אם עוד לא התחסנתם השנה נגד נגיף השפעת – עדין לא מאוחר מדי ומומלץ לקבוע תור בהקדם. אף שמספר חולי השפעת נמצא בירידה בשבועות האחרונים, עדיין קיימת תחלואה ובכלל זה גם עומס בבתי החולים בארץ. השנה היו מספר דיווחים על ילדים עם וללא מחלות רקע שאושפזו במצב קשה ביחידות טיפול נמרץ לאחר שנדבקו בנגיף השפעת מה שמדגיש את חשיבות ההתחסנות.
בחורף אשתקד, בשיא הגל השני של הקורונה, היינו רוב הזמן במצב של סגר הרמטי ובידוד חברתי, ולכן לא היו דיווחים על מקרי תחלואה בשפעת בארץ ומעט מאד מקרים דווחו בעולם. אולם החורף הזה, למרבה הצער, השפעת חזרה – ובגדול. בתוך כל הבהלה הציבורית מזני הקורונה החדשים ולצד ההסתגלות לחיים בצל המגפה, אנחנו מתמודדים עם אתגר חדש-ישן: השפעת. מכיוון שכמעט ולא נחשפנו לנגיף בחורף הקודם, וגם ההיענות השנה לחיסוני השפעת הייתה נמוכה, אנחנו מגיעים השנה כשהחסינות של הציבור נמוכה. על פי משרד הבריאות מתחילת עונת החורף דווחו על למעלה מ-4,200 בני אדם שאושפזו בבתי החולים בעקבות המחלה.
אל תזלזלו בה
שפעת היא מחלה נגיפית של דרכי הנשימה העליונות, והיא מלווה את האנושות מזה זמן רב. אבי הרפואה המערבית היפוקרטס תיאר בדיוק רב סימפטומים של שפעת כבר במאה הרביעית לפני הספירה. מאז, ההיסטוריה של השפעת כוללת התפרצויות בקנה מידה עולמי מידי 15-10 שנים. ההתפרצות הקטלנית ביותר בעת החדשה התרחשה בשנת 1918 וכונתה "השפעת הספרדית" – שם שקצת 'חזר לכותרות' לאחר התפרצותה של הקורונה, כדוגמה למקרה הקרוב ביותר של התמודדות עם מגפה עולמית. מגפת שפעת זו (שדווקא לא התפרצה בספרד, אלא שספרד הייתה המדינה הראשונה לדווח עליה) הביאה למותם של עשרות מיליונים בכל רחבי העולם. גם בשנים 1957 ו-1968 חלו התפרצויות פנדמיות שהובילו לתמותה גבוהה במיוחד.
התסמינים של השפעת יבואו לידי ביטוי בדרך כלל בחום גבוה, צמרמורות, כאבי שרירים, כאבי ראש, שיעול, נזלת וחולשה כללית. ההדבקה היא טיפתית, כלומר הנגיף מועבר מאדם הנושא אותו לאדם בריא על ידי טיפות מיקרוסקופיות באמצעות שיעול, עיטוש ואפילו דיבור. העברת הנגיף יכולה להתבצע גם על גבי משטח – למשל, כשאדם הנושא את הנגיף מתעטש אל כף ידו ולאחר מכן לוחץ על כפתור המעלית, האדם הבא שילחץ על הכפתור עשוי להידבק. התסמינים יחלפו בדרך כלל בפרק זמן קצר יחסית של בין 7-3 ימים, אם כי השיעול יכול להמשיך גם שבוע ואפילו שבועיים לאחר שהחום ירד. יחד עם זאת, ישנם מקרים בהם שפעת יכולה לגרום לסיבוכים, ביניהם דלקת ריאות, דלקת של המח (אנצפליטיס), ודלקת של שריר הלב (מיוקרדיטיס). השפעת גם מכשירה את הקרקע לזיהומים חיידקים כגון דלקות אוזניים, וסינוסיטיס. אחד הסיבוכים החמורים ביותר של שפעת הם דלקות ראה חיידקיות וזו סיבת התמותה הנפוצה כתוצאה משפעת. סיבוכי השפעת יכולים להסתיים בקריסת מערכות ובמקרים מסוימים אפילו במוות.
החיסון נגד נגיף השפעת
מאחר שזני השפעת משתנים כתוצאה ממוטציות ונוצרים וריאנטים חדשים יש צורך להתחסן לשפעת מדי שנה. מידי שנה ארגון הבריאות העולמי מעריך על בסיס תחזיות מכל העולם, ובפרט מחצי הכדור הדרומי, מה יהיו הזנים ותתי-הזנים העיקריים שיגרמו לתחלואה בחורף הקרוב, ובכך קובע את הרכב החיסון. החיסון בדרך כלל מכיל שני תתי זנים של שפעת מזן A ושני תתי זנים של שפעת מזן B,B.
את החיסון ניתן לקבל מגיל חצי שנה כאשר האוכלוסיות שנמצאות בסיכון מוגבר לתחלואה קשה הם מבוגרים מגיל 50 ובעיקר בני 65 ומעלה; ילדים מגיל 6 חודשים עד 59 חודשים; נשים הרות ונשים בתקופה של שלושה חודשים לאחר הלידה; חולים במחלות כרוניות כמו סוכרת, מחלות לב, אסתמה ומחלות ראה אחרות, מחלות כבד, מחלות נוירולוגיות ועוד. החיסון מסייע בהגנה מפני הנגיף ומפחית את הסיכוי לתחלואה קשה במקרה של הידבקות ולמוות. בנוסף, מסייע בבלימת התפשטות הנגיף בקרב האוכלוסייה ובכך מוריד את העומס על בתי החולים ותורם להגנה על אותן קבוצות שנמצאות בסיכון. לחיסון יש תופעות הלוואי קלות מאוד כמו רגישות במקום ההזרקה, ולעיתים גם חולשה כללית הנמשכת כיום או יומיים.
בשנים האחרונות נוספו גם חיסונים ייעודיים עבור אוכלוסיית המבוגרים מגיל 65 ומעלה. מדובר בחיסון המכיל מינון גבוה יותר של החיסון בהשוואה לחיסון הרגיל המיועד לכלל האוכלוסייה. חיסונים אלו קיימים כבר מספר שנים בארצות הברית ובאירופה וגם בחלק מקופות החולים בישראל. חיסונים אלו מיועדים דווקא לאוכלוסיית הקשישים מפני שהם נמצאים בסיכון גדול יותר לסבול מסיבוכים ותמותה של נגיף השפעת . לחיסונים במינון מוגבר יש יעילות גדולה יותר בהשוואה לחיסונים הרגילים והם עשויים להפחית את התחלואה ללא עלייה בשיעור תופעות הלוואי בקרב קשישים.
אומנם חלק החורף כבר מאחורינו, וייתכן ויש הסבורים שאם הם לא חלו השנה, הם מוגנים מפני הנגיף. זוהי תפיסה שגויה ומומלץ עדין לגשת לקופת החולים ולהתחסן נגד שפעת. תחלואת השפעת נמשכת לעיתים אפילו עד אפריל, וייתכן שנחווה בשבועות הקרובים גל נוסף של שפעת. מחלת השפעת עלולה להיות מסוכנת עבור כלל האוכלוסייה ובעיקר עבור קבוצת הסיכון. בימים אלו המחלקות בבתי החולים עמוסות ולפנינו עוד כמה חודשים של חורף. לכן, אם עוד לא עשיתם את זה עד עכשיו – שמרו על עצמכם ועל הקרובים לכם וקבעו עוד היום תור לחיסון.
הכותבת הינה מנהלת היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי וולפסון