שפעת היא מחלה ויראלית הנגרמת על ידי נגיף. מדובר במחלה נפוצה שעלולה במקרים מסוימים לגרום לתחלואה קשה ומסוכנת. מדי שנה מיליוני בני אדם ברחבי העולם מושפעים מהמחלה. בעונת החורף כ-10 אחוז מכלל האוכלוסייה יחלו במחלה, אשר נפוצה בעיקר בקרב בילדים. תסמיני המחלה כוללים חום גבוה, שיעול, כאב גרון, נזלת, עייפות, חולשה, כאבי שרירים וכאבי ראש. חלק מהחולים עלולים לפתח דלקת ריאות קשה המובילה לאשפוז בבית חולים ולעיתים נדירות עלולה אף להתפתח פגיעה בשריר הלב (מיוקרדיטיס). חלק מסיבוכי המחלה כוללים עלייה בסיכון ללקות בשבץ מוחי או התקף לב וסיכון מוגבר לתמותה.
המרכז לחקר ובקרת מחלות בארצות הברית (CDC) הזהיר בימים האחרונה כי קיים חשש שהשנה השפעת עלולה להיות קשה יותר משנים עברו ובוודאי בהשוואה לעונת החורף אשתקד.[i] חוקרים מאוניברסיטת קולומביה מצאו שבשנה שעברה בזכות נקיטת אמצעי ההגנה מפני נגיף הקורונה נרשמה ירידה של יותר מ-60 אחוז במקרי תחלואה בשפעת בעשרת השבועות לאחר שהוטל סגר בארצות הברית.[ii] על פי הנתונים בשנה שעברה, דווחו בארצות הברית על כ-2,000 מקרי שפעת בלבד. לשם השוואה, בעונת השפעת בשנים 2019-2020 דווח על כ-35 מיליון מקרים.
מדי שנה, בזמן תחלואת השפעת, חלק מהאוכלוסייה נחשפת לנגיף והגוף מפתח זיכרון חיסוני שמסייע להתמודד עם המחלה. אולם, בשנה שחלפה, בעיקר בגלל צעדי הזהירות שננקטו על מנת לצמצם את סכנת ההדבקות בקורונה, לא נרשמה בישראל ובעולם תחלואה משמעותית ובוודאי שלא בהיקפים שמאפיינים כל חורף. משום כך ניתן להעריך בזהירות שהזיכרון החיסוני של הגוף נפגע וכתוצאה מכך יותר אנשים נמצאים השנה בסיכון גבוה יותר להדבק בנגיף ולפתח תחלואה קשה יותר. צריך לזכור שרוב הציבור בישראל לא נחשף לנגיף אשתקד ולכן יש דעיכה בחסינות הטבעית.
בנוסף, החורף צפויים לחזור שני גורמים משמעותיים המגבירים את הסיכונים להדבקה: הראשון-פתיחת השמיים והטיסות לחו"ל: מטיילים עלולים להיחשף לשפעת במהלך הנסיעה שלהם, במיוחד אם הם נמצאים במקומות סגורים כמו הופעה באולם, חדר אוכל במלון, מטוס או ספינות שייט. כמו כן, הצטופפות של מטיילים עם אנשים מאזורים שונים בעולם עלולה לגרום לתחלואה ולייבוא של הנגיף לארץ. השני-פתיחה של מערכת החינוך: הילדים שבו לבתי הספר ולגני הילדים בצורה סדירה. במערכת החינוך קיים סיכון מוגבר להדבקה מכיוון שהנגיף עלול לעבור מהילדים לאוכלוסייה המבוגרת בקהילה. בשנה שעברה, כתוצאה מהסגרים, מערכת החינוך הייתה סגורה והילדים נותרו ספונים בבתיהם ולכן הסיכון להדבקה פחת דרמטית.
עוד כתבות מתוך מגזין XTRA בריאות בנושא שפעת:
- אלרגיה, קורונה ושפעת: כל מה שצריך לדעת על מחלות חורף
- חיסונים חדשים מגנים גם מפני הקורונה
- בחנו את עצמכם מה אתם יודעים על קורונה
- 10 מיתוסים על קורונה שהגיע הזמן לנפץ
חשיבות חיסוני השפעת לכלל האוכלוסייה, ובמיוחד לאוכלוסיות בסיכון
הדרך הטובה ביותר להתמודד עם נגיף השפעת היא להתחסן, ועל כן בכל מערכות הבריאות בארץ ובעולם ממליצים גם השנה לקבוע תור בקופת החולים ולגשת לקבלת חיסון נגד הנגיף. החיסון יכול גם להפחית את הסיכון להידבק וגם להקטין את הסיכון לפתח מחלה קשה המובילה לאשפוז. מומחים למחלות זיהומיות בכל העולם מודאגים השנה במיוחד שהציבור יגלה אדישות מאחר ומרבית האזרחים כבר התחסנו שלוש פעמים השנה כנגד נגיף הקורונה.
בישראל מחסנים בזריקה המכילה את ארבעת הזנים הנפוצים שצפויים להיות השנה על סמך תחזית של ארגון הבריאות העולמי. תרכיב החיסון נקבע בהסתמך על מקרי התחלואה בשנים הקודמות וכן בעקבות הזנים שזוהו בעת עונת החורף בחצי הכדור הדרומי במדינות כגון ארגנטינה, צ'ילה, פרו, ארגנטינה, אוסטרליה, ניו זילנד המסתיימת בימים אלה.
החיסון מומלץ לכלל האוכלוסייה מגיל חצי שנה ומעלה, ובעיקר עבור אוכלוסיות שנמצאות בסיכון גבוה לסבול מסיבוכי המחלה כמו חולים במחלות כרוניות, בני 50 ומעלה ובעיקר מבוגרים מעל גיל 65, פעוטות בגיל חצי שנה עד חמש, נשים הרות ולאחר לידה, אנשים עם עודף משקל ומאושפזים כרוניים. כמו כן, אנשים מבוגרים או כאלו עם מערכת חיסונית מוחלשת נמצאים בסיכון מוגבר ללקות במחלה קשה יותר.
בתחילת אוקטובר דיווח המרכז הלאומי לבקרת מחלות בישראל שהשפעת הקדימה, וכבר אותרו שבעה מקרים של הנגיף בארץ. לחיסון לוקח כשבועיים להגיע ליעילות מרבית, ולכן, כעת, בתחילת חודש נובמבר ולפני תחילת התחלואה, זה הזמן האידיאלי ביותר להתחסן.
- הכותב הינו מומחה למחלות זיהומיות, מנהל המכון לרפואת מטיילים ומחלות טרופיות במרכז הרפואי שיבא בתל השומר. בנוסף משמש הכותב יועץ לחברת סאנופי פסטר.
בחסות סאנופי ואבוט. ללא מעורבות בתכנים