מאות פריטים עתיקים נמצאו בחודש שעבר בבטנה של ספינה טרופה מהמאה ה-4 לספירה, באחד החופים העמוסים והפופולריים ביותר באי הספרדי מיורקה, שבים התיכון. למרות שהספינה העתיקה שכנה במשך כ-1,700 שנה רק 2 מטרים מתחת לרגלי המתרחצים, חול שכיסה אותה מנע את גילויה עד עתה. הארכיאולוג, ד"ר מיגל אנגל קאו מאוניברסיטת ברצלונה, הסביר שהחול שכיסה את הספינה למעשה הגן על הממצאים הייחודיים: "אף אחד מהצוות לא ציפה שהחולות של המפרץ ישמרו בצורה כה מרשימה על החומרים האורגניים בתוך הספינה". עוד הוסיף כי "החפצים נשמרו בצורה כל-כך מושלמת, שמצאנו פיסות טקסטיל ועור. אפילו העץ של גוף הספינה נראה כאילו שהוא מאתמול".

במבצע מיוחד של צוות מחקר מ-3 אוניברסיטאות ספרדיות, ובשיתוף עם גורמים בהנהלת האי, התגלו בספינה כ-300 כדי חרס עתיקים הנושאים כתובות, נוסף לחפצים אחרים, ביניהם נעליים מסוגים שונים, סיר בישול ומנורת שמן. כל אלו שופכים אור על חייהם היומיומיים של המלחים. מומחים מעריכים שהספינה הייתה בדרכה לאיטליה בעת ששקעה, וככל הנראה שימשה להובלת מכלי יין, זיתים, שמן וגרום – רוטב הדגים הייחודי המוכר מהתקופה הרומית. צוות המחקר הופתע במיוחד, לאור העובדה שכדי חרס הנושאים כתובות כמעט ולא נמצאו מעולם, ובפרט כאלה המכילים את תכולתם המקורית. "מצב השימור פשוט מדהים", ציין ד"ר דריו ברנל-קססולה מאוניברסיטת קדיז.

 

 

"ממצאים חשובים במונחים של אדריכלות ימית"

למרות שכבר מאז שנות ה-50 צוללנים דיווחו על קיומו של עצם חריג במים, הספינה אותרה לראשונה רק לפני 3 שנים, לאחר שסערה חשפה את החול שכיסה אותה. צוות המחקר שבחן את הספינה מצא שאורכה מגיע ל-12 מטרים ורוחבה ל-6 מטרים. ראש אגף הארכיאולוגיה באי, יאומה קרדל, הסביר מדוע לקח לצוות המחקר 3 שנים כדי למשות את הממצאים מהמים: "המטרה היא לשמר את כל מה שיש שם ולאסוף את כל המידע – זה לא היה יכול להיעשות בפעולה אחת בודדת". עוד טען קרדל, שכמעט ולא אותרו עוד ספינות טרופות עם מטען כה מרשים, בכל מערב הים התיכון. "הממצאים חשובים במונחים של אדריכלות ימית, כי יש מעט מאוד ספינות עתיקות שהשתמרו, ואין ספינות רומיות שנמצאו בשלמותן בספרד", הוסיף ד"ר קססולה.

חשיפת הממצאים בספינה הטרופה שופכת אור על ההיסטוריה של האיים הבלאריים, ולפי הערכות מומחים, הארכיפלג שימש כנקודת עצירה עבור הרומאים, שהפליגו מהערים הגדולות שלחוף הים התיכון. צוות המחקר הופתע גם מהשילוב בין הסמלים הפגניים והסמלים הנוצריים שהופיעו על חלק מהפריטים. ההערכה היא שצוות הספינה היה ככל הנראה פגני, בעוד שהסחורה נועדה להגיע לידיים נוצריות. ד"ר קאו הוסיף ש"דברים מן הסוג הזה קורים פעם אחת בחיים האקדמיים. לעולם לא נמצא דבר כזה שוב, ולכן מדובר בחשיפה כל כך מיוחדת".

כעת עמל צוות המחקר על שחזור גוף הספינה ועל קטלוג הפריטים, לקראת הצגתם בפני הקהל הרחב. "צריך להציג את הסירה ואנשים צריכים לראות אותה", אמר ד"ר קאו. "בסופו של יום אנחנו עושים ארכיאולוגיה לכולם, ולא רק למדענים".