מי לא היה רוצה למצוא אבן יקרה שתסדר אותו כלכלית? מסתבר שאבן האזמרגד הגדולה ביותר בעולם נמצאה בברזיל לפני 23 שנה. היא שוקלת יותר מ-360 ק"ג וגודלה הוא כשל מקרר. עם זאת, לא מעט אנשים כבר החליטו שהאבן היקרה מקוללת והחליטו לשמור ממנה מרחק.

סיפורו הביזארי של "האזמרגד מבאהיה" מגולל מספר הברחות, טענות על כוחות זדוניים וסיפורים על חורבן פיננסי. לפי הפרסומים, היא גרמה לסכסוכים, למאסרים ואפילו הייתה מעורבת באסון. בשל כך, ישנם אלו שמאמינים שהאבן מקוללת ומרושעת, וכל כי מי שינסה להרוויח ממנה כסף סופו יהיה מר.

האבן התגלתה בשנת 2001 על ידי כורים במדינת באהיה, ברזיל. בניגוד לאזמרגדים היקרים של קולומביה, אבנים ברזילאיות מוכרות כפחות אסתטיות וערכן הכספי נמוך יותר. זאת הסיבה שהכורים הופתעו למצוא את האבן הענקית. זמן קצר אחרי שנמצאה היא הועברה לידיו של סוחר מקומי שכונה "הגנרל", שהחליט למכור אותה תמורת 8,000 דולר לשני סוחרים שמתמחים באבני חן.

השניים העבירו אותה לסאו פאולו, והחזיקו אותה במוסך במשך כמה שנים. לדברי הסוחרים, בדרך מבאהיה האבן כמעט אבדה בשיטפון ונמצאה באורח נס. בשנת 2005 הם החליטו לשלוח אותה לארה"ב כדי למכור אותה. כאן הסיפור מתחיל להסתבך.

לפי הפרסומים, כל מי שקנה את האזמרגד המאסיבי ירד מנכסיו בשלב כזה או אחר, ונאלץ להעביר אותה לסוחר אחר. ג'רי פרארה וקיט מוריסון, שני סוחרים אמריקאים, סיפרו שהם ניסו לרכוש אותה לפני קרוב ל-20 שנה ובדרך אליהם, כשעברה דרך ניו אורלינס, האבן כמעט אבדה במהלך הוריקן קתרינה. בהמשך נראה היה שהקללה באה לידי ביטוי ביתר שאת ככל שהתגברו המחלוקות לגבי אבן החן.

האזמרגד מבאהיה אוחסן בחלוף השנים במחסן בלאס וגאס. בזמן הזה פרארה טען כי לארי ביגלר, אחד משותפיו העסקיים, נרדף על ידי אנשי המאפיה הברזילאית שרצו את האבן לעצמם. במקביל התפתח סכסוך בינו ובין מוריסון לגבי מי הבעלים האמיתי של אבן החן. השניים הוציאו סכומי עתק על עורכי דין בתקווה שהערך של האבן היקרה יוכל לשנות את מצבם הכלכלי.

באותם ימים – שנים לאחר גילויה – ממשלת ברזיל פתחה בהליכים משפטיים במטרה להחזיר את האזמרגד, בטענה שהוא הוברח לארה"ב. לדברי התובע הברזילאי, מוראס סוארז, היא שייכת למוזיאון ולא לידיים פרטיות.

"אנחנו לא מתרגשים מאינטרסים פיננסיים", אמר סוארז. "האבן היא רכוש לאומי של ברזיל. שכל אחד יחשוב פעמיים לפני שהוא מנסה לגנוב את האוצרות שלנו". כמו כן, הרשויות בבאהיה העמידו לדין את הכורים שמצאו את האזמרגד, והרשיעו אותם בהברחה של רכוש ציבורי.

פרארה טוען עד היום שהאבן שייכת לו ולדבריו, הוא רכש אותה באופן חוקי. "אני העני העשיר ביותר שתמצאו", הוא אמר. "לא נלחמתי עליה במשך 16 שנים לחינם". מוריסון לעומת זאת החליט לוותר: "אם זה אוצר לאומי של ברזיל, המדינה צריכה לקבל אותה. זאת המציאות". כיום התיק נמצא בידיו של שופט אמריקאי וההחלטה צפויה להתפרסם בקרוב.