החיסון לשפעת עלול לגרום לתחלואה

לא נכון.

החיסון לכשעצמו אינו יכול לגרום לשפעת. למעשה החיסונים מכילים נגיף מומת שאינו מסוגל לגרום לתחלואה בשום צורה. לעיתים החיסונים עלולים לגרום לתופעות לוואי מערכתיות כמו חום, כאבי שרירים, כאבי ראש קלים, ויש המתבלבלים וסבורים שהם חלו בשפעת בעקבות החיסון. חשוב לדעת שתופעות לוואי אלו הן לרוב קלות וחולפות מעצמן לאחר כיממה, בניגוד לשפעת עצמה שגורמת לתסמינים שעלולים להימשך מספר ימים. בשנים האחרונות החלו לחסן גם בחיסון המכיל נגיף חי-מוחלש והוא עלול לגרום למחלה קלה שברוב המקרים תהיה א-סימפטומטית.

אנשים בריאים לא צריכים להתחסן

לא נכון.

מומלץ לכלל האוכלוסייה החל מגיל חצי שנה להתחסן נגד נגיף השפעת. גם אדם בריא וצעיר עלול לחלות בצורה משמעותית עם השלכות מסכנות חיים, על אחת כמה וכמה אם החולה משתייך לקבוצת סיכון. גם ללא סיבוכים קשים, שפעת אינה מחלה קלה והיא יכולה לגרום לשלושה עד חמישה ימים של חום גבוה, שיעול ממושך ותחושות של חולשה ועייפות שלא חולפות גם לאחר תהליך ההחלמה. שפעת היא מחלה שמשתקת פעילות ולא מאפשרת להמשיך בשגרת החיים כמו ללכת לעבודה או לבתי הספר והגנים.

חיסון (צילום: Tero Vesalainen, shutterstock)
מומלץ להתחסן בכל שנה נגד שפעת | צילום: Tero Vesalainen, shutterstock

מי שהתחסן בשנה שעברה לא צריך להתחסן גם השנה

לא נכון.

ישנן שתי סיבות עיקריות שבגללן מומלץ להתחסן בכל שנה נגד שפעת: הראשונה – בכל שנה ארגון הבריאות העולמית מנבא מה יהיו זני השפעת הנפוצים שיגרמו לתחלואה באותו החורף. על פי תחזית זו, מייצרים את החיסון. למעשה בכל שנה "מתכנתים" את הרכב החיסון בהתאם להערכות הספציפיות של אותה השנה. השנייה – החיסון לשפעת הוא חיסון עם יעילות לזמן קצר יחסית. כבר במהלך החורף, היעילות של החיסון דועכת בהדרגה. החיסון לשפעת צריך בוסטר בכל שנה.

שפעת היא הצטננות קלה

לא נכון.

שפעת היא מחלה חמורה בהרבה מהצטננות. מדובר במחלה שבדרך כלל מאופיינת במספר ימים של חום גבוה שעלול להגיע ל-40 מעלות, כאבי שרירים, כאבי ראש בלתי נסבלים, חולשה ושיעולים עם ליחה. אנשים רבים החולים בשפעת חשים שאינם מסוגלים לצאת מהמיטה למשך מספר ימים. שפעת לעיתים עלולה לגרום לדלקת ריאות ואף להגדיל את הסיכויים לאירועים קרדיווסקולריים.

כל מה שצריך לעשות כדי להתגונן משפעת זה להתחסן

לא נכון.

כל אמצעי המניעה שאנו נוקטים נגד הקורונה יעילים גם כנגד שפעת משום ששתי המחלות מועברת מאדם לאדם באותה הדרך – הדבקה טיפתית. צעדים כמו שימוש במסכות, ריחוק חברתי והימנעות מהתקהלויות עשויים להיות יעילים גם כנגד השפעת. כמובן שבנוסף לכל הצעדים האלו – בדומה לקורונה – מומלץ וחשוב ללכת ולהתחסן. 

אם אני מרגיש טוב ככל הנראה אני לא מדבק

לא נכון.

שפעת היא מחלה חמורה בהרבה מהצטננות. מדובר במחלה שבדרך כלל מאופיינת במספר ימים של חום גבוה שעלול להגיע ל-40 מעלות, כאבי שרירים, כאבי ראש בלתי נסבלים, חולשה ושיעולים עם ליחה. אנשים רבים החולים בשפעת חשים שאינם מסוגלים לצאת מהמיטה למשך מספר ימים. שפעת לעיתים עלולה לגרום לדלקת ריאות ואף להגדיל את הסיכויים לאירועים קרדיווסקולריים.

גבר חולה (צילום: tommaso79, shutterstock)
שפעת מאופיינת בחום גבוה | צילום: tommaso79, shutterstock

    

מבוגרים נמצאים בסיכון גבוה יותר לסיבוכים ותמותה משפעת

נכון.

מדוכאי חיסון, נשים בהריון, בעלי מחלות רקע ומי שחצה את גיל 65 נמצאים בסיכון גבוה לחלות בשפעת בצורה קשה יותר. ההמלצה להתחסן משמעותית אפילו יותר בקרב האוכלוסייה המבוגרת משום שמערכת החיסון נחלשת עם הגיל. כיום יש מספר פתרונות כמו חיסונים במינון גבוה יותר שנמצאו יעילים יותר במבוגרים ומצליחים ליצור כמות נוגדנים מספקת. אנשים שהתגובה החיסונית שלהם פחות טובה מצעירים בריאים נמצאים בסיכון ולכן מומלץ להם לשמור על עצמם בצורה קפדנית יותר.

אנשים שיוצאים מהבית בחורף בלבוש קצר, ללא מעיל או עם שיער רטוב, נמצאים בסיכון גדול יותר לחלות בשפעת

לא נכון.

ניתן לחלות בשפעת רק בעת חשיפה לנגיף עצמו. זה עלול לבלבל משום שנגיף השפעת מופיע בחורף ולכן רבים נוטים לחשוב שהסיבה לכך שהם חלו הייתה בעקבות חשיפה מממושכת לקור. בכל מקרה לא מומלץ לצאת מהבית בלבוש קצר או בלי מעיל בתקופת החורף מפני שניתן לסבול ממחלות אחרות כמו דלקת ריאות או הצטננות.

עוד כתבות מתוך מגזין XTRA בריאות בנושא שפעת:

אדם שסובל מחום גבוה עם שפעת שנמשכת למעלה מיום או יומיים זקוק לאנטיביוטיקה

לא נכון.

שפעת היא מחלה הנגרמת על ידי וירוסים. אנטיביוטיקה לא יעילה לטיפול במחלות הנגרמות על ידי וירוסים והיא מיועדת להילחם בחיידקים בלבד. לעתים שפעת יכולה להסתבך אחרי מספר ימים עם זיהום חיידקי כגון דלקת ריאות. מצבים אלו יתאפיינו בחזרה של חום אחרי שהתחיל לרדת או בהתמשכות של חום מעבר ל- 5 ימים. במקרים אלו ניתן לטפל בדלקות באופן ספציפי באמצעות אנטיביוטיקה, אך לא בשפעת עצמה. קיימת תרופה אנטי-ויראלית שפועלת על נגיף השפעת, ומסייעת לאנשים אם היא ניתנת בימים הראשונים של המחלה. התרופה מומלצת בעיקר לאנשים עם גורמי סיכון שנדבקים בשפעת.

חיסון השפעת מעלה את הסיכון להדבקות ותמותה מקורונה

לא נכון.

החיסון לשפעת יעיל ובטוח ואינו גורם להדבקה או תמותה מקורונה. למעשה, ישנם מחקרים שניסו להראות שיש קשר בין חיסון לשפעת לבין הגנה חלקית מהקורונה ועל אף שמדובר במחקרים ראשונים, ישנן הערכות שההנחה הזו מבוססת ולא מנותקת מהמציאות.

בחסות סאנופי ואבוט. ללא מעורבות בתכנים