קבוצת ילדים החיים בבית מחסה לילדים חסרי בית בניו-דלהי יכולים ללמד את כולנו כמה שיעורים בבנקאות. בעוד אנחנו יוצאים לרחוב להפגין נגד מדיניות הממשלה, הם לוקחים את עצמם בידיים ולא סומכים על אף אחד שיעזור להם.
במקלט של בני הנוער שברחו מהבית בבירת הודו התפתחה דמוקרטיה זעירה אותה מנהלים הילדים שהקימו מערכת פיננסית משלהם כדי לדאוג שעתידם יהיה טוב יותר. נוצרה שם קהילה קטנה בה הכול מנוהל על ידי הילדים - מענייני בריאות עד כלכלה.
"ילדים שעובדים מפקידים את כספם בבנק שלנו, ואפילו הילדים שהולכים לבית הספר נותנים לנו לשמור להם על הכסף", מסביר מנהל הבנק סאטיש קומאר. עמיתיו של סאטיש בחרו בו לנהל את סניף בנק הילדים "קזאנה" (khazana, אוצר בהודית) המשרת כ -9,000 ילדי רחוב ברחבי דרום אסיה בעזרת 77 סניפים.
רוצים עוד הרבה סיפורים מעניינים משעשעים, מרגשים ומטורפים? תנו לייק בפייסבוק
אבל זה לא אומר שילדי הרחוב ההודים מנהלים את כל הסניפים. "הם יודעים איך לחסוך כסף, הם יודעים איך לנצל את הכסף בצורה הטובה ביותר והם לומדים לתעדף את הצרכים שלהם", אמרה שרון ג'ייקוב מעמותת "פרפרים" המסייעת לילדים.
לרבים מבני נוער שברחו מהבית יש כעת מקום בטוח לשמור על הכסף שלהם, לחסוך לעתיד ולהשקיע בעצמם, בחינוך, בעסק או במשפחה. מוחמד שאה, לקוח בן 12 של הבנק, סיפר שהוא לקח שלוש הלוואות עד כה: "בפעם הראשונה לקחתי 500 רופי כדי לקנות מדים וציוד לבית הספר, בפעם השנייה לקחתי הלוואה כי אמא שלי הייתה חולה ובפעם השלישית לקחתי הלוואה כדי להחזיר חובות שהצטברו בעסק של אבא שלי".
הילדים נפגשים מדי חודש לקבוע למי לתת הלוואות ובאילו תנאים על פי הקרדיט של הלווה וההפקדות. הם מחליטים למי להעניק הלוואות וכמה מהר הם יצטרכו להחזיר את הכסף, ובתקופה זו שרבים טוענים כי המערכת הפיננסית העולמית על סף קריסה, ואולי אף פגומה מיסודה, הצעירים מדלהי מצליחים לעשות את המקסימום מהמינימום, וזה כל מה שאפשר לבקש מהם.
מוחמד מקווה לחסוך את הכסף שהוא מרוויח ממכירת בקבוקי מים בלילה כדי שיוכל לסיים את הלימודים ולהיות שוטר: "אני חושב על העתיד וחוסך כדי לעשות משהו מועיל עם הכסף כשיגיע הזמן", הוא מספר. באמצעות פגישות ודיונים על ארוחת צהריים הילדים לימדו אחד את השני כיצד לחסוך ולהשקיע בעתידם. "אני חושב שאם לא מפקידים כסף בבנק אז נוטים לבזבז אותו על דברים מיותרים", מסכמת סמיר אחת מלקוחות הבנק.
(מקור)