בואו נודה באמת: כשמד החום מטפס ועובר את ה-40 מעלות זה תמיד מלחיץ, אבל בימים אלה, כשהקורונה עדיין בשטח - זה מלחיץ פי כמה.
"חום יכול לבטא מגוון מצבים - חלקם מסוכנים וחלקם לא", מסבירה ד"ר חן זינגר, מומחית ברפואה פנימית ורופאת משפחה ב"כללית" מחוז שרון שומרון. "בדרך כלל חום נובע מזיהום ויראלי או חיידקי. בעוד שבמצב תקין מנגנון מסוים במוח יודע לווסת אותו, כאשר קיימת הפרשה של חומרים דלקתיים, או חומרים פירוגניים (המעלים את החום) – הוא יכול לעלות".
אז מתי צריך לפנות לייעוץ רפואי ובאילו מצבים ניתן להסתפק במנוחה בלבד? ד"ר זינגר וד"ר רינת כהן, מומחית ברפואת ילדים עם התשובות לשאלות הכי שכיחות בתחום:
איך יודעים שיש "חום"?
מבוגרים: "חום הוא מצב שבו הטמפרטורה הנמדדת בגוף עולה מעל 37.5 מעלות (במדידה במד חום פומי דרך הפה), או מעל 38 מעלות (במדידה רקטלית)", מסבירה ד"ר זינגר.
ילדים: "כשמד החום מצביע על 38 מעלות במדידה בפה (37.5 אצל תינוקות מתחת לגיל חודשיים) או במדידה רקטלית", אומרת ד"ר כהן.
איך כדאי למדוד חום?
מבוגרים: "הבדיקות המדויקות ביותר למדידת חום מתבצעות דרך הפה או באמצעות מדידה רקטלית", אומרת ד"ר זינגר. "לעומת זאת, בדיקה בבית השחי אינה מדויקת ולא מומלצת. השיטה הנהוגה והשכיחה ביותר היא באמצעות הפה, היות שהיא גם מדויקת וגם נוחה לנבדק. במקרים שבהם לא ניתן למדוד דרך הפה (כמו למשל במקרה של קשיש שלא מסוגל להחזיק מדחום בפה סגור) נהוג למדוד בגישה רקטלית".
ילדים: "מומלץ לבדוק חום באמצעות מדחום פה או במדחום שמיועד לשימוש רקטלי. יש להימנע מבדיקות שאינן מדויקות כמו מדידת חום באמצעות בית השחי או מדידת חום באמצעות תחושה אישית כמו הנחת יד על המצח – מובן ששיטה זו אינה מומלצת כיוון שהיא אינה אובייקטיבית", מבהירה ד"ר כהן.
מתי זה מסוכן?
מבוגרים: "ברוב המקרים חום גבוה אינו מהווה סכנה, כל עוד הוא אינו עובר את ה-40 מעלות", מדגישה ד"ר זינגר. "אולם, כיוון שחום עלול להיות סימפטום למצב גופני מסוכן, בהחלט כדאי לברר מהי סיבת החום כדי להבין את הדחיפות לטיפול ומה הוא כולל".
ילדים: "באופן כללי, חום מעל 40 מעלות וחצי עלול להיות מסוכן ובמצב כזה יש לגשת לקבלת טיפול מיידי. בנוסף, כל חום מעל 38 אצל תינוקות עד גיל חודשיים מחייב פנייה לייעוץ רפואי מיידי", אומרת ד"ר כהן.
מה צריך לעשות כשיש חום?
מבוגרים:
ד"ר זינגר מסבירה שכשהחום מטפס, חשוב לשים לב לסימני אזהרה שעלולים להעיד על מצב המחייב טיפול מיידי. הנה כמה מהעיקריים שבהם:
חום המלווה בצמרמורת: הכוונה היא לצמרמורת משמעותית – כזאת שממש כוללת נקישת שיניים. מצב כזה עלול לרמז על זיהום משמעותי ואף על זיהום בדם המחייב טיפול מיידי.
כאב ראש חזק או קושי בהזזת הצוואר: מצב העלול להעיד על דלקת קרום המוח.
רתיעה מאור: עלולה לרמז בין היתר על דלקת קרום המוח, בעיקר אם היא מלווה בבחילה.
כאב בטן: חום וכאבי בטן משמעותיים שאינם מוכרים למטופל, יכולים לרמז על בעיה משמעותית, בד"כ כירורגית, המחייבת דיווח לרופא מטפל בהקדם.
פריחה בעור: בעיקר כאשר מדובר בפריחה שאינה נעלמת בלחיצה (כדי לבחון זאת, ניתן ללחוץ על הפריחה באמצעות כוס זכוכית שדרכה ניתן להבחין בפריחה ולראות אם היא אכן נעלמת בלחיצה).
שינוי בהתנהגות: כמו למשל ישנוניות יתר. העניין רלוונטי בעיקר לגבי ילדים או קשישים ועלול להעיד על זיהום.
הזעות וירידה במשקל: שילוב של השניים עלול להעיד אפילו על מחלה ממאירה.
ילדים: "חשוב לגשת לייעוץ אם החום מלווה בפרכוסים, באפתיות, באי שקט קיצוני, בקושי נשימתי, בפריחה חשודה או אם הילד סובל מהתייבשות – כלומר לא מטיל את מימיו במשך מספר שעות למשל. וכאמור, כשמדובר בתינוקות מתחת לגיל חודשיים או בילד שסובל מחום מעל 40 מעלות וחצי - יש לגשת באופן מיידי לטיפול רפואי", מסבירה ד"ר כהן.
מתי חום גבוה עלול להעיד על קורונה?
מבוגרים: "כאשר חום מלווה בחולשה כללית, באיבוד טעם וריח, בכאבי שרירים, בשיעול, ולעיתים גם בבחילה ושלשול, הוא יכול לעורר חשד לקורונה, אך לא בהכרח מעיד עליה כיוון שבאופן תיאורטי תסמינים אלה מתאימים גם למחלת השפעת", אומרת ד"ר זינגר וממליצה להתייעץ עם רופא המשפחה באופן טלפוני בכל מצב של חום.
ילדים: "אם מדובר בילד ששהה בבית בזמן הסגר ולא נפגש עם אנשים מחוץ למשפחה הגרעינית במשך שבועיים, יש לשער כי החום לא מעיד על קורונה", אומרת ד"ר כהן ומדגישה: "לעומת זאת, אם הוא נפגש עם ילדים או עם אנשים מחוץ למשפחה או שמישהו אחר במשפחה נחשף אליהם, ובהנחה שהחום מלווה בחום ממושך, בתסמין נשימתי, בנזלת, בשיעול 'יבש', בשלשול, כאב גרון, חולשה וגם במצב שאחד מהתסמינים הללו מופיע ללא חום או בעת חשיפה לחולה מאומת – כדאי להתייעץ עם רופא".
מהו חום ממקור לא ידוע?
מבוגרים/ילדים: "זהו מצב של חום ממושך (מעל שבועיים-שלושה), שלא ברור מה גורם לו, חרף ביצוע הבדיקות המקובלות, לרבות בדיקה גופנית, בדיקות דם ושתן, בדיקות הדמיה ובימינו - גם בדיקת קורונה אם היא רלוונטית. במקרה כזה, חשוב לבצע בירור מקיף יותר בהתאם להמלצת הרופא, על מנת לשלול מצבים חמורים", מסבירה ד"ר זינגר.
אילו תרופות מומלץ ליטול במצב של חום?
מבוגרים: "כשהחום לא יורד או כשהתחושה הכללית לא טובה, ניתן להיעזר במשככי כאבים. בדרך כלל מספיק להשתמש באקמול כדי להוריד את החום ולשפר את התחושה הכללית למשך כמה שעות. לעומת זאת, פחות מומלץ להשתמש בתרופות אנטי דלקתיות מסוג איבופרופן כגון נורופן או אדוויל, בעיקר אם מדובר בקשישים שחשופים יותר לתופעות לוואי קשות, לרבות פגיעה ברירית הקיבה והחמרה בתפקודי הכליות", מסבירה ד"ר זינגר.
ילדים: "לילדים שסובלים מחום מעל 38 או מתחושה כללית לא טובה, ניתן לתת נורופן או אקמול בהתאם למינון המקובל כמובן. אני ממליצה בדרך כלל על נורופן מפני שתרופה זו משפרת את התחושה הכללית לאורך שעות רבות יותר ביחס לאקמול", אומרת ד"ר כהן ומוסיפה: "כמו כן, ניתן להשתמש בשיטות שמרניות שיכולות לסייע להוריד את החום: שימוש ברטיות קרות על המצח, טבילה באמבט פושר והסרת שכבות של בגדים".
לפי אחת הגישות, לא חייבים להשתמש בתרופות כשיש חום כי הגוף יודע להתמודד עם המחלה לבד. זה נכון?
מבוגרים: "הפחתת החום באמצעות תרופות אינה מפחיתה את היכולת של הגוף להתמודד עם המחלה, והיא מיועדת להפחית את הסבל שכרוך במחלה ולשפר את התחושה", מסבירה ד"ר זינגר ומוסיפה: "אמנם, לרוב חום שאינו מגיע ל-40 מעלות לא יגרום לנזק, אבל כיוון שחום גבוה אינו מצב רצוי, בהחלט מומלץ להשתמש בתרופות רלוונטיות, במינון המקובל כמובן".
ילדים: "בהחלט מומלץ להשתמש בתרופות להורדת חום כשהילד סובל מחום או כשאינו מרגיש טוב. במקרים רבים, השימוש בהן מאפשר לו לישון טוב יותר, לאכול ולשתות טוב יותר – וכל אלה כידוע מסייעים בהחלמתו. מעבר לכך, אין סיבה שילדים יסבלו כשיש אפשרות לעזור להם", אומרת ד"ר כהן ומבהירה כי השימוש במשככי כאבים חשוב פי כמה כשמדובר בילדים עם נטייה לפרכוסי חום, משום שהוא מסייע למנוע את הופעתם.
עוד ב-mako בריאות:
>> זה מה שיקרה לגוף שלכם אם תתעוררו כל יום ב-5 בבוקר
>> זה מה שצריך לעשות כדי לפצות על יום של ישיבה
>> 52 קילו ב-9 חודשים, בלי לוותר על פיצה יומית
מתי מומלץ לפנות לרופא?
מבוגרים: "אין ספק שאנחנו נמצאים בתקופה מאתגרת שבה התחלואה עשויה לבוא לידי ביטוי במגוון דרכים. לפיכך, אני מציעה לכולם להיות ערניים יותר למצבם ולהתייעץ עם רופא המשפחה טלפונית, במצב של מחלת חום או כשיש תחושה כללית לא טובה. לעיתים רבות, שיחה קצרה עם הרופא תוכל לסייע לחולה להבין אם יש צורך לבצע בדיקת קורונה, לפנות לבירור נוסף, להתחיל טיפול רפואי או לחלופין – לנוח בבית. קופות החולים מתגייסות לסייע בדרכים יצירתיות על מנת ליצור קשר עם הרופא בלי להגיע למרפאה, ובהחלט כדאי לנצל זאת", אומרת ד"ר זינגר ומדגישה: "מובן שגם כאשר מדובר בחום שאינו יורד במשך כמה ימים, חשוב ליצור קשר עם הרופא. כמו כן, כאשר החום מלווה בכאב חזק בחזה או בקוצר נשימה חובה לפנות לרופא משפחה, שבמקרה כזה לרוב יפנה לטיפול בבית חולים מחשש לסיבוך של מחלת הקורונה".
ילדים: "חשוב לפנות מיידית לטיפול רפואי כשמדובר בתינוקות עד גיל חודשיים הסובלים מחום מעל 38 במדידה רקטלית (37.5 במדידה בפה)", אומרת ד"ר כהן. "בגיל מבוגר יותר, כדאי לפנות לייעוץ אם התינוק או הילד סובלים מחום ממושך - מעל שתי יממות, ואם הם אפתיים או נמצאים באי שקט קיצוני. כאשר הילד סובל ממצוקה נשימתית ניכרת, משינוי במצב הכרה או מפרכוס, חשוב לגשת איתו באופן מיידי לחדר מיון".
"התקופה הנוכחית יכולה להיות מלחיצה במיוחד עבור קהל ההורים, שלא תמיד יודע כיצד לנהוג כשהילד סובל מחום. חשוב לשמור על קור רוח ולשדר לילד רוגע, ובמידת הצורך יש להתייעץ עם גורם מקצועי", מסכמת ד"ר כהן.
אם החום גבוה ואתם זקוקים לרפואה דחופה - באפליקציית איזי ריכזו את כל מוקדי החירום סביבכם: