אנשים רבים סובלים מפצעים חמורים ברגליים אותם קשה לרפא. ד"ר הנרי שוורץ, מומחה לכירורגיה כללית ולכלי דם ברשת מרפאות המומחים שר"פ+, והאיש שעומד מאחורי אינספור סיפורי הצלחה של מניעת כריתת גפה, מסביר שפצע קשה ריפוי, מוגדר כפצע שלמרות טיפול מקובל אינו מצליח להתרפא. לדבריו, ישנן סיבות שונות שעשויות להוביל לפצעים כאלה.
סוכרת, סתימות עורקים, מחלות ורידים וטראומות: הגורמים העיקריים לפצעים קשיי ריפוי
מחלת הסוכרת היא אחת מהסיבות המרכזיות שמובילות לפצעים קשיי ריפוי. "מדובר במחלה הפוגעת בכלי הדם ובעצבים, והיא עלולה להוביל לפצעים משמעותיים ואף לכיבים חמורים", מסביר ד"ר שוורץ. לדבריו, פצעים סוכרתיים לרוב מתמקדים בכפות הרגליים, ובמקרים קיצוניים הם עלולים לגרום לקטיעת גפה.
עוד מציין ד"ר שוורץ כי בנוסף לסוכרת, ישנן מחלות ותופעות שונות שעלולות לגרום לפצעים מהסוג הזה: סתימות בכלי דם, מחלת וורידים וגם טראומות למיניהן. "במקרים מסוימים, פצעים כאלה עלולים להזדהם ולהסתבך, והטיפול בהם עשוי להיות מורכב.
הטיפול בפצעים קשיי ריפוי
ד"ר שוורץ מסביר שכדי לטפל בפצע מהסוג הזה, ראשית חשוב לבצע אבחון מדוייק של הבעיה. "במקרה כזה, נדרש להעריך את מצבו של המטופל, מפני שלכל מצב מותאם טיפול שונה. חולי סוכרת למשל חייבים להבין את הסכנה שבפציעה, מכיוון שפצע כזה עלול להוביל חלילה לקטיעת גפה. לכן, ברגע שמבחינים בפצע, אפילו אם הוא קטן, יש לפנות מיידית לטיפול רפואי. גם נוירופתיה היא בעיה מוכרת בקרב חולי סוכרת שגורמת לפגיעה בעצבים, מה שלעיתים גורם לסובלים מהבעיה כלל לא לשים לב לעובדה שהם נפצעו. לכן, כשמדובר בחולי סוכרת הטיפול הטוב ביותר הוא מניעת הפצע מראש. כאשר נפצעים, חשוב לטפל בפצע כמה שיותר מהר, וגם לוודא שלא נגרם זיהום".
לעומת זאת, כאשר מדובר בפצע קשה ריפוי שנגרם ממחלות כלי דם, ד"ר שוורץ ממליץ להפנות לבדיקת דופלר, המאפשרת לדעת אם זרימת הדם תקינה, ואם בהמשך יש צורך לעשות בירור נוסף כדוגמת "CT ANGIO", כך ניתן לבחון האם נדרשת פעולה ספציפית כמו צנתור או ניתוח וסקולרי שיעזרו להשיב את זרימת הדם התקינה.
עוד מוסיף ד"ר שוורץ, כי חשוב לאבחן את הפצע במקום שמכיל טיפולים לפצעים קשיי ריפוי, ומדגיש את חשיבות הטיפול בזיהום שנגרם עקב הפצע. "כשפצע מזדהם הוא עלול להחמיר, ולכן במקרה כזה לרוב נדרשת תרבית כדי להבין באיזו אנטיביוטיקה צריך לטפל. בנוסף, לעיתים נדרש לבצע פעולות נוספות כמו ניקוז המוגלה".
לסיכום, מסביר ד"ר שוורץ שטיפול בפצע קשה ריפוי מחייב הן אבחנה נכונה והן טיפול מותאם: "הטיפול בפצע קשה ריפוי לרוב מורכב, ובמקרים רבים הוא מחייב חשיבה משותפת של צוות מומחים מולטי - דיספלינרי . לרוב צוות כזה כולל מומחים מתחומים שונים: זיהומולוג, כירורג כף רגל, כירורג כלי דם, וקרדיולוג.
חשוב להדגיש שחלק מהחולים סובלים ממחלות רקע קשות, כמו לחץ דם גבוה וסוכרת שמקשים על הטיפול. לכן, אבחנה בזמן וטיפול המותאם למצבו של החולה הם המפתח להצלחתו".
לכתבות נוספות על הרפואה הפרטית היכנסו>
"איפה שהרפואה הציבורית מפשלת, הפרטית נותנת מענה"
הסיפור האישי שהוביל להקמת רשת מרכזים לטיפול בחולים שסובלים מפצעים קשיי ריפוי
שר"פ+ היא רשת מרפאות מומחים המציעה, בין היתר, טיפולים מתקדמים לחולי סוכרת שסובלים מפצעים קשיי ריפוי. שמואל אופנגל, מנכ"ל הרשת, מספר שהרעיון לעזור לאוכלוסיית חולים זו, נולד בעקבות סיפורו האישי: אימו של שמואל סובלת מסוכרת חמורה כבר שנים. כבר כשהיה בן 12, הוא נהג לחבוש את פצעיה באופן תדיר, כדי למנוע זיהום. "באותה תקופה, לא היה מענה טיפולי ראוי, ואימי נאלצה להסתפק בטיפול בקופ"ח שכלל בעיקר שימוש במשחות ובחבישות במטרה למנוע זיהום", הוא נזכר. "היא הייתה חולה וחלשה ולכן אני זה שנאלצתי לחבוש לה את הפצעים מידיי יום".
אופנגל מספר שהטיפול לא עזר לשפר את מצבה של האם, אלא נועד בעיקר כדי למנוע התדרדרות במצבה. "הבעיה במקרים כאלה, נובעת מכך שפצעים קשיי ריפוי אינם מחלימים. זה עלול להגיע למצב של זיהום שלעיתים מגיע עד לעצמות ובשלב מסוים אף דורש כריתה של גפה".
חבישת הפצעים של אימו אמנם הצליחה בהתחלה למנוע זיהום חמור, אבל המצב לא היה פשוט כפי שמספר אופנגל. "מעבר לעובדה שבכל יום נדרשה חבישה חדשה, אימי נאלצה להימנע ממגע עם חול, ים, בריכה ועם פצע שממשיך לדמם". בסופו של דבר, למרות החבישה המסורה שביצע לאימו, היא נאלצה לעבור קטיעה של אצבע ברגל. "זה פגע לה בהליכה, ביציבה ובעיקר בביטחון העצמי שלה", הוא מציין.
התובנה שחולה כמו אימו אינה זוכה לטיפול ראוי שכולל מעקב ופתרונות מתקדמים, הובילה את אופנגל ליזום שירותים מיוחדים עבור אוכלוסיית חולי הסוכרת. בשנת 2017 הוא הקים את שר"פ+ – מרפאות מומחים פרטית המעניקה מגוון שירותי רפואה מתקדמים. אימו הייתה המטופלת הסוכרתית הראשונה שזכתה לקבל את הטיפול החדשני, "והיום אנחנו אחרי 3 פצעים שריפאנו לה ברגליים, והיא מצטרפת למאות מטופלים שיצאו מאיתנו בריאים ומאושרים" משתף אופנגל.
אופנגל חבר לאנשי הטיפול הטובים ביותר, וביחד הם בנו תוכנית טיפול ייחודית לחולים סוכרתיים. התוכנית כוללת מעקב ומניעת זיהום הפצעים, מניעת נקודות לחץ שעלולות להחמיר את המצב (התאמת נעליים, מדרסים ושימוש בגרביים מותאמים) וגם שילוב של שיטת טיפול מתקדמת עם מכשור מיוחד.
"אנחנו מציעים המון טכנולוגיות ופתרונות חדשניים ומתעדכנים בפתרונות הטובים ביותר בשוק באופן תדיר. לאחרונה, אימצנו טיפול ביולוגי חדשני עליו שמענו באחת מהתערוכות העולמיות שבהן השתתפנו. מעבר לכך, הרשת מציעה טכניקות ייחודיות של חבישה ושימוש במשחות שפיתחנו", מציין אופנגל.
אופנגל מציין כי מבין מדינות ה-OECD, ישראל נמצאת במקום הראשון בעולם בכריתות גפיים כתוצאה מפצעים קשיי ריפוי של סוכרת. "זה בהחלט חבל, מפני שכיום ישנם פתרונות שמאפשרים לטפל ולמנוע מצבים כאלה", הוא אומר.
"אני מציע לכל חולה סוכרת לגשת להיבדק, ואפילו כאשר מבחינים בפצע קטן חשוב לגשת מיד לאבחון, משום שככל שהטיפול ניתן בשלב מוקדם יותר כך קל יותר למנוע התדרדרות במצב. אמנם לא הצלחתי להציל את האצבע של אימי, אבל לשמחתי, כיום אנחנו מצליחים להציל אלפי חולים מכריתה, לפעמים אפילו כאלה שכבר היה להם תור לניתוח".
לפגישת יעוץ ולסדרת טיפולים בהנחה חייג/י 8622* שלוחה 3 או לחצו כאן>
*התוכן בערוץ זה אינו מהווה חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.