בפעם הבאה שמגישים לכם לחם לא טרי במסעדה ומתחשק לכם לומר שהוא קשה כמו אבן, בואו נשים רגע דברים בפרופורציות: פירורי לחם פחמתיים שהתגלו במדבר ירדן הובילו ארכיאולוגים לחשוף את מה שהם מאמינים שהוא שאריות של הלחם העתיק ביותר בעולם, שגילו 14,400 שנים.
המדענים טוענים כי הלחם נאפה לפחות 4,000 שנה לפני המצאת החקלאות. 24 הפירורים המדהימים התגלו בשרידים של אתר שריפה עתיק לחימום הבית באזור שמכונה שוביאקה 1, אשר נמצא במדבר השחור בירדן, כאשר האזור עצמו אוכלס בעבר הרחוק מאוד על ידי התרבות הנאטופית.
Oldest bread known to man found at prehistoric site in the desert https://t.co/VAL9w18Upg
— Metro (@MetroUK) July 17, 2018
לאחר בחינה מיקרוסקופית של הפירורים, שגודלם 5.7 מ"מ באורך, 4.4 מ"מ ברוחב ו-2.5 מ"מ בעובי, ההשערות הן שהלחם הוכן על ידי ציידים-לקטים מהתקופה הפרה היסטורית באמצעות שילוב של חיטה, שעורה ושיבולת שועל. הוא ככל הנראה נאפה ללא שמרים על הקרקע או בתוך אש, מה שהקנה לו יותר מרקם של טורטיה או צ'פאטי - ובעצם דומה יותר לפיתה מאשר לחם. הטעם, לפי המומחים, מקביל ללחם דגנים של ימינו.
"לחם פירושו עבודת הכנה אינטנסיבית שכוללת קילוף וטחינה של הדגנים, לישה ואפייה", אומר פרופסור דוריאן פולר מואניברסיטת קולג' לונדון, "זו העדות הראשונה לפיתוח של מה שאפשר לקרוא לו מטבח. העובדה שהוא הופק לפי פיתוח שיטות החקלאות מרמזת כי היה מדובר בדבר נדיר, והרצון להפיק יותר ממנו ככל הנראה הובילה להחלטה לטפח דגנים". עד כה, העדות הראשונה ללחם הגיעה מטורקיה ותוארכה ב-9,000 שנים.
BBC News - Prehistoric bake-off: Recipe for oldest bread revealed https://t.co/wnrIkIKgwD #food #bread #diet #lifestyle #history #archaeology @HistoryHit @oldboneandstone
— Dorinda Balchin (@DorindaBalchin) 17 ביולי 2018
פרופסור טוביאס ריכטר מאוניברסיטת קופנהגן, שהוביל את המשלחת הארכיאולוגית, טוען כי ציידים מהתקופה הנאטופית חשובים במיוחד לארכיאולוגים משום שהם חיו בתקופת מעבר בה האנושות הפכה להיות יותר נייחת והדיאטה שלה השתנתה בהתאם. "זוהי העדות הראשונה לכך שאפייה הומצאה לפני פיתוח המטעים, וכי הייתה אחד מהאלמנטים שהוביל למהפכה החקלאית ולפיתוח של דגנים כמקור מזון נוח".