נדמה שהחיים נעצרו עם אירועי הטבח ביישובי העוטף וכך גם חיי האהבה והמיניות. בתקופה זו זוגות רבים מתקשים לחוות את המיניות שלהם כפי שהייתה עד לפריצת המלחמה, ונוספים עוד נעלמים למשוואת המיניות בזוגיות המייצרים פער ביחס למיניות והיכולת לממש אותה כעת, כגון תחושות לחץ חרדה, חוסר אונים וחשש מפגיעה במקור פרנסה. הלא ידוע משתק אותנו ומונע לחשוב בבהירות ולראות את האופק, והפתרון הוא פיתוח מנגנון הישרדות ובו בזמן הזנחת אחד הדברים החשובים בזוגיות.
בתקופה זו מתרחשים שינויים רבים, ורבים לא מוצאים זמן או פניות לחיי אהבה. התוצאה היא שינוי בתדירות יחסי המין, ממצב של ירידה בתדירות ועד הימנעות מוחלטת.
מובן שכל אחד מגיב אחרת למצב, לכל אחד דרך חשיבה שונה, תחושות שונות, יכולת שונה להתנתק רגשית ודרך תגובה שונה לסיטואציות, וכך ייתכן שצלע אחת מגלה חשק מוגבר לקיים יחסי מין ורצון להיות באינטימיות והצלע השנייה מתקשה להיות שם ועלול להיווצר מצב של פער וקרע בין בני הזוג.
באופן טבעי הצרכים המיניים קיימים, ואנו מדחיקים אותם או לחלופין מעוררים אותם. ייתכן שמתעורר בנו רגש מצפוני-ביקורתי שאומר "איך אני יכול/ה ליהנות כשסביבי אנשים סובלים", ומצד שני יש את בן/בת הזוג עם צורך בחום, קרבה ואהבה ורצון לקיים יחסים.
מיניות היא אנרגיה של שמחת חיים והיא מצריכה מאיתנו כוחות נפש כדי שנוכל להיות שם עבור בן הזוג, אבל במצב הנתון וחסר השגרה לא תמיד נוכל לממש את המיניות בזוגיות שלנו, ולכן אנו חייבים להתנהל אחרת ולהסתכל על הדברים בצורה שונה.
כל אחד מבני הזוג מגיב בצורה אחרת לטראומה, חרדה ולחץ. האחד יעדיף את ההתכנסות בעצמו בעוד האחר יחפש שיח. ייתכן שלצד זוגיות "שבירה" נמצא זוגיות שמתחזקת, בשל היכולת של אחד מבני הזוג להכניס דברים לפרופורציות. בן זוג מיני במיוחד יכול להפוך א-מיני ולהפך. התגובות הפיזיולוגיות המתקיימות בזמן שגרה נעלמות (זקפה, אורגזמה ועוד); לעתים האקט המיני יהיה קשה עבור אחד מבני הזוג (חדירה); לעיתים אחד מבני הזוג יפרש תשובה שלילית כחוסר עניין.
>> רוב הזוגות בארץ מתמודדים עם חוסר חשק
אהבה ולא מין
מגע מרגיע: בזמן כזה הגישה שלנו לסקס צריכה להשתנות מתוך הבנה שבנקודת הזמן הזו הדגש הוא על איך לעשות אהבה ולא על יחסי מין. המגע המרגיע, החיבוק, החזקת הידיים והיכולת של בן/בת הזוג לראות את הצורך ולחוש חיבור מייצרים תחושת אהבה שיכולה להפחית את רמת החרדה והלחץ.
תקשורת מקרבת: היכולת לפתח תקשורת מקרבת ושיח מכיל והיכולת להיות שם עבור בן/ת הזוג ולנרמל את התחושה של הקושי הן המפתח לעורר אנרגיה מינית ולצמצם את הפער בין בני הזוג.
תנו מחמאות: מעבר לכך נוכל להיעזר בפעולות שונות שמגבירות את הורמון האוקסיטוצין, הוא הורמון האהבה, ובכך להפחית חרדה ולהעלות את תחושת הביטחון כדי לייצר את השינוי, אם זה בעזרת חיבור למשפחה, מחמאה שניתן ועוד. הפעולות הללו והתחושות שהן מייצרות יכולות לאפשר לכל אדם לקחת שליטה על חייו ומאפשרות לתפקד טוב יותר בתקופה זו.
זמן מסאז': פעולה נוספת היא מסאז', שמשחרר ומרגיע, או מגע חושני תוך שימוש בשמנים מעוררי חשק שיכולים לתרום לאווירה.
בלי ייסורי מצפון: זכרו שהניסיון לחזור לחוות מיניות וליהנות זה מזה לא מעיד על חוסר התחשבות במאורעות אלא מסייע לשפיות ומרגיע, וזה כל מה שאנו רוצים להרגיש בתקופה של מלחמה - רוגע ושלווה. הלוואי ונצליח בכך.
ענת גבאי היא יועצת זוגית ומינית, מלווה נשים להעצמה ויצירת זוגיות שוויונית ואינטימית.