השנה היא 2019 וכולנו קונים מצרכים. אבל יש אנשים שבודקים את רשימת המרכיבים של כל דבר לפני שהם רוכשים אותו, ויש כאלה שפחות עושים מזה עניין. שאלה לאלה שלא עושים מזה עניין: איך הייתם מרגישים אם הייתם מגלים שהקרם שבחדר האמבטיה שלכם או שהיוגורט שבמקרר מכילים חלקי גופות אנושיים? סביר להניח שבגועל. לפני כמה מאות שנים לעומת זאת זו הייתה הנורמה, אנשים צרכו מוצרים מבלי לדעת בדיוק מה יש בתוכם. למעשה, סביר שזה קורה גם היום.


תרופות

אירופאים רבים במאות הקודמות השתמשו בתרופות שהיו בהן עצמות, דם ושומנים של אנשים חיים. גולגלות היו נטחנות לכדי אבקה כדי לפתור כאבי ראש, שומן גוף היה נמרח על העור כדי למנוע דלקת פרקים כרונית ותחבושות היו נספגות בשומן כדי לכסות פצעים. גם מומיות מצריות היו נטחנות כדי לרפא דימומים פנימיים. רופאים אז האמינו שמדובר במזור לכל מיני מכאובים, והמלך צ'ארלס השני היה אף שותה תערובת של אלכוהול עם אבקת גולגולת כדי לשמור על בריאותו. עניים אף היו מגיעים להוצאות להורג עם כוסות כדי לאסוף חלק מהדם.

בית מרקחת עתיק (צילום: shutterstock)
בית מרקחת עתיק | צילום: shutterstock

צבע

לפני כמה מאות שנים, הצבע "חום מומיה" היה נפוץ בקרב אמנים משום שהופק ממומיות מצריות שנטחנו לכדי אבק. חלק מהאמנים אף לא התעקשו על מומיות והיו משתמשים בצבע מכל גופה שנטחנה, כמו למשל מלכים מתים.

View this post on Instagram

Despite its name, most artists did not know what the pigment was really made of, many stopped using it after they found out. By the 20th century, it was rarely produced anymore as the supply of available mummies was exhausted. . Did you know that? If you have an art related account, let me know in the comments and I'll check out your page! ;) As always, let me know your thoughts in the comments below and follow me, @schauderhaft_ for more facts and stories!

A post shared by shauderhaft creepy posts (@schauderhaft_) on

יהלומים

לא מעט בתי עסק בשנים האחרונות מציעים לאבלים שירות מיוחד: להפוך את שאריות יקירי ליבם ליהלומים שמכונים "יהלומי זיכרון". במסגרת התהליך הגופה נשרפת, האפר מטופל בחומצה כדי לנקות אותו ובכל זאת נותר בו קצת בור, למרות שהוא פחמן ברובו. מהפחמן מפיקים יהלום, כאשר ככל שריכוז הבור שבו גדול יותר, כך הוא כחול יותר.

via GIPHY

אהילים

בשנת 2005, אדם שהשתתף במכירת חצר משאריות ההרס של הוריקן קתרינה בניו אורלינס מצא אהיל באורך 25 סנטימטרים שעשוי מעור אדם, וספציפית "עור של יהודים". הוא רכש אותו, שלח למעבדה שחשפה כי אכן הוא עשוי מעור אמיתי, ככל הנראה על ידי נאצים במלחמת העולם השנייה.

View this post on Instagram

A lonely night #hotel #italia #chair #curtain #light #lampshade #kitsch #atmosphere #loneliness #night #bedroom #aprintingday

A post shared by Monsieur Pamp (@monsieurpamp) on

ספרים

על מדפי אחת הספריות באניברסיטת הארוורד יושב ספר בשם " Des Destinees de l’Ame" (הייעוד של הנשמה, אשר הכריכה שלו עשויה אף היא מעור אדם – תופעה שהיתה נפוצה בימי קדם. אחד מבעליו הקודמים של הספר למעשה ציפה אותו בעור של אישה שמתה בבית חולים לחולי נפש. ספר נוסף שכריכתו עשויה מעור בשם "העור האמיתי של ג'ון הורווד" יושב במוזיאון בריסטול בבריטניה, כאשר הורווד עצמו הוצא להורג בגיל 18 בגין רצח, וכעונש ככל הנראה צופה בכריכת הספר שעוסק בו.

View this post on Instagram

Can you spot what book doesn’t belong in this picture?..... #bookstagram #book #read #reading #literature #booksofinstagram #bookstagrammer

A post shared by Dusty Books And Prints (@dustybooksandprints) on

מוצרי קוסמטיקה

בשנת 2005, עיתון הגרדיאן הבריטי חשף חברת קוסמטיקה סינית שהשתמשה בעור של אסירים שהוצאו להורג בתוך מוצרי הטיפוח שלהם, וניסתה לייצא אותם לאירופה. החברה טענה כי המוצרים מחליקים קמטים בעור ובשפתיים, ומתברר שהיא לא הראשונה. הממשלה הסינית, ככל הנראה, מודעת לעניין הזה אבל מתעלמת.

אילוסטרציה (צילום: kittirat roekburi, ShutterStock)
עור של אסירים שהוצאו להורג בתוך מוצרי הטיפוח | צילום: kittirat roekburi, ShutterStock

לבנים

ממש בשנה שעברה, מדענים בדרום אפריקה פיתחו לתהליך שבו שתן אנושי יכול להפוך ללבני בנייה. התהליך אפשר להם ליצור כל חומר מוצק מהשתן, אבל הם העדיפו להתמקד בלבנים, זאת באמצעות שילובו עם חיידקים, חול, וסידן. החיידקים שמונחים בחול יוצרים אנזים בשם urease, אשר מסוגל לפרק את השתן ולהותיר חומר סלעי בשם סידן פחמתי. אך כדי לייצר לבנה אחת נדרשים 20 ליטרים של שתן, כך שהתהליך עדיין בחיתוליו.

via GIPHY

בושם

לפני כמה שנים, אישה בשם קטיה אפלטגוי איבדה את בעלה והתגעגעה עליו עד כלות, עד שהיא נהגה להסניף את הכרית שלו כדי לזכור אותו. היא החליטה לעשות מזה בושם, אז היא שיתפה פעולה עם כימאית צרפתיה בשם ג'רלדין סבארי כדי ליצור שיטה בה ניתן יהיה לתמצת את ריחו של בעלה מתוך חפציו הישנים. אפלטגוי אף הוציאה את ליין הבשמים שלה לשוק, כאשר כל בקבוק כזה עולה 600 דולר.

אישה שמה בושם (צילום:  mlasaimages, shutterstock)
אישה שמה בושם | צילום: mlasaimages, shutterstock