לא צריך להיות חוזה עתידות כדי לדעת שהחורף הקרוב עומד להיות מאתגר במיוחד: לצד התחלואה הגוברת של הקורונה, אנחנו צפויים גם להתמודד עם מחלות החורף השכיחות ובראשן - השפעת, שלא מתכננת לעשות לאף אחד מאיתנו הנחות על רקע המצב.
אז איך ניתן להתמודד עם מחלות החורף השונות באופן טבעי? בעזרת ד"ר מירה כהן שטרקמן, ראש תחום לימודי נטורופתיה במכון וינגייט, אספנו כמה מזונות וצמחי מרפא נפלאים, שיכולים לשמש כתרופות סבתא ביתיות. חלקם יסייעו לכם להתמודד עם תסמינים מבאסים כמו שיעול וליחה, וחלקם יעזרו לשמור על מערכת החיסון ויסייעו למנוע מראש את כל התענוגות המפוקפקים שצפויים בעונה הקרה. בואו נתחיל:
תימין: לשיעול ודלקות גרון
התימין הוא צמח נפלא שקל מאוד לגדל בגינה ואפילו באדנית. הוא מוסיף טעם וריח לאין ספור מאכלים, אבל ייחודו האמיתי נובע מסגולותיו הרפואיות. כדי ליהנות מהן יש לבשל את הצמח במים מספר דקות, ולאחר מכן לסנן את המים ומיד לשתות.
שורה תחתונה: התימין מסייע לייבש את הליחה והוא מצוין לדלקות גרון, לשיעול, לברונכיטיס ואפילו לתסמיני מעיים כמו עצירות ושלשול. בנוסף, הוא מסייע להגן על מערכת החיסון, וזה כמובן חשוב בעיקר בחורף. שימו לב: התימין עשוי לעיתים לעורר תופעות אלרגיות, ולכן כדאי לנסות מעט ממנו בהתחלה ולבחון את השפעתו באופן הדרגתי.
שורש ג'ינג'ר: להצטננות, לבחילה או נגד כאב ראש
אם אין לכם שורש ג'ינגר בבית, כדאי שתאמצו אחד כזה, ובמהרה. מסתבר שכמה פרוסות שלו בתוך מים רותחים יפתרו לכם לא מעט בעיות בחורף. אם הקשבתם לעצה הקודמת שלנו למשל, והכנתם מנה של מרק עוף, מומלץ לשתות מעט מים חמים עם פרוסת שורש ג'ינג'ר לפני האכילה – כדי לשפר את ספיגת הרכיבים החיוניים שבמרק.
שורה תחתונה: שורש ג'ינגר מצוין להקלת תסמיני הצטננות, חוסר תאבון, כאב ראש, חולשה ובחילה.
אגב, אם הג'ינג'ר שהה כמה ימים במקרר והוא נראה לכם "עייף", אל תמהרו לזרוק אותו. ד"ר כהן שטרקמן מציינת שדווקא במצב כזה הוא מרוכז יותר ומכיל יותר פיטוכימיכליים – רכיבים טובים למערכת העיכול.
לימון: מושלם לדלקת גרון
לימון הוא אחד המזונות המופלאים ביותר שקיימים בטבע. הוא משדרג כל מנת דג והולך מצוין ככה סתם בכוס מים קרים. ולעניינינו – הלימון עשיר מאוד בוויטמין C – נוגד חמצון חשוב שחיוני לשמירה על מערכת חיסון יעילה, ובנוסף הוא ניחן בסגולות של חיטוי.
שורה תחתונה: לימון יכול לסייע רבות לדלקות גרון ואף להפחית את הסיכון למחלות שונות. לטיפול נגד כאב גרון מומלץ לגרגר מיץ לימון טרי בכל 3 שעות.
סמבוק שחור: להגנה על מערכת החיסון
אמנם לא בטוח שהסמבוק הוא רכיב זמין שנמצא בכל מזווה ביתי, אבל סביר שקפיצה קטנה לחנות הטבע תפתור את העניין. את פירות סמבוק השחור יש לבשל במים במשך רבע שעה ולאחר מכן לסנן את הנוזל ולשתות. היחס הוא בערך כף אחת של פירות סמבוק לכוס מים.
בשורה תחתונה: צריכת סמבוק שחור תזכה אתכם בהגנה על מערכת החיסון, ותסייע לתופעות החורף השונות כמו שיעול, חום גבוה, דלקת גרון, צינון והתקררות.
קינמון: לצינון שאינו מלווה בחום
אם אתם סובלים מצינון קל או אלרגיה עונתית למשל, הקינמון צריך להיות אחד הידידים הטובים ביותר שלכם בחורף.
בשורה תחתונה: בנוסף לסגולותיו המחממות, הקינמון מסייע להפגת כאבי בטן ולהצטברות גזים במערכת העיכול. בנוסף, הוא מצוין עם ג'ינג'ר, פלח של לימון או קלמנטינה ומעט דבש.
פרחי אכיניצאה: לטיפול בדלקות ובמחלות של מערכת הנשימה
בכל בית טבע תוכלו להשיג את הצמח המופלא המכונה "פרחי אכינצאה".
שורה תחתונה: פרחי אכינצאה מעודדים את מערכת החיסון, וניתן לטפל באמצעותם בדלקות שונות כמו דלקות סינוסים, דלקות אוזניים, דלקת גרון, דלקת ריאות וכל מחלה שמערבת את מערכת הנשימה. פרחי אכיניצאה יעילים גם לטיפול בטפילי מעיים וזיהומים.
צמחי מרפא לחיזוק ההגנה הטבעית של הגוף
מלבד אלה שמנינו לעיל, ישנם מזונות וצמחי מרפא נוספים אשר יכולים לשמש כתרופות סבתא נהדרות בחורף. מורן פלד-טבלוביץ, נטורופתית ורואו-פוד שף ב"בברא צמחים", עם כמה מרכיבים בעלי ערכים תזונתיים גבוהים (כמו חלבון, סידן, מינרלים, ויטמינים, אנזימים ונוגדי חמצון), אשר יכולים לסייע להגנה הטבעית של הגוף:
ארוניה: לחיזוק ההגנה הטבעית
פרי הארוניה מגיע מצפון אמריקה ומזרח אירופה. למעשה, המקומיים שגדלו על הפרי הסגול והחמצמץ, יכולים להעיד על סגולותיו הבריאותיות הרבות. ניתן לצרוך את הארוניה כפרי מיובש או כאבקה, כתוספת לסלט או בשייק.
בשורה תחתונה: פרי הארוניה עשיר בנוגדי חמצון כמו פוליפנולים ואנתוציאנינים הפועלים כנגד הרדיקלים החופשיים בגוף, והוא עשיר בוויטמינים K, B C וכן במינרלים ובסיבים תזונתיים, התורמים יחד לחיזוק ההגנה הטבעית.
עוד ב-mako בריאות:
>> זה מה שיקרה לגוף שלכם אם תתעוררו כל יום ב-5 בבוקר
>> זה מה שצריך לעשות כדי לפצות על יום של ישיבה
>> 52 קילו ב-9 חודשים, בלי לוותר על פיצה יומית
מאקה: להתמודדות עם מצבי חולשה
צמח המאקה הוא היחיד בעולם שמצליח לשרוד בגובה של כ-4,000 מטר מעל פני הים, וכך הוא אוגר רכיבים נדירים בעלי סגולות בריאותיות - מאקמידים הנמצאים רק בהרי האנדים הפרואניים. למאקה שלושה סוגי פקעות (השחורה, האדומה והצהבהבה), כך שכל אחת מהן נבדלת בתכונותיה מהאחרות. מומלץ לצרוך אבקה המשלבת את שלושת צבעי הפקעות יחד, כדי להפיק את המירב מאיכויותיהן הבריאותיות. את המאקה ניתן לשלב במזונות ובמשקאות שונים.
שורה תחתונה: פקעות המאקה עשירות בוויטמינים ובמינרלים, בפחמימות מורכבות, בחומצות אמינו ובנוגדי חמצון. הצמח מסייע באיזון מערכת העצבים ובהתמודדות עם מצבי חולשה.
עשב שעורה: לניקוי ולהקלת העיכול
עשב השעורה נחשב למקור תזונה מהעוצמתיים שבטבע. העשב מכיל עושר של ויטמינים, מינרלים, כלורופיל בכמות גבוהה וחומצות אמינו. מהעשב ניתן להכין משקה טעים ומרענן.
בשורה תחתונה: לניקוי הגוף, להקלת העיכול ולטיפול במצבים שונים בעור – כל אלה תוכלו להשיג באמצעות עשב השעורה.
מרק עוף: המאכל האולטימטיבי בחורף
ולבסוף, איך אפשר לעור את החורף בלי חברו הטוב, מרק העוף? המרק מכיל ירקות שורש מזינים כמו גזר, תפוח אדמה וקולרבי, שמכילים שלל רכיבים תזונתיים שיעשו לגוף שלכם טוב, בעיקר בזמן מחלת חום שבה אין חשק לאכול והגוף מאבד מינרליים חיוניים. אגב, אם אתם רגילים לשלב הרבה עלים ירוקים כדוגמת פטרוזיליה וסלרי במרק, ייתכן שכדאי לוותר עליהם בהנחה שהמרק מיועד להקלת תסמיני מחלה המלווה בחום והזעה מוגברת. זאת מאחר שאלה מעודדים צורך מוגבר למתן שתן ועלולים לגרום לאיבוד נוזלים מוגבר.
לעומת זאת, בטטה היא ירק פרה ביוטי נהדר - בזכות הסיבים התזונתיים שבה, המעודדים יצירת חיידקים טובים במעיים, שכידוע חיוניים לשמירה על מערכת החיסון ולבריאות הכללית. לצמחוניים שבכם מומלץ לשלב שעועית לבנה שמכילה חלבון בכמות טובה ונחשבת ידידותית לעיכול, לעומת סוגי קטניות אחרים. חשוב להשרות אותה במים למשך 12 שעות ואז לבשל בתוך המרק במשך שעה.
שורה תחתונה: המרק מזין ומשביע, מצוין להתקררויות ולמגוון מחלות חורף: לחיזוק מערכת החיסון, לשימוש המינרליים בגוף בזמן מחלת חום, ולהתאוששות טובה.