"הילדה שלכם רק מפריעה", "הוא לא רוצה ללמוד", "אי אפשר להשתלט עליה", "למה הוא לא רוצה לשבת" – לא פעם שמעתם את המשפטים האלה מהמורים, או אפילו מעצמכם, בהקשר לילד החמוד שלכם? אל תדאגו, הוא באמת חמוד, וזו גם לא אשמתכם. יכול להיות שפשוט יש לו הפרעת קשב וריכוז – הפרעה נוירולוגית אמיתית שלא יצרתם ואין לכם שליטה עליה. אבל בהחלט לכולה להיות לכם שליטה על הטיפול בה, והיא לא חייבת לכלול תרופות.
נתחיל בהבנה שאתם ממש לא לבד. "בין חמישה לעשרה אחוזים מהילדים בישראל סובלים מהפרעות קשב וריכוז", אומר ניצן פרימור, רוקח ראשי בנווה פארמה, שבשנים האחרונות עוסק בתופעה ובפתרונות שלה. "זו תופעה רווחת מאוד שיכולה לאמלל את הסובלים ממנה ואת סביבתם, וזה לא חייב להיות ככה. יש כיום פתרונות שהם טבעיים לגמרי לעניין".
כולנו מכירים את הריטלין. למה לחפש פתרון טבעי?
"הפרעת קשב וריכוז מאובחנת על ידי רופא, וכשיש אבחון לרוב יינתנו תרופות שעובדות על הדופמין, שהוא מוליך עצבי, והתרופות האלה עוזרות להירגע ולהתרכז. הבעיה היא שהן עלולות ליצור תופעות לוואי לא קלות ומאוד לא נעימות, בעיקר עבור ילדים. לשמחתנו גילינו משהו טבעי שיודע לעשות את אותה הפעולה בדיוק, רק בלי תופעות הלוואי – זעפרן".
זעפרן? התבלין?
"בדיוק. עובדה שנצפתה בכל מיני מחקרים רפואיים, שהזעפרן עובד על הדופמין, וגם על הסרוטונין והנוראדרנלין שגם הם מוליכים עצביים חשובים. באוסטרליה נערך ניסוי, בו לקחו שתי קבוצות של ילדים, אחת קיבלה ריטלין והשנייה תכשיר של זעפרן, והכינו שאלון למורים, להורים ולתלמידים עצמם לגבי תפקוד הנסיינים. התוצאות היו זהות – הזעפרן עבד כמו הריטלין רק בלי תופעות הלוואי. לאחר מכן ערכו ניסוי נוסף במבוגרים, וגם בו התוצאות היו זהות. הבנו שיש פה משהו ששווה לבדוק".
לרכישת BE FOCUS לחצו כאן>>
התגלית המרעישה הביאה את ניצן וצוותו בנווה פארמה להתחיל לעבוד על תכשיר מבוסס זעפרן. "רצינו לעשות משהו מדויק, ושיתאים לילדים", הוא מספר. "פיתחנו תוסף על בסיס זעפרן שבו תמצית עם כמות מדויקת של החומרים הפעילים. מאחר שילדים לא אוהבים לבלוע כדורים, התאמנו את התכשיר אליהם ויצרנו אותו בסוכריות גומי, שיהיה להם כיף וטעים. הפידבקים שאנחנו מקבלים פשוט מצוינים. שוב ושוב מוכח לנו שמתקבלות אותן התוצאות כמו בתרופות, רק ללא תופעות הלוואי".
צריך לקבל אבחנה מרופא כדי לתת את התוסף?
"ממש לא. הזעפרן הוא חומר טבעי ואין שום סיכון לקחת אותו. אם הילד מראה סימנים של הפרעת קשב, אפשר לנסות ולתת בלי לחשוש. אנחנו לא באים להחליף תרופות, וכל הורה יודע הכי טוב מה נכון לילדים שלו. אבל לאורך השנים קיבלנו כל כך הרבה פידבקים על תופעות לוואי קשות מהתרופות, שאנחנו שמחים שאנחנו יכולים כיום לספק חלופה טבעית שוות ערך להורים שמעוניינים בכך".