אם אתם צופי טלוויזיה אדוקים ומעריצים של ערוץ הסדרות HBO, אז בוודאי יצא לכם לשמוע על המותחן "צ'רנוביל" - אשר מגולל מה קרה באסון הכור הגרעיני מחוץ לעיר פריפיאט, צפון אוקראינה, שהתחולל באפריל של 1986. אסון צ'רנוביל מוגדר עוד בימינו בתור אסון תחנת הכוח הגרעינית הגרוע ביותר בהיסטוריה ואפילו האסון האקולוגי החמור ביותר של המאה ה-20. מספר ההרוגים האמיתי באסון נתון עד היום לוויכוח, אך המספרים הרשמיים מצביעים על בין 4,000 ל-93,000 קורבנות שמתו לאורך השנים כתוצאה מתסמונת קרינה חריפה, סרטן ותופעות לוואי נוספות שנגרמו מן השריפה שפרצה בכור.
מאז הדיווחים על התפוצצות הכור הגרעיני של תחנת הכוח, שלטונות בריה"מ גייסו חצי מיליון ליקווידטורים בשביל לסייע במאמצי הפינוי של הפסולת הגרעינית שהתפזרה באזור. רובם היו כבאים, אנשי צבא ואפילו אזרחים פשוטים שנכפה עליהם להשתמש בציוד הגנה מינימאלי (כפפות, מסכה, כובע וערדליים) ונפגעו קשות מהקרינה המייננת שנרשמה באזור - מכוויות ועד למחלות שונות. מאוחר יותר, השלטונות ניסו לטהר את האזור מן הזיהום אך הניסיונות הוגדרו ככישלון. מומחים מעריכים כי הקרינה הרדיואקטיבית באזור תישאר ברמה גבוהה גם בעוד עשרות אלפי שנים. על כן, הוטל סגר מוחלט על האזור ברדיוס של 30 ק"מ מן הכור הגרעיני - מה שהפך למעשה את פריפיאט לעיר נטושה מאדם ומצמררת.
פריפיאט מוגדרת עד היום בתור אחת מערי הרפאים המפורסמות בעולם, אך היא לא היחידה. ישנן עשרות דוגמאות לערים ויישובים ברחבי הגלובוס אשר ננטשו מסיבות שונות ומשונות. חלקן בגלל שפל כלכלי, אחרות בגלל אסונות טבע וכמה מהן בשל מלחמות. הנה כמה מהערים הנטושות המפחידות בעולם:
קראקו - איטליה
מדובר בעיר שנוסדה על ידי היוונים במאה ה-5 לפני הספירה. לאורך 1,000 שנים, היא הייתה מוגדרת כעיר מצליחה ושוקקת חיים, עם אוניברסיטה ומוסדות רוח יוקרתיים נוספים. למרות זאת, במרוצת השנים העיר ננטשה כתוצאה משורה של אסונות טבע והתפרצויות של מחלות.
הכל התחיל באמצע המאה ה-17, כאשר פקדה את העיר מגפה שגרמה למותם של מאות תושבים. 200 שנים מאוחר יותר, רבים מאזרחי העיר ראו לנכון להגר למדינות אחרות בגלל שנים ארוכות של בצורת ותנאי מזג אוויר שלא מאפשרים מחייה באזור - וזה לא היה הסוף. בשנת 1963, רוב התושבים הנותרים התפנו מן האזור כתוצאה ממפולות בוץ ו-17 שנים מאוחר יותר, העיר ננטשה לגמרי אחרי רעידת אדמה.
בודי - קליפורניה
במאה ה-19, בודי נחשבה לאחת הערים הגדולות והפופולריות של קליפורניה בתקופת בהלת הזהב. בשיאה, היא אכלסה בין 5,000 ל-7,000 בני אדם אשר התגוררו בכ-2,000 בניינים. למרות זאת, היא ננטשה לחלוטין ברגע שמצבורי המתכת היקרה באזור החלו להיגמר.
בתחילת המאה ה-20 העיר כבר הייתה ריקה לחלוטין ותחנת הרכבת אליה נסגרה. כיום נותרו בעיר רק 110 מבנים והיא מוגדרת בתור אחת הערים הנטושות המפורסמות בארה"ב. המקום פתוח למבקרים ונותן הצצה אל חייהם של תושבי המערב הפרוע.
אורדוּר-סור-גלאן - צרפת
אורדור-סור-גלאן היה כפר במרכז צרפת שכמעט כל תושביו נטבחו על ידי הצורר הנאצי במלחמת העולם השנייה. ביוני 1944, פלוגה של ה-Waffen SS צרו על העיר ופינו את כל התושבים מבתיהם. הגברים הוכרחו להיכנס לאסם, שם הם נורו למוות לפני שהנאצים הציתו את המבנה. הנשים והילדים ננעלו בעל כורחם בכנסייה, אותה הגרמנים הציתו לאחר מכן. אלו שניסו להימלט, נורו על ידי החיילים עם רובים אוטומטיים.
642 מתושבי הכפר, הכוללים גברים, נשים וילדים, נרצחו בתקרית. רק כמה עשרות הצליחו לשרוד את הטבח, לאחר שהם הצליחו להימלט לפני הגעתם של הגרמנים. אחת השורדות היא אישה שהצליחה להימלט מן הכנסייה הבוערת ונורתה בזמן מנוסתה. היא התחבאה בשיחים במשך לילה שלם לפני שהיא ברחה משם. לאחר המלחמה, כפר חדש בעל אותו שם נבנה בסמוך לשרידי אורדור-סור-גלאן, אך שרידי הכפר המקורי עדיין נמצאים באזור לאחר שנשיא צרפת שארל דה גול הגדיר את המקום כאתר זיכרון.
וארושה - קפריסין
וארושה הוגדרה בשיאה בתור אחד מיעדי התיירות הפופולריים ביותר בעולם. למעשה, בשנות ה-70 היא התפרסמה לאחר שהפכה ליעד נופש עבור מגוון כוכבים הוליוודיים, כולל: ריצ'ארד ברטון, אליזבת' טיילור ואפילו בריז'יט ברדו - כל זה השתנה לאחר פלישת הכוחות הטורקים לאי.
בשנת 1974, תושבי העיר נמלטו מהמקום לאחר כניסת כוחות צבאיים לאזור. מאז, הוטל על העיר סגר שנאכף על ידי הצבא הטורקי ואין כניסה לאזרחים. לפני שנה, העיתונאי הניו זילנדי ומנחה תוכנית הדוקו בנטפליקס Dark Tourist דיוויד פרייר, התגרה בגורלו כשניסה להיכנס פנימה במהלך הצילומים. הוא נעצר, נחקר וחיילים הכריחו אותו למחוק את כל תיעוד שלו מן האזור.
האי האשימה - יפן
מוכר ביפן גם בשם גונקאנג'ימה, האי האשימה ננטש באמצע שנות ה-70 על ידי תושביו ונותר ריק מאדם עד היום. ממוקם כ-15 ק"מ מחופיה של העיר נגאסקי, אשר בדרום יפן, הוא הפך לביתם של אלפי תושבים מסוף המאה ה-19 אחרי שהרשויות גילו באזור מצבורים של פחם טבעי.
בשנת 1959, האי הוגדר כאחד המקומות הצפופים ביותר בעולם, לאחר שדווח כי חיים עליו 5,259 תושבים - כולם נטשו ברגע שלא נותר עוד פחם לחצוב במקום. בתחילת שנות ה-2000, העניין הציבורי באי גבר והרשויות פתחו את המקום לתיירים באופן רשמי בשנת 2009. כיום, הוא מוכר בתור אתר מורשת של ארגון אונסק"ו.
דנושקודי - הודו
בראשית המאה ה-20, דנושקודי הייתה אחת הערים המשגשגות של מדינת מדראס, אשר בדרום הודו. כל זה השתנה כאשר סופת ציקלון קטלנית הכתה באזור וחירבה את המקום לחלוטין. סופת רמאסוורם פגעה בעיר ב-27 לדצמבר של שנת 1964 עם רוחות במהירויות של 280 קמ"ש וגלים בגובה של יותר מ-7 מטרים. כתוצאה מכך, העיר נותקה לחלוטין משאר המדינה ותושביה נותרו חסרי אונים.
על פי הדיווחים, כ-1,800 בני אדם נספו באסון הטבעי ובחלוף הזמן, דנושקודי הוגדרה על ידי הרשויות כעיר שלא ניתן לחיות בה. כיום, האזור הפך ליעד תיירות פופולרי שמושך מבקרים לבוא ולהתרשם מהמבנים שהצליחו לשרוד את הסופה האימתנית.
קולמנסקופ - נמיביה
קולמנסקופ הייתה אחת הערים הפופולריות במדינה בתחילת המאה ה-20 וזאת בזכות העובדה שהיא שכנה באזור רווי ביהלומים. בשיאה, ניתן היה להשוות את עושרה האדיר של העיר לזה של כורי היהלומים באזור. על פי הדיווחים, נבנה בה בי"ח, אולמות ריקודים, בתי ספר, תחנת כוח, קזינו ואפילו מכון הרנטגן הראשון בהמיספרה הדרומית של כדור הארץ - כל זה נגמר בשנים שלאחר מלחמת העולם ה-2.
בשנת 1956, העיר ננטשה לחלוטין לאחר שמצבורי היהלומים באזור נגמרו. כיום, חלק מהמבנים עדיין עומדים, אך הזמן עשה את שלו והמדבר כיסה חלק ניכר ממה שהיה פעם קולמנסקופ. המקום נחשב בימינו יעד פופולרי מאוד בקרב צלמים.
וויטנום - אוסטרליה
העיר וויטנום הוקמה בשנת 1946, לאחר שכורים מקומיים זיהו את האזור בתור יעד עשיר במחצב טבעי יקר ערך - אזבסט כחול. תושבי העיר כרו את הסיבים היקרים לאורך תקופה של עשרות שנים, ללא ידיעה שמדובר בסוג הרעיל והמסוכן ביותר מבין כל סוגי האזבסט.
בשנת 1966, ערך המחצב צנח בצורה משמעותית והמכרה במקום נסגר לאחר שאינספור אנשים אובחנו עם בעיות רפואיות חמורות. בשנת 2007, שלטונות אוסטרליה מחקו כל זכר של העיר מהמפות שלה וסגרו את כל הכבישים שמובילים אליה בתקווה שזה יצמצם את הגעתם של מבקרים.