שפעת היא מחלה נפוצה שנגרמת מנגיף השפעת. המחלה היא עונתית ונפוצה בעיקר בחודשי החורף, על אף שישנם מקרים חריגים בהם היא מופיעה גם בתקופות אחרות בשנה. תסמיני השפעת דומים לתסמינים של מחלות זיהומיות אחרות בדרכי הנשימה העליונות. התסמינים כוללים חום גוף גבוה, כאבי שרירים, נזלת, שיעול ותחושה כללית רעה. במרבית המקרים השפעת מתבטאת באופן קל, במיוחד אצל צעירים, ותסמיני המחלה חולפים מעצמם לאחר מספר ימים. יחד עם זאת, ישנם מקרים בהם המחלה עלולה להסתבך ועלולה לגרום לאשפוזים ואפילו לתמותה, אפילו באנשים צעירים ללא מחלות רקע.
הסיבוך העיקרי כתוצאה ממחלת השפעת הוא התפתחות של דלקת ריאות חיידקית. השפעת למעשה "מכשירה" את הקרקע לחיידקים לתקוף את רקמות הריאה, ודלקות ריאה חיידקיות אלו עלולות להיות אלימות. כמו כן, אנשים החולים בשפעת יכולים לפתח גם סינוסיטיס ודלקות אזנים חיידקיות. לעיתים, אנו רואים סיבוכים נוספים של שפעת שבאים לידי ביטוי בדלקת ריאות הנגרמת מהנגיף עצמו. במקרים נדירים - שפעת עלולה גם לגרום לפגיעה בשריר הלב או למעורבות זיהומית של רקמת המח. בנוסף, בעקבות תחלואה בשפעת יכולה לחול החמרה במחלות כרוניות אחרות מהם המטופל סובל.
ישנן אוכלוסיות הרגישות יותר לתחלואה בשפעת. כלומר, ישנם אנשים מסוימים שהם בעלי סיכוי גדול יותר לסבול מסיבוכי השפעת או להתאשפז בגללם. האוכלוסייה הנמצאת בסיכון כוללת חולים עם בעיות רפואיות קודמות כמו סרטן, סוכרת, מחלות לב, מחלות ריאות והשמנת יתר, אנשים בגיל 65 ומעלה, ילדים מתחת לגיל 5, נשים בהיריון וכדומה. יחד עם זאת, חשוב לזכור שכל אחד יכול להדבק בשפעת וגם אנשים בריאים וללא מחלות רקע שאינם שייכים לקבוצות הסיכון, יכולים לעיתים לסבול ממחלה קשה ולהתאשפז בבית חולים.
האוכלוסיות שנמצאות בסיכון לחלות בשפעת
בני 65 ומעלה: אוכלוסיית המבוגרים נמצאת בסיכון גבוה יותר לפתח סיבוכים חמורים של שפעת בהשוואה לצעירים. הסיכון המוגבר נובע מירידה באפקטיביות מערכת החיסון במלחמה בזיהומים ככל שהגיל עולה. ברוב עונות השפעת, מרבית החולים הקשים והנפטרים מהמחלה הם מבוגרים בני 65 ומעלה. על פי המרכז לחקר מחלות ובקרתן בארצות הברית (CDC), בשנים האחרונות בין 70%-85% ממקרי המוות הקשורים לשפעת, התרחשו בקרב אנשים בני 65 ומעלה, ובין 50%-70% מהאשפוזים הקשורים לשפעת, התרחשו בקרב קבוצת הגיל הזו. בשנים האחרונות, פותחו מספר חיסונים ייעודים עבור מבוגרים, הניתנים גם בארץ המכילים כמות מוגברת של החומר הפעיל, ובכך ניתן מאפשרים הגנה טובה יותר על אוכלוסיית המבוגרים.
נשים בהיריון: הסיכון למחלת השפעת קשה בקרב נשים בהריון גבוה יותר, בהשוואה לנשים צעירות שאינן בהריון. שינויים במערכת החיסון, בלב ובריאות במהלך ההיריון גורמים לנשים במהלך תרופת ההיריון ועד שבועיים לאחר הלידה להשתייך לקבוצת סיכון. שפעת גם עלולה לגרום להפלות. מנגד, התחסנות יכולה לסייע בהגנה לא רק על האם, אלא גם על התינוק לאחר הלידה מפני שהאם מעבירה נוגדנים לתינוק במהלך ההיריון ובזמן הנקה.
ילדים מתחת לגיל 5: במיוחד ילדים מתחת לגיל שנתיים – נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח סיבוכים חמורים הקשורים לשפעת. חיסון נגד שפעת מגן בצורה הטובה ביותר מפני המחלה והסיבוכים שלה, וגם יכול להפחית את התפשטות הנגיף לאוכלוסיות נוספות. החיסון נגד שפעת הוכיח כמפחית את הסיכוי לחלות, מפחית ביקורים אצל הרופא, מקטין הפסד ימי לימודים ומקטין את הסיכון לאשפוז או תמותה משפעת. עבור ילדים ישנו חיסון חי-מוחלש, הניתן בתרסיס וניתן לתת אותו גם למבוגרים ללא דיכוי חיסוני עד גיל 50.
חולים עם מחלות נשימה: אנשים הסובלים מאסתמה נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח סיבוכים חמורים של שפעת, גם אם האסתמה שלהם קלה או שהם נמצאים תחת טיפול. השפעת עלולה לגרום לדלקת נוספת בדרכי הנשימה והריאות. כמו כן, הדבקות בשפעת יכולה לעורר התקפי אסתמה והחמרה בתסמינים שלה. שפעת יכולה גם להוביל לדלקת ריאות ומחלות נשימה חריפות אחרות.
מחלות לב ושבץ: כמחצית מהמבוגרים המאושפזים בבתי החולים בעקבות שפעת סובלים ממחלת לב. מחקרים הראו שתחלואה בשפעת קשורה לעלייה בסיכוי לסבול מהתקף לב ושבץ מוחי. במחקר שנערך בשנת 2018 בארצות הברית נמצא כי הסיכון להתקף לב גבוה פי 6 בתוך שבוע לאחר הידבקות בשפעת בעיקר בקרב מבוגרים וכאלו שחוו כבר התקף לב בעבר.
חולי סוכרת: אנשים הסובלים מסוכרת (סוג 1 או סוג 2), גם כאשר הם מאוזנים, נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח סיבוכים חמורים של שפעת כמו דלקת ריאות, ברונכיטיס, דלקות בסינוסים ודלקות אוזניים. על פי דווח של ה-CDC, כ -30% מהמבוגרים שאושפזו עם שפעת סבלו מסוכרת. שפעת יכולה גם להחמיר בעיות בריאות כרוניות כמו סוכרת מכיוון שמצבים אלה מקשים על מערכת החיסון להילחם בזיהומים. בנוסף, מחלות זיהומיות כמו שפעת עלולות להקשות על השליטה בערכי הסוכר בדם.
עוד כתבות מתוך מגזין XTRA בריאות בנושא שפעת:
- אלרגיה, קורונה ושפעת: כל מה שצריך לדעת על מחלות חורף
- כל מה שחשוב לדעת על שפעת בחורף
- חיסונים חדשים מגנים גם מפני הקורונה
- בחנו את עצמכם מה אתם יודעים על קורונה
כמה צעדים פשוטים בהקטנת הסיכוי להידבק
הדרך הטובה ביותר להימנע מתחלואה, היא קודם כל להתחסן. חיסוני השפעת יעילים ואפקטיביים למניעת תחלואה קשה ואשפוז בעקבות המחלה. דרכים נוספות להקטין את הסיכון, דומות מאוד למה שאנו עושים על מנת להימנע מתחלואת קורונה. מסכות וריחוק חברתי הביאו לכך שבשנה הקודמת כמעט ולא הייתה תחלואת שפעת בארץ. עם זאת, חשוב לומר שהשנה הצפי הוא אחר מאחר וכבר נצפו מספר מקרים של תחלואה בישראל ואנו מעריכים שעם הדעיכה של הגל הרביעי של הקורונה והחזרה לשגרה, השפעת תחזור להיות יותר נפוצה בחורף הקרוב.
חיסונים הם המפתח להורדת התחלואה בשפעת והורדת הסיכון לאשפוז בבתי החולים. חשוב לזכור שחיסוני השפעת מתעדכנים מדי שנה על פי התחלואה בחצי הכדור הדרומי ועל כן יש צורך בלהתחסן מדי שנה. לנגיף השפעת – בדומה לנגיף הקורונה נטייה להשתנות, ולכן, מדי שנה מופיעים זנים השונים מהזנים בשנים הקודמות. לכן, גם אם התחסנתם בשנה שעברה אין זה מבטיח הגנה מפני הנגיף גם השנה. זכרו, חיסונים ושמירה על היגיינה ומסכות בעיקר עבור אוכלוסיות בסיכון הם צעדים אפקטיביים שיורידו את הסיכוי לתחלואה ותמותה משפעת.
בחסות סאנופי ואבוט ללא מעורבות בתכנים