דרמה בכפר האולימפי ביפן, שם מרים משקולות אפריקאי נעלם ביום שישי האחרון והשאיר אחריו רק פתק קטן. זה קרה ביום שישי, כשדווח שג'וליוס סקיטולקו, בן 20 מאוגנדה, לא הגיע לבדיקת הקורונה שלו מחוץ לעיר אוסקה.
גורמים המעורים בפרטי הפרשה הביזארית מספרים שמרים המשקולות נעלם כמה ימים לפני שהיה אמור לעזוב את המדינה. בחדרו נמצא רק פתק, שכנראה נכתב על ידי האתלט, ובו צוין שקשה לו באוגנדה והוא רוצה להישאר לעבוד ביפן. מאז, הוא נראה קונה כרטיס לרכבת מהירה אל העיר נגויה, מרכז יפן. הרשויות פתחו בסריקות וחיפושים אחר הספורטאי האולימפי.
A Ugandan athlete who is in Japan for Tokyo Olympics has gone missing, leaving a note saying he wants to work in Japan.
— Instablog9ja (@instablog9ja) July 18, 2021
Julius Ssekitoleko, a 20-year-old weightlifter went missing from his pre-Olympic training camp in Osaka Prefecture on Friday, July 16 pic.twitter.com/w0Iw5qtdoP
חברי המשלחת האולימפית של אוגנדה סיפרו שסקיטולקו אמור לחזור למדינת המוצא שלו ביום שלישי הקרוב, אחרי שלא הצליח לעבור את המבדקים האחרונים לקראת תחרות הרמת המשקולות אליה התאמן. היעלמותו לא יכלה לקרות בזמן גרוע יותר, כאשר המשחקים האולימפיים קורים תחת הנחיות קורונה קפדניות ואחרי שדווח על כך ששני אתלטים מהמשלחת של אוגנדה התבררו להיות חיוביים לנגיף – לא ברור האם סקיטולקו אחד מהם.
סלים מוסקה, נשיא התאחדות הרמת המשקולות באוגנדה, התייחס לשערורייה ותהה איפה היו המאבטחים של הכפר בזמן שמרים המשקולות נעלם. "כשקיבלתי את ההודעה, חשבתי לעצמי: 'איך זה קרה אם המקום כל כך מוגן?'", ציין מוסקה. "ספורטאים שנעלמים זה לא טוב למדינה שלנו. אני מקווה מאוד שהם ימצאו אותו. אחר כך, אנחנו נדאג שהוא לא ישתתף בתחרויות אחרות".
אם סקיטולקו אכן החליט לברוח ממדינתו בזמן משחקי הקיץ, אז זאת לא תהיה הפעם הראשונה. בריאיון ל-NPR, ההיסטוריון דיוויד ולקינסקי סיפר שהתופעה עלתה לראשונה לכותרות אחרי אולימפיאדת מלבורן ב-1956, כאשר עשרות מחברי המשלחת ההונגרית ברחו לארה"ב מחשש שהמשטר הסובייטי יפגע בהם.
ולקינסקי טוען שמשטרים טוטליטריים נקטו מאז בצעדים קיצוניים בשביל לוודא שהספורטאים לא יברחו – כולל לשלוח אותם למשחקי הקיץ עם שומר אישי שווידא שהם לעולם לא יישארו לבד. למרות זאת, התופעה עדיין קורית כאשר רק באולימפיאדת לונדון משנת 2012, לפחות 11 ספורטאים ערקו ממדינת המוצא שלהם (כולל 7 מקמרון, 3 מסודאן ועוד אחד מאתיופיה).