אירום שרמילה, שבאמתחתה שיא העולם המפוקפק בשביתת רעב, עברה עוד שלב במסע האפל שלה כשנכנסה לשנתה ה-12 מבלי לשתות או לאכול. איך זה ייתכן? בת ה-40 ניזונה בכפייה מצינורות המחוברים לאפה.
שרמילה מוחה על השלטון הצבאי האלים שנכפה על שבע המדינות האחיות שבצפון מזרח הודו - ארונצ'אל פראדש, אסאם, נאגאלנד, מאניפור, מגהלאיה, טריפורה ומיזוראם. המדינות הללו מופרדות מהודו על ידי בנגלדש ובהוטן וניתן להגיע אליהן רק דרך מעבר יבשתי צר.
כשהבריטים עזבו את הודו בשנת 1948, שבע האחיות סופחו ללא הסכמת רוב התושבים ונוצרו בהן במהרה תנועות הקוראות להגדרה עצמית. הכוחות המיוחדים פועלים במדינות האזור לכאורה כדי לשמור על הסדר אך בפועל מתקיים שם משטר צבאי טוטליטרי המפר כדרך קבע זכויות אדם באלימות.
רוצים עוד הרבה סיפורים מעניינים, מרגשים ומטורפים? תנו לייק בפייסבוק
השלטון הצבאי של הכוחות המיוחדים פועל במדינתה של שרמילה משנת 1958 והיא הפסיקה לאכול בנובמבר 2000, לאחר טבח בו נורו למוות עשרה אזרחים בעיר מאלום. היא שמעה על הטבח ביום חמישי, יום בו היא נהגה לצום באופן קבוע מאז ילדותה, והחליטה להמשיך לצום עד שמדינתה תשוחרר.
שרמילה זכתה למעמד של גיבורה לאומית ונעצרה בהפגנה עם פעילי זכויות אדם. היא מאושפזת מאז באגף בית החולים בבית סוהר, שם מזינים אותה בכפייה כדי שהיא לא תמות והיא צפויה להשתחרר משם, במצב הנוכחי, רק כשתתחיל לאכול.
בהודו יש משמעות אדירה לכוחו של הצום ולא פעם השוו אותה למהאטמה גנדי, שהשתמש בטקטיקה הזו בכל פעם שהשלטון הבריטי הקשה עליו. "אנחנו שומרים על רוחה של שרמילה ידי משמרת נרות", סיפר אחיה.
בחודש שעבר הוגשה עתירה לבית המשפט העליון בהודו בדרישה לחשוף מדוע יותר מ-1,500 אירועי ירי באזרחים על ידי כוחות הביטחון הוגדרו כהתקלויות מבצעיות. "במדינת נאגאלנד יש הפסקת אש כבר 15 שנה ועדיין הם שם", אמר באבלו לואיטונגבם פעיל זכויות האדם ממניפור.
כדי להיכנס לחלק מהמדינות (ומאניפור בהן) יש צורך באישור מיוחד ולמרות שהממשלה ההודית מצהירה תמיד שמדובר בסוגיה בטחונית פנימית, נוכחות הכוחות המיוחדים מסמלים עבור רבים את הברוטליות שבפוליטיקה ההודית והניסיון של השלטון המרכזי לשלוט באזורים מרוחקים המנסים לצאת לדרך עצמאית.
בנוסף, לאזור הזה יש חשיבות אסטרטגית רבה מול סין, והמדינות השכנות, ונראה שהודו לא תראה שם חולשה בזמן הקרוב. בינתיים שרמילה ממשיכה לחיות במאסר עם צינורות מחוברים לאפה ונראה שגם היא לא תוותר במהרה.
(מקור)