זוכרים שכולם דיברו בתחילת הקורונה על מרק עטלפים? אם במקרה שכחתם, המעדן הסיני המבעית עלה לכותרות לפני קצת יותר משנתיים ובשלב מסוים, אפילו הפך לחשוד העיקרי בהתפרצות הנגיף הקטלני – מה שכמובן לא היה נכון. עכשיו, מתברר שזה לא המרק היחיד בסין שיגרום לכם צמרמורות בכל הגוף.
מרק עקרבים (כן-כן, עקרבים) הוא מעדן שמזוהה בעיקר עם מחוז גְוָאנְגְדונג, שבדרום-מזרח המדינה. אם השם של המנה מדאיג אתכם, הרשו לנו להרגיע ולהדגיש שפרוק הרגליים הוא לא בעל החיים היחיד שתמצאו בפנים. לא, יש שם גם בשר חזירים ונחשים – בעיקר נחשי מים.
חשוב להדגיש שעקרבים מוכרים כמאכל לגיטימי ברחבי צפון סין, אם כי שם הם בדרך כלל מטוגנים בשמן עמוק ומוגשים על שיפוד. לעומת זאת, בגואנגדונג פרוק הרגליים נחשב ממש מעדן ומרק העקרבים מוכר היטב במחוז הדרומי בשל סגולות הריפוי שלו – כמו מרק העוף שלנו, רק שיש בו עקרבים.
את המנה הזו אתם כנראה לא תמצאו בכל מסעדה במחוז מהסיבה שדרוש הרבה ניסיון כדי להכין אותה. טבחים שמתמחים במרק המסורתי מקפידים להוציא את הארס של בעל החיים לפני תהליך הבישול, זאת כדי שלא לגרום ללקוחות שלהם קלקול קיבה. מאוחר יותר, העקרב צריך להתבשל במרק במשך 3 שעות לפחות כדי לרכז ממנו את כל הערכים התזונתיים שלו.
על פי המסורת המקומית, המרק יכול לרפא שיגרון (ראומטיזם) ומחלות עור שונות. מעבר לזה, הוא מסייע להוריד לחץ דם ויכול לעצור עוויתות. מסעדנים רבים אפילו טוענים שהוא מאוד מרענן וממליצים עליו בימים החמים של השנה.
באשר לטעם: בחירות הבשר אמנם שנויות במחלוקת, אך המרק מכיל גם זנגביל, שום, ירקות ושורה של תבלינים. מהבחינה הזו, רבים טוענים שהמאכל הרבה יותר טעים ממה שהוא נראה. מקומיים גם מדגישים שאתה לא באמת אמור לאכול את העקרב ומספרים שהוא מונח במנה בעיקר לצורכי קישוט. אף על פי כן, רבים עדיין מנסים.
בשיחה עם כתבים מקומיים, מנהל המסעדה Radii China סיפר שהעקרב אמנם לא מסוכן לאכילה – אך עדיין לא רצוי לאכול אותו. "לא הייתי ממליץ לאכול אותו עם המרק", סיפר. "לבעל החיים יש שריון חזק שנשאר שלם בזמן הבישול. לא הרבה יודעים, אבל כששוברים את השריון בזמן הלעיסה כל האיברים הפנימיים של בעל החיים יוצאים החוצה – והם לא טעימים במיוחד". כן, צודק. פשוט תתפרעו על הנחש והחזיר.