"הרגע שהוא פגע בה עם הקוקוס גמר אותי": מפגש נדיר בין צוות מדענים לבני שבט מבודד קיבל תפנית לא נעימה, אחרי שאחד החוקרים פגע באישה עם אגוז קוקוס מאסיבי. התקרית ארעה מול חופי האי צפון סנטינל, מפרץ בנגל, הודו, בתחילת שנות ה-90, אז חברי משלחת אנתרופולוגים הגיעה לראשונה בהיסטוריה למרחק נגיעה מבני שבט הסנטינל – שנחשבים עד היום לאחד השבטים המבודדים ביותר על פני כדור הארץ.
בשנת 1991, האנתרופולג ההודי טרילוקינפאת פנדיט וצוותו הגיעו לפריצת דרך עם הסנטינלים, לאחר שחוקרים הצליח למסור להם משלוח מזון. זאת הייתה הפעם הראשונה שאנשים מהעולם החיצון הגיעו קרוב כל כך לבני השבט מבלי שהם יתקפו אותם עם קשתות וחניתות.
בתיעוד אפשר לראות את הרגע שבו החוקרים צועקים להם את המילה "גאגא", שמשמעותה "קוקוס" בשפה של בני שבט הג'ארווה שחיים על אחד האיים הסמוכים בקבוצת איי אנדמן – בין הודו ותאילנד. למרות זאת, מצוין בסרטון שאף אחד לא יודע בוודאות אם בני השבט מבינים אותם בכלל.
החוקרים הצליחו בסופו של דבר למסור את האגוזים לסנטינלים שלמראית עין, אפילו שמחו מאוד לקבל אותם. בשלב מסוים, אחד מאנשי הצוות תועד זורק אגוז גדול למים ופוגע בטעות באחת מנשות השבט. למרבה המזל, הם לא פירשו את המעשה כאקט תוקפני והמשיכו לאסוף את הקוקוסים.
גולשים שנתקלו בתיעוד ביוטיוב השתעשעו מהמחשבה שחוקרים סוף סוף הצליחו ליצור קשר ידידותי עם הסנטינלים, רק כדי לפגוע באחת מהם עם אגוז קוקוס ולהפיל אותה למים. "בכיתי מצחוק כשהוא פגע בה עם הקוקוס", כתב אחד הגולשים. אחרים בינתיים נדהמו מההישג המרשים של פנדיט. "זאת הצלחה אדירה", כתב גולש אחר. "שלא תתבלבלו, מדובר כאן בהישג בלתי נתפס".
השבט המבודד בעולם
הסנטינלים מאז ומעולם נחשבו שבט תוקפני מאוד כלפי זרים. איש לא יודע מתי הם יישבו את האי לראשונה, אך ישנה סברה כי הם נצר לאדם הראשון שנדד מאפריקה לאסיה של ימינו – והגיעו לאזור עוד בתקופה שפני המים היו נמוכים יותר והאי היה מחובר למה שמוכר היום בתור מיאנמר. הם התגלו לראשונה במאה ה-18 ומאז נעשו מספר ניסיונות ליצור איתם קשר – אולם כמעט כולם נכשלו. לאורך ההיסטוריה היו גם כמה פעמים שימאים הגיעו לחופי האי בטעות או במכוון והותקפו בחניתות וחיצים.
בשנת 2006, צמד דייגים הודים שדגו באזור האי באופן בלתי חוקי נסחפו אל חופיו ונרצחו על ידי הסנטינלים. על פי הדיווחים, בני השבט תלו את גופותיהם על קורות במבוק באחד החופים באי, ככל הנראה כאות אזהרה לאחרים שזוממים "לפלוש לשטחם". 12 שנה מאוחר יותר, ג'ון אלן צ'או, מיסיונר אמריקאי, שיחד דייג מקומי כדי שיביא אותו אל האי – הסיבה? לחשוף את בני השבט לנצרות. הוא נרצח גם כן. גופותיהם של כל הקורבנות מעולם לא הוחזרו מן האי.
האנתרופולג טרילוקינפאת פנדיט וחברי הצוות שלו נחשבים עד היום בין היחידים בעולם שהצליחו ליצור אינטראקציה ידידותית עם הסנטינלים. למרות זאת, לאחר שפנדיט פרש לגמלאות, ממשלת הודו הודיעה כי היא זונחת את תוכניתה ליצור קשר עם בני השבט המבודד – בין היתר מחשש לחשוף אותם למחלות ונגיפים מן העולם המודרני.
כיום, הצי ההודי מפטרל בשגרה סביב האי צפון סנטינל – שנחשב שמורה – ואוסר על כלי שיט אזרחיים או מסחריים להגיע למרחק של פחות מ-5.5 ק"מ מקו החוף. הדרך היחידה לקבל הצצה לאי היא בעזרת מטוס שעף מעליו בדרך מהודו לאיי אנדמן או ההפך.