים ברחבי העולם. מסתמן שמדי שנה, השוק מאבד קרוב למיליארד דולר, בגלל שאנשים חוששים לצאת מביתם ולבלות באותו יום. דונלד דאסי, מייסד של קליניקה פסיכיאטרית לטיפול בפוביות, סבור שהכלכלה העולמית מאבדת מדי שנה בין 900 מיליון דולר ל-2.7 מיליארד דולר בגלל יום שישי ה-13.
#fridaythe13th 1989 — Second Largest Stock Market Dip Ever, known as the “mini-crash" #stockmarket #minicrash #NYC pic.twitter.com/RPd3tMnG9e
— Jenny James Corkum (@jennycorkum) June 13, 2014
אסון הקוסטה קונקורדיה
13 בינואר 2012. ספינת התענוגות קוסטה קונקורדיה טבעה מול חופי טוסקנה לאחר שכלי השיט פגע בסלע בסמוך לחופי האי איסולה דל ג'יגולו. על פי הדיווחים, מדובר בספינה המסחרית הגדולה ביותר שאי פעם טבעה, עם כמות נוסעים כמעט כפולה מזו שהייתה על הטיטאניק.
64 אנשים נפצעו כתוצאה מהטביעה של הקוסטה קונקורדיה ועוד 33 אנשים נהרגו כתוצאה מהאסון הימי (כולל אדם אחד שלקח חלק במאמצי החילוץ). ישנן סברות גם כי מניין ההרוגים גבוה מזה, שכן היו נוסעים שלא היו רשומים במצבת השייט. 3 שנים לאחר האסון, פרנצ'סקו שטינו, הקפטן של הספינה, הורשע במספר סעיפי הריגה וקיבל עונש מאסר של 16 שנים, לאחר שברח מהספינה הטובעת מבלי לבצע את האחריות המוטלת עליו ולנסות לדאוג לנוסעים.
El machirulo se entrenó con el capitán del Costa concordia https://t.co/AbL5hO4sdU pic.twitter.com/8bOhD0LmEA
— Eduardo T (@dretedesco) July 9, 2018
שריפות יום שישי השחור
13 בינואר (כן, שוב) 1939. אדמת מדינת ויקטוריה האוסטרלית עלתה בלהבות, במה שמוגדר עד היום בתור אחד מאסונות הטבע הגרועים ביותר שאי פעם פקדו את היבשת. 'שריפות יום שישי השחור' (או ה-Black Friday Bushfires) התחוללו על שטח של כ-20 מיליון דונם – שזה פחות או יותר השטח של כל מדינת ישראל.
חשוב להדגיש כי תופעת ה-Bushfires היא שכיחה מאוד בעונת הקיץ היבשה והחמה של אוסטרליה. אף על פי כן, חוקרים מאמינים כי הסיבה לשריפה האדירה הזו היא טעות אנוש. בסופו של דבר, השריפה האימתנית כילתה כ-650 בניינים וגבתה את חייהם של 71 אנשים.
Today in 1939, 71 people die in Victorian bushfires on 'Black Friday'. pic.twitter.com/1ttG3aSqEc
— kiamalibrary (@kiamalibrary) January 12, 2014
הרצח שזעזע מדינה שלמה
13 במרץ 1964. תושבי ניו יורק הוכו בתדהמה לאחר שנחשפה אחת מפרשות הרצח המזעזעות ביותר בתולדות המדינה. על פי הדיווחים, קיטי ג'נוביס נאנסה ונרצחה בתוך ביתה על ידי תוקף ששמו ווינסטון מוסלי. הפשע הכה גלים בכלי התקשורת לאחר שדווח כי 38 אנשים, כביכול, היו עדים לפשע, אבל לא עשו דבר.
המקרה הפך לאחד הנושאים הבוערים במחקר פסיכולוגי. בעקבותיו, חוקרים תבעו את המושג 'אפקט הצופה מהצד', אשר מתייחס לתופעה שבה הפרט מסיר מעצמו אחריות מוסרית ביחס לתקרית מסוימת, כאשר הוא נמצא בתוך קבוצה גדולה של אנשים, משום שהוא חושב שמישהו אחר כבר יטפל בזה. חשוב להדגיש כי למעלה מ-50 שנה מאוחר יותר דווח כי יתכן שחלק מהפרטים בנוגע לתקרית הוגזמו על ידי כלי התקשורת.
Writers and psychologists have long contended with the meaning of Kitty Genovese's death https://t.co/yr1qYhbFtp pic.twitter.com/mSznGgxuo8
— The Economist (@TheEconomist) June 6, 2016
פרשת השב"כ
13 באפריל 1984. שעת בוקר מוקדמת. צוות של סיירת מטכ"ל משתלט על קו 300 של אגד ובו בני ערובה שהוחזקו על ידי 4 מחבלים פלסטינים. אירית פורטוגז, חיילת ואחת מבנות הערובה, נהרגה מאש צה"ל במהלך פעולת הפשיטה. פרט אליה, כל בני הערובה חולצו בשלום. שני מחבלים נהרגו במהלך הפעולה עצמה והשניים הנותרים, מג'די אבו ג'אמע וסובחי אבו ג'אמע, נתפסו בחיים – והייתם חושבים שבזאת הסתיים הסיפור הנורא, אבל מה שקרה אחר כך זעזע את הצמרת המדינית.
גורמי הביטחון שהיו אמונים על המבצע מסרו דיווחים סותרים בנוגע לגורל החוטפים. תחילה, גורמים בצה"ל מסרו שהם נתפסו בחיים, אך מאוחר יותר הם מסרו לתקשורת שכל החוטפים נהרגו במהלך הפשיטה. כשבועיים לאחר התקרית, פורסמו שתי תמונות שבהן ניתן לראות את אחד החוטפים בחיים. מאוחר יותר התברר שאהוד יתום, ראש אגף המבצעים של השב"כ דאז, לקח את החוטפים למקום מבודד ביחד עם סוכניו, ושם הם היכו אותם למוות עם מוטות ברזל וסלעים.
תלייתו של הקצב
13 בספטמבר 1946. אמון ליאופולד גת, אחד הפושעים הנאצים הכי ידועים לשמצה במלחמת העולם ה-2, נתלה על ידי הרשויות של פולין. גת הופקד על בניית מחנה העבודה פלאשוב, הסמוך לעיירה קראקוב. במרוצת השנים, המוניטין האכזרי שלו זיכה אותו בכינוי "הקצב מפלאשוב".
גת התמנה למפקד המחנה לאחר חיסולו של גטו קראקוב ב-13 במרץ. כ-2,000 יהודים מצאו את מותם במהלך חיסול הגטו, רבים מהם נרצחו על ידי גת באופן אישי. הסדיזם של קצין ה-SS מוכר היטב עוד בימינו, בעיקר בגלל החיבה שלו לצלוף באסירי המחנה מהמרפסת של משכנו (אשר הוסרטה במופת הקולנועי של סטיבן שפילברג, 'רשימת שינדלר'). הוא נעצר על ידי כיתת חיילים אמריקאים במאי 1945 והועבר לרשויות הפולניות. הוא הוצא להורג בגיל 37, לא רחוק ממחנה העבודה עליו פיקד.
Amon goeth || nazi scum, killed Jews for his own pleasure, so fat it took multiple attempts for him to be hanged pic.twitter.com/9S4fKv8qnt
— rt ur historic enemy (@historicalenemy) February 18, 2016
היום בו הצדק סגר חשבון עם טימות'י מק'וי
13 ביוני 1997. בית המשפט המחוזי בדנבר, קולורדו, דן את טימות'י מק'וי לעונש מוות לאחר שהוא הורשע בביצוע 'פיגוע אוקלהומה סיטי' שנתיים קודם לכן. מק'וי, שלחם במלחמת המפרץ, תכנן את הפיגוע בעקבות ההתנהלות של הרשויות במצור ווייקו. בבוקר ה-19 לאפריל 1995, הוא החנה רכב מסחרי עם למעלה מכ-2.3 טון של חומר נפץ מול בניין אלפרד פ.מורה, של הרשות הפדרלית, ופיצץ אותו בשעה 09:02.
הפיצוץ גבה את חייהם של 168 בני אדם, כולל 8 סוכנים פדרליים ו-19 ילדים ששהו במעון היום. כמו כן, 684 אנשים נוספים נפצעו כתוצאה מהפיצוץ האדיר, למעלה מ-300 בניינים נפגעו ובניין אלפרד פ.מורה הושמד כליל. כאשר נשאל לגבי המניע שלו, מק'וי ענה כי הוא קיווה שהפיגוע יעורר מרד עממי נגד הממשלה הפדרלית בארה"ב. הוא הורשע בכמה סעיפים פליליים, כולל: 8 סעיפי רצח מדרגה ראשונה של סוכנים פדרליים, שימוש בנשק להשמדה המונית, שימוש בחומרי נפץ שלא כחוק ועוד. הוא הוצא להורג ב-11 ליוני 2001 ונחשב למפגע האמריקאי האיום ביותר שאי פעם פעל בארה"ב.
Will the alt-right produce the next Timothy McVeigh? https://t.co/5ySeIwO0e8 #p2 #ctl pic.twitter.com/7JbwiHFbtn
— #VoteBlue �� (@ZaibatsuNews) November 29, 2017
ליל האימים הפריזאי
13 בנובמבר (כן, שוב) 2015. אזרחי צרפת והעולם כולו הזדעזעו לשמוע על הפיגוע המשולב שהתחולל בפריז, אשר גבה את חייהם של 130 קורבנות. התקיפות, אשר כללו אירועי ירי ופיגועי התאבדות, התחוללו בשישה מוקדים שונים ברחבי העיר: מחוץ לאצטדיון הסטאד דה פראנס (שם נכח פרנסואה הולנד, נשיא צרפת דאז), בסמוך למסעדת קמבודיה ובר לה קריון, מסעדת קאזה נוסטרה, שדרות וולטר, מסעדת בל אקיפ ותיאטרון הבטאקלן.
רוב האנשים שנרצחו באותו ערב נכחו בהופעה של להקת הרוק האמריקאית Eagles of Death Metal. ארבעה מחבלים נכנסו לאולם כשהם חמושים ברימוני יד, רובי סער מסוג AK-47 (קלצ'ניקוב) וחגורות נפץ. לאחר מכן, הם התחילו לירות אל עבר הקהל ולזרוק רימונים לעברם. מאוחר יותר, המשטרה המקומית ערכה פשיטה על המקום, שבמהלכה שלושה מחבלים הפעילו את חגורות הנפץ שלהם – האחרון נורה על ידי המשטרה ונהרג. בסך הכל, 89 בני אדם נרצחו בתיאטרון הבטאקלן. ארגון הטרור דאע"ש נטל אחריות על האירוע.
First Photo Of Paris Bataclan Theatre Massacre After The Attack [WARNING!!! GRAPHIC CONTENT] https://t.co/MDTllbueji pic.twitter.com/vvI3n9g1vG
— Peace Ben Williams (@DeevaPeace) November 15, 2015
אז מה אתכם - חושבים שיש סיבה לחשוש מיום שישי ה-13?