מחלת המין היחסית נפוצה - זיבה, שנגרמת מחיידק גונוריאה ועוברת בקיום יחסי מין לא מוגנים הופכת לאחרונה יותר ויותר קשה לטיפול, ועל פי ארגון הבריאות העולמי, במקרים מסוימים לא ניתן לטפל בה באנטיביוטיקה. "החיידקים אשר גורמים לזיבה, חכמים במיוחד. בכל פעם שאנו משתמשים בסוג חדש של אנטיביוטיקה לטיפול בזיהום, החיידקים מפתחים אליהם עמידות", אמרה ל-CNN תיאודורה ווי, מומחית לפריון בארגון הבריאות העולמי.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
ביפן, צרפת וספרד התגלו שלושה חיידקים שלא ניתן להשמיד אותם אפילו על ידי התרופה הטובה ביותר. "אנחנו צריכים להיות יותר זהירים כעת", אמרה ווי. על פי ארגון הבריאות העולמי, מדי שנה, כ -78 מיליון אנשים ברחבי העולם נדבקים בזיבה. המרכז לבקרת ומניעת מחלות בארה"ב מעריך שיש כ-820,000 נדבקים חדשים בזיבה בכל שנה. נתונים שנאספו על ידי ארגון הבריאות העולמי מ -77 מדינות שונות מצביעים על עמידות נרחבת של חיידקי הגונוריאה לאנטיביוטיקה ישנה ופשוטה, בחלק מהמדינות הזיהום הפך לבלתי ניתן לטיפול על ידי כל סוגי האנטיביוטיות הקיימות.
בתחילת השנה, מומחים לבריאות כללו את חיידקי גונוריאה ברשימת 11 סוגי החיידקים הנחשבים לאיום הנוכחי הגדול ביותר על בריאותנו. מארק שפרינגר, מנהל המחלקה לעמידות מיקרוביאלית בארגון הבריאות העולמי, אמר כי יש צורך דחוף בתרופות ובבדיקות כדי למנוע, לאבחן ולטפל בזיבה. "אנו זקוקים לאנטיביוטיקה חדשה, ולחיסון לטווח ארוך כדי למנוע את הזיהום, ולבדיקות שיעריכו באופן מדויק אם אנטיביוטיקה כזו או אחרת תוכל לטפל בזיהום מסוים".
מחלת הזיבה פיתחה עמידות כמעט לכל סוג של אנטיביוטיקה המשמשת לטיפול בה כגון פניצילין, טטרציקלין ופלורוקווינולונים. "חשוב להבין כי מאז שהחלו לטפל במחלה באנטיביוטיקה, חיידקי ניסריה גונוריאה (זן ספציפי של חיידקי המחלה) היו מהירים למדי בפיתוח עמידות לכל סוגי האנטיביוטיקה שהשתמשנו בהם", אמרה מניקה בלסגרם, מנהלת מחקר ופיתוח אנטיביוטי גלובלי ל-CNN.
על פי ארגון הבריאות העולמי, בין השנים 2009-2014 מספר מדינות דיווחו על עמידות נרחבת לתרופות המשמשות לטיפול בזיבה כמו ציפרופלוקסצין, אזיתרומיצין ואפילו אמצעי טיפול אחרים שאמורים לטפל בספקטרום רחב יותר של זיהומים מקבוצת הצפלוספורינים. ב-2016, ארגון הבריאות העולמי החל לייעץ לרופאים לעבור לטיפול המשלב שתי תרופות: צפטריאקסון ואזיתרומיצין, וזאת לאחר שמעל 50 מדינות דיווחו כי קבוצת התרופות מסוג הצפלוספורינים לא היו יעילות יותר במקרים מסוימים.
עוד ב-mako בריאות:
>> זה המחיר שהגוף שלכם משלם על עבודה בלילה
>> ממלאים מחדש בקבוקי מים? תפסיקו עם זה מיד
>> חוקרים גילו משהו מדהים על שוקולד
מדוע תרופות מפסיקות לעבוד?
"הזיהום המועבר במגע מיני הופך להיות עמיד לטיפולים המומלצים ברחבי העולם, ויצירת אנטיביוטיקה חדשה היא לא "אטרקטיבית במיוחד לחברות תרופות מסחריות", אמר דובר ארגון הבריאות העולמי.
תסמינים של זיבה כוללים תחושת צריבה בעת מתן שתן והפרשות חריגות מהפין או מהנרתיק. ללא טיפול, הזיהום עלול לגרום לבעיות בריאותיות חמורות, כמו כאבים בבטן התחתונה או בגב התחתון וכאבים בעת קיום יחסי מין. חוסר טיפול יכול להוביל גם להריון חוץ רחמי ועקרות.
אך ברוב המקרים, למי שנדבק בזיבה אין את הסימפטומים למחלה, ובחלק מהמקרים, רופאים טועים באבחון, אמרו גורמים בארגון הבריאות. שימוש באנטיביוטיקה בצורה לא נכונה ולא מותאמת תורם להתפתחות עמידות אנטיביוטית של זיבה וכן לשגשוג של מחלות חיידקיות אחרות.
המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) בארה"ב ממליץ על שילוב של שתי תרופות לטיפול בזיבה - צפטריאקסון ואזיתרומיצין. בשנה האחרונה, במספר מקרי הדבקה של זיבה בהוואי, החיידקים לא נכנעו בקלות לאנטיביוטיקה כפי שהיה בעבר. "מאז 2005, ראינו ארבעה מקרים בודדים, אשר הראו עמידות בפני שתי התרופות, אך המקרים בהוואי הם הראשונים שראינו בהם החיידקים הראו רגישות מופחתת לשתי התרופות יחד", אמר פול פולטון ג'וניור, דובר ה- CDC.