Lu Guang at work (credit unkown) pic.twitter.com/nM6QDnwvRT
— Kathleen McLaughlin (@kemc) December 3, 2018
הגולשים ברשת זועמים בעקבות דיווחים על צלם תיעודי שנעלם בסין, ככל הנראה בגלל שצילם צדדים פחות מחמיאים של המעצמה שהממשלה שלה לא רצתה לחשוף לעולם.
על פי הדיווחים, לוּ גואנג, צלם זוכה פרסים בעל שם עולמי, טס בתחילת חודש נובמבר למחוז שינג'יאנג בצפון סין ומאז, אבדו עקבותיו. גואנג פיתח לעצמו מוניטין של צלם תיעודי מוכשר, לאחר שפרסם גלריית תמונות מזעזעת של הצד האפל של סין. בין המראות הקשים שגואנג תיעד היו הנזקים הסביבתיים שנגרמים על ידי ענף התעשייה הסיני, אורח החיים של נרקומנים מקומיים, המצב העגום של נשאי HIV במדינה, ילדים שמתמודדים עם מחלות איומות ועוד.
בשנת 2004, גואנג זכה בתחרות World Press Photo על התיעוד המטלטל שלו של "כפרי האיידס" הסיניים. על פי הדיווחים, מדובר בכפר שמכיל 3,000 תושבים אשר חוו התפרצות חסרת תקדים של HIV בעקבות אירוע מכירת דם שהתבצע בתנאים לא סטריליים. מתוך כל תושבי הכפר, 678 אנשים אובחנו כנשאים של הנגיף ומתוכם, כ-200 אנשים מתו לאורך השנים.
"The Chinese have virtually wiped out the community of independent journalists who are reporting news stories and researched articles on the Web, and it looks like photojournalists are next." - Steven Butler of @CPJAsia#LuGuang @PressFreedom @cnni #nscnn pic.twitter.com/9QJ45mtGhW
— Kristie Lu Stout✌�� (@klustout) November 29, 2018
הצלם הגיע לאזור בשביל להשתתף באירועי צילום מקומיים. בסיומם, הוא היה אמור לעלות על טיסה לסיצואן בשביל לפגוש חבר ולהשתתף באירוע צדקה – אך הוא מעולם לא עלה על הטיסה. שוּ שיאולי, אשתו של הצלם, מספרת שהפעם האחרונה שהיא שמעה ממנו הייתה ב-3.11 ומאז, אין לה מושג מה קרה לו.
כלי התקשורת בבריטניה מדווחים כי לממשל הסיני יש נטייה להיות רגישים כלפי כל סוג של ביקורת פנימית – והם כבר אסרו עיתונאים וצלמים שהתבטאו נגדו בעבר. כמו כן, מחוז שינג'יאנג פיתח מוניטין שנוי במחלוקת בתור אחד האזורים המנוטרים ביותר בכל המדינה. בשנים האחרונות, הרשויות הגבירו את נוכחות המשטרה במחוז ורישתו את כל הרחובות במצלמות אבטחה, בטענה שהם מנסים למגר פעילות עוינת של אנשי קהילת האוּיְגוּרִ המוסלמית שחיה באזור.
חשוב להדגיש כי החשד שהממשל העלים את הצלם לא כל כך מנותק מן המציאות, שכן דברים כאלו קרו בעבר הלא כל כך רחוק. בחודש ספטמבר האחרון, כלי התקשורת ברחבי העולם דיווחו על היעדרותה של פאן בינגבינג, אושיית אופנה מקומית וכוכבת סרטי X-Men. מאוחר יותר, התברר שהשחקנית הואשמה בהעלמת מיסים ונחקרה בנושא.
גואנג התייחס בשנה שעברה לאופן שבו הממשל סולד מביקורת בריאיון לכלי התקשורת ואמר: "המציאות בסין היא שאתה לעולם לא יודע אם אתה הולך להסתבך בצרות בגלל מה שאתה עושה, כי אין שום מקום שבו החוקים מוגדרים בצורה ברורה".