היום, לפני 56 שנים, הוצא להורג אחד מפושעי המלחמה הנאצים הכי ידועים לשמצה, אדולף אייכמן. מי שמוכר בדפי ההיסטוריה בתור אחד המוחות שמאחורי הפתרון הסופי ומי שהביא לביצועה בפועל וגרם בכך לרציחתם של 6 מיליון יהודים במחנות ההשמדה, נתלה בכלא רמלה בשנת 1962 ואפרו פוזר בים שמחוץ למים הטריטוריאליים של ישראל.
פועלו האיום של קצין ה-SS מוכר היטב, בין אם זה תפקידיו בצבא הנאצי, בריחתו לדרום אמריקה אחרי המלחמה או לכידתו בארגנטינה. אף על פי כן, ישנן כמה עובדות שאולי לא ידעתם על פושע המלחמה:
1. המקצוע האמיתי
Nazi SS, led by Adolf Eichmann, today begun deporting Jews from Austria & Czechoslovakia to a "central reservation" in Nazi-occupied Poland. pic.twitter.com/SE2Bodv4HU
— WW2 Tweets from 1940 (@RealTimeWWII) October 12, 2017
לא הרבה יודעים, אבל טרם מלחמת העולם השנייה רבים שמילאו תפקידי מפתח במפלגה הנאצית עסקו בכלל בדברים אחרים לגמרי. לפני שהוא היה ראש המדור לענייני יהודים במשרד הביטחון של הרייך, כשהוא עוד היה בשנות ה-20 לחייו, אייכמן עבד בתור איש מכירות של חברת הנפט "וקואום אויל". הוא החזיק שם כשנה ואז שינה כיוון לחלוטין והתגייס לשורות כוחות הביטחון של היטלר.
2. הביקור בישראל
Adolf Eichmann Kimdir ? https://t.co/glKeHyhEtf pic.twitter.com/4ZlJ188LBO
— Necmettin Yucel (@necmettin_yucel) May 30, 2018
תאמינו או לא, אבל אייכמן היה בישראל הרבה לפני המשפט שלו. פושע המלחמה ביקר בארץ ב-2 לאוקטובר 1937 עם מפקדו, הרברט האגן (האיש שאחראי על חיסול יהודי פריז), במטרה לגבש תוכנית לסילוק יהודי גרמניה אל ישראל (פלשתינה דאז).
הביקור נקטע עוד בתחילתו, כאשר שלטונות המנדט הבריטי לא כיבדו את ויזת התייר שלו. אייכמן והאגן, אשר התחזו לעיתונאים גרמנים, שהו בחיפה לילה אחד ואז הפליגו למצרים.
3. המלשינה שהסגירה
#ricordiamodomani 31/5/1962 il gerarca nazista Adolf Eichmann, sfuggito al processo di Norimberga, rifugiatosi in Argentina e catturato dal Mossad, condannato a morte per genocidio e crimini contro l'umanità, viene giustiziato a Ramla. pic.twitter.com/j0kLgXF5gD
— Marina #antifascista (@marinapiva67) May 30, 2018
מבצע לכידתו של אייכמן על ידי סוכני המוסד הוא ככל הנראה אחת הפעולות הנועזות ביותר הידועות לנו שבוצעו בהיסטוריה של שירותי הביטחון הישראלים – וכנראה שהוא לא היה מתאפשר אלמלא נערה ארגנטינאית לא הייתה יוצרת קשר עם הרשויות בארץ.
על פי הדיווחים באתר IB Times, לקלאוס אייכמן, בנו של אדולף אייכמן, הייתה נטייה להתגאות בפועלו של אביו. יום אחד הוא התרברב על כך לאוזניה של החברה שלו וזו פנתה לשירותי הביטחון הישראלים. חשוב להדגיש כי באותה תקופה היו שמועות כי ישנו פרס כספי של כ-10 אלף דולר לכל מי שימסור מידע שיוביל ללכידתו של הפושע הנאצי, אם כי לא ידוע אם אותה נערה אלמונית זכתה לקבל אותו.
4. מותג הנעליים הישראלי
לאחר לכידתו של פושע המלחמה בארגנטינה והבאתו לישראל, אייכמן ישב במעצר בכלא רמלה – שם הוא שהה בזמן המשפט. לפני כשנתיים, נחשפה סדרת תמונות נדירות שלו מתא המעצר אשר הסעירה את הציבור הישראלי.
מעבר לעובדה שאייכמן נראה לראשונה בצבע ומחוץ לדוכן הנאשמים, גולשים רבים הבחינו כי פושע המלחמה לובש את נעלי הבית של מותג הנעליים "דפנה" – הידועות בכינוי "נעלי קיפּי" והפכו לסמל ישראלי ותיק. רבים הרגישו שדימוי הנעליים, אשר מזוהות בעיקר עם דמותו של הקיפוד החביב מן התוכנית 'רחוב שומשום', מייצר דיסוננס בלתי נתפס למי שהיה באמת.
5. בקשת החנינה
Israel publishes Adolf Eichmann's pardon request https://t.co/Z7ybf13BrY #HolocaustMemorialDay #HolocaustRemembrance pic.twitter.com/Giof1q7nj0
— (((WJC))) (@WorldJewishCong) January 27, 2016
בשנת 2016, פורסם כי אייכמן שיגר מכתב אל יצחק בן צבי, נשיא המדינה דאז, ובו בקשה לחנינה. זה קרה ימים ספורים לפני הוצאתו להורג ואייכמן טען שהוא לא יכול לשאת באחריות של הממונים עליו.
על פי הדיווחים של אתר החדשות הבריטי The Guardian, פושע המלחמה כתב: "ישנו צורך למתוח גבול בין האחריות של המנהיגים לבין אנשים כמוני, אשר הוכרחו לתפקד בתור כלים במערכה. היות ולא הייתי המנהיג, אינני חושב שאני אחראי למעשים המיוחסים לי" – הבקשה כמובן נדחתה על הסף ואייכמן נתלה בכלא רמלה יומיים לארח מכן.