#BREAKING We may finally know the true identity of the most infamous hijacker in American history #DBCooper, thanks to a group of cold case investigators. https://t.co/INU0uX2419 #IARTG @BlastingNews #PJNET @RNRWashington pic.twitter.com/jojsfXfk6y
— Eye on America News (@eoanews) June 30, 2018
כלי התקשורת בארה"ב סוערים בעקבות דיווח על פריצת דרך בחקירת היעלמותו של השודד הנועז די. בי. קופר. על פי הדיווחים של רשת MSN, שני חוקרים עצמאיים מארה"ב סבורים שהם הצליחו לגלות את זהותו של האדם שחטף מטוס בשנת 71' ונעלם לאחר שקיבל כופר של 200 אלף דולר. לטענתם, הם הצליחו לפענח את זהותו לאחר שפיצחו קוד שנכתב בהודעה שקופר מסר לתקשורת האמריקאית כשנה לאחר היעלמותו.
אם אינכם מכירים את סיפורו של די. בי. קופר, אז כמה שאנחנו מקנאים בכם. מדובר באדם שאחראי על אחד הפשעים המורכבים ביותר שבוצעו בהיסטוריה של ארה"ב. בנובמבר 1971, אדם מהודר ומסתורי עלה על טיסה מפורטלנד לסיאטל, האדם הזה הזדהה בתור דן בי. קופר. דקות ספורות לאחר המראת המטוס, קופר מסר לאחת הדיילות פתק ובו הודעה לטייס: "יש לי פצצה במזוודה. אני אשתמש בה במידת הצורך. המטוס הזה נחטף".
קופר דרש מן הרשויות להביא לשדה התעופה בסיאטל 200 אלף דולר בשטרות לא מסומנים ועוד 4 מצנחים. במידה ודרישותיו לא יענו, הוא יפוצץ את המטוס. מגדל הפיקוח החליט לדווח על המקרה ל-FBI ואלו נענו לדרישותיו.
לאחר שהמטוס נחת בסיאטל והרשויות העבירו את השלל לכלי התעופה, קופר שחרר את בני הערובה אשר בכלל לא היו מודעים לכך שחייהם היו בסכנה. כשעתיים לאחר מכן, הוא ושאר אנשי הצוות המריאו בחזרה לאוויר. קופר דרש מהקברניט לטוס לכיוון רינו, אשר במדינת נבדה, כמו גם לשמור על גובה ומהירות טיסה נמוכים. כשעה לאחר ההמראה, הטייס הבחין בכך שהדלת האחורית של המטוס נפתחה. קופר צנח מן המטוס מעל יערות וושינגטון, בגשם סוער ובחשכה מוחלטת. חקירה משטרתית העלתה כי החוטף עלה למטוס בזהות בדויה וכי לא קיים במדינה אדם ששמו הוא די. בי. קופר. מאז, אבדו עקבותיו.
Real Identity of 70s Hijacker D.B. Cooper May Finally Be Known - https://t.co/QQghQQI6LG pic.twitter.com/DAK9RhgtFY
— Mysterious Universe (@mysteriousuniv) June 29, 2018
הפשע הנועז הפך את קופר למעין גיבור עממי אמריקאי והפרשה הפכה לכתם בהיסטוריה של הבולשת. עד היום התקרית מוגדרת בתור אחת המבוכות הגדולות ביותר של ה-FBI, אשר חקרו את הפשע במשך שנים ארוכות ומעולם לא הצליחו לפענח את זהותו של קופר. בשנת 2007, בכירים בארגון מסרו כי הם ויתרו סופית על חקירת ההיעלמות של השודד. בהודעה שנמסרה לכלי התקשורת נכתב: "הבולשת מפנים את המשאבים שהופנו לתיק החקירה של די. בי. קופר לנושאים אחרים, על מנת למקד את הפעולות שלנו בחקירות רלוונטיות".
למרות העובדה שחוקרי ה-FBI הפסיקו את החקירה, אין זה אומר שאחרים, נניח חוקרים פרטיים ועיתונאים, ויתרו על התענוג. כעת, טום קולברט, חוקר פרטי, טוען שהוא הצליח לפענח את זהותו של קופר, בעזרתו של מפצח קודים צבאי לשעבר בשם ריק שרווד. החוקר סיפר לכתבי רשת MSN כי קופר החביא רמזים לגבי זהותו במכתב שהוא שלח בשנת 72' לעיתון ה-Portland Oregonian. לטענתו, הפסקה שנייה של המכתב מכילה צופן.
בפסקה השנייה נכתב כך: "רציתי לצאת מן המערכת וזיהיתי דרך באמצעות הדוד הוותיק (כלומר, 'הדוד סם' או הממשל האמריקאי). כעת, זהו תורו של הדוד לבכות ולשלם קצת כסף לאחד משלו לשם שינוי. ובבקשה, תמסרו לשוטרים הפחותים שדי. בי. קופר הוא לא שמי האמיתי". לטענתו של שרווד, שלושת המשפטים הללו מכילים ביטויים שחוזרים על עצמם ולמעשה מרכיבים צופן שחושף את זהותו של השודד.
D. B. Cooper Finally Discoverhttps://t.co/HBnqbenmHS pic.twitter.com/zksFRjxWVW
— 絵の具の専門店 マイペインター (@my_painter_shop) June 30, 2018
שרווד מסביר: "השתמשתי במערכת של מספרים ואותיות והצלחתי לגלות שהמשפט 'באמצעות הדוד הוותיק' למעשה אומר 'באמצעות זה שחטפתי מטוס'. אחר כך, השתמשתי בממצא הזה בשביל לפענח את המשפט 'ובבקשה, תמסרו לשוטרים הפחותים שדי. בי. קופר הוא לא שמי האמיתי', אשר אומר בעצם 'אני הוא סגן רוברט ראקסטרו'".
חשוב להדגיש כי ראקסטרו, טייס ואסיר לשעבר, היה אחד החשודים העיקריים בביצוע הפשע לאורך השנים. בשנת 78', הוא נעצר באיראן כאשר הוא מחזיק מטען חבלה. הוא הוסגר באותה שנה לארה"ב ושוחרר בערבות כעבור כמה חודשים. באותה תקופה, חוקרים סברו שפניו מזכירות את הקלסתרון של קופר והרקע המקצועי שלו (הכולל ניסיון בצניחה מבצעית וגם עבר פלילי) הגביר את החשד שהוא השודד הנועז. אף על פי כן, החוקרים לא הצליחו לקשר אותו באופן חד משמעי עם המעשה ובשנת 79', הוא ירד מרשימת החשודים של ה-FBI.
אז האם ראקסטרו הוא אכן די. בי. קופר? ובכן, לא כל כך בטוח. סטיב האף, עיתונאי חוקר, גורס כי הסברה החדשה הזו, אשר מקשרת את ראקסטרו לפרשה באמצעות מכתב מוצפן, נותנת הרבה יותר מדי קרדיט לכל המעורבים בפרשה. "זה יותר מדי נוח", הוא כותב באתר האינטרנט Maxim. "למרות העובדה שקופר הצליח לארגן את הפשע המושלם, זה לא אומר שהוא היה זהיר ומבריק מספיק בשביל לחשוף את זהותו בצופן מחוכם. כל הסיפור הזה מרגיש לי מושלם מדי" – מצד שני, אולי זה באמת היה הוא אחרי הכל? כנראה שלעולם לא נדע.