"בפעם האחרונה שעשיתי סקס קרעתי את הרצועה הצולבת", אומר סוחר הנדל"ן על סף גיל הפרישה, אורן ליטל לשכנתו לי, בת ה–65. "האם זה ניסיון עלוב לפלרטט?", היא שואלת אותו בתגובה. "אם את מנסחת את זה ככה, אז כנראה שכן", הוא משיב לה. את אורן ולי מגלמים מייקל דאגלס ודיאן קיטון בקומדיה הרומנטית "ככה זה עובד" מ–2014, בבימויו של רוב ריינר. הסרט אמנם לא גרף תשואות מהמבקרים — אלה האשימו אותו בעודף סכריניות ושמאלץ — אבל אם נניח לרגע בצד את האיכות הקולנועית, יש חידוש משמעותי בסרטים מהסוג הזה, שהופכים נפוצים יותר על המסך: הם מראים שגם לזקנים יש חיי אהבה ומין.
קיטון בת ה–70 התראיינה לאחר שהסרט יצא לאקרנים ואמרה על הנשיקה עם דאגלס: "זו היתה חוויה מענגת. אין ספק שנהניתי להתנשק איתו, ואין ספק שמייקל עשה את זה טוב. פשוט היה כיף", אמרה בגילוי לב — וזכתה לכותרות. כמה פעמים כבר יוצא לנו לשמוע את האמת הטריוויאלית הזו — שגם זקנים נהנים מיחסי מין?
מחקר חדש של פרופ' גלית נמרוד, מהמחלקה לתקשורת והמרכז הרב תחומי לחקר הזיקנה מאוניברסיטת בן גוריון בנגב, ופרופ' ליזה ברדיצ'בסקי, מהמחלקה לפנאי, ספורט ותיירות מאוניברסיטת אילינוי באורבנה־שמפיין, ביקש לבחון את יחסי המין והשיח שמנוהל סביבם בקרב זקנים. המחקר בחן את האופן שבו אנשים מבוגרים מדברים על סקס בקהילות מקוונות, בעיקר פורומים, ועולה ממנו תמונה של קבוצת גיל שכמהה למין, מדברת עליו, ומשתדלת לא להיכנע לתכתיבים הפוריטניים והגילניים.
על פי הגדרת ארגון הבריאות העולמי, זקנים הם בני 65 ומעלה. מה שמאפיין את הגיל הזה הוא שינויים גופניים ונסיבתיים כמו יציאה לפנסיה, אובדן בן זוג, והתרבות של הזמן הפנוי. המחקר המשותף ביקש לבחון שני היבטים: מה אנשים מבוגרים אומרים על מין ומיניות בפורומים, ומה הדינמיקה הנוצרת ביניהם כשהם מדברים על הנושא.
המתודולוגיה של המחקר היתה פשוטה: נמרוד וברדיצ'בסקי עקבו אחרי הדיונים ב–14 קהילות בינלאומיות מובילות ואז ניתחו כ–2,500 פוסטים, כולם באנגלית. "האינטרנט יכול לעקוף כל מיני הגבלות על נושאי שיחה, במיוחד בפורומים שלא דורשים הזדהות או חשיפת מגדר כמו בפייסבוק", אומרת נמרוד. "כשהמשתמשים אנונימיים, יש להם שליטה במה שנאמר והם יכולים לשאול מה שהם רוצים בלי להישפט או להרגיש מבוכה. אם הייתי מבצעת בעצמי ראיונות לצורך המחקר, הנשאלים לא היו עונים לי באותה מידה של כנות כמו בפורומים האנונימיים".
לדברי נמרוד, אנשים מבוגרים יותר פגיעים יותר וחשופים יותר לבעיות בעת קיום יחסי מין בהשוואה לצעירים מהם — הן בשל ההיבטים הפיזיים, כמו בעיות זקפה או יובש בנרתיק, חוסר גמישות וחולשה גופנית; והן בשל הנסיבות שמתלוות לתהליך ההזדקנות, כמו היעדר בן זוג, תחושה של סלידה עצמית וחוסר ביטחון בשל השינויים שהגוף עובר, או אפילו חוסר לגיטימציה. "החברה המערבית נוטה לגילנות (אייג'יזם) שבאה לידי ביטוי לא רק בחוסר הלגיטימציה ליחסי מין בגיל מבוגר, אלא גם בבעיות תקשורת עם מערכת הבריאות בכל הקשור למין", אומרת נמרוד. "צריך לזכור שמדובר בדור שלא קיבל חינוך מיני, ובדרך כלל לא נעים להם לדבר על הנושאים הללו עם הרופאים שלהם". אחת הגולשות כתבה, למשל, "אני סוף סוף מתחילה להיפטר מעכבות עמוקות שנכפו עלי בחינוך השמרני שקיבלתי".
נמרוד מזכירה בעיה אחרת שמתעוררת בקיום יחסי מין בגיל מבוגר — והיא שלחלק גדול מהזקנים אין מודעות לחשיבות השימוש באמצעי הגנה: "הם אומרים לעצמם שאין חשש מהריון, אז הם לא משתמשים באמצעי הגנה — ולכן חשופים יותר למחלות מין".
פתיחות להתנסויות חדשות
אחד הדברים שבלטו בתצפיות שערכו החוקרות הוא שבקהילות המקוונות מדברים על הכל: חיים, מוות, בריאות, שלל תחומי עניין וגם יחסי מין. למעשה, אומרת נמרוד, היחס למין הוא כאל פעילות פנאי: הזקנים אומרים — יש לנו זמן, אין לחץ, אפשר לעשות סקס כפעילות פנאי שתיטיב עם הגוף וגם תגרום לנו להרגיש טוב עם עצמנו. בנוסף, עלתה התייחסות רווחת לבית אבות כאל מקום שאפשר להכיר בו אנשים למטרות מין, ולניסיונות מיניים חדשים בצורה חיובית: "בזכותכם אני כבר לא מפחד לעשות או לקבל מין אוראלי. אני חושב שאתחיל לנסות עוד דרכים ליהנות ממין", נכתב באחד הפורומים.
בנוסף, גילו החוקרות כי הפורומים מאפשרים לזקנים להכיר התנסויות חדשות: משתמשים מעודדים האחד את השני להתנסות במין אנאלי ולהשתמש בצעצועי מין כדי לגוון את יחסי המין, אחרי מערכות יחסים ארוכות במיוחד. זאת, לצד הנחיות איך לפגוש דייט באמצעות האינטרנט בצורה בטוחה. לכך נוספות תהיות פילוסופיות לגבי מעמד המיניות בחברה המערבית, שמצד אחד מתייחסת למין כאל משהו ששייך לצעירים, ומצד שני מפעילה לחץ לקיים יחסי מין גם בגילאים אחרים.
כמו בפורומים אחרים, גם בפורומים של הזקנים, רבים יותר קוראים את הפוסטים מאשר כותבים אותם בעצמם. בבחינה מגדרית, מצאו החוקרות הבדלים בין הקשיים שעליהם דיווחו גברים לאלה של נשים: גברים שכתבו פוסטים הרבו להתייחס לקשיים הפיזיים ולאיכות הביצועים, בעוד שנשים עסקו בחוסר ביטחון לגבי המראה שלהן: גוף לא מתוח או פחות אטרקטיבי מבעבר. רבים הביעו פחד מכך שהמוות יכול לתפוס אותם בכל רגע — בעת שימוש בצעצוע מין, ברגע של אוננות, או בזמן קיום יחסי מין, והם מפחדים להיתפש כלא מכובדים לאחר מותם. "אני מודה שהעניין שלי בצעצועי מין גבר, אבל לא הייתי רוצה למות כשאני רואה אחד, קונה אחד, או גרוע מכל, תוך שימוש באחד", נכתב בפורום.
עוד מצאו החוקרות כי לא רק המין הפך לפעילות פנאי אהובה, אלא גם הדיונים המקוונים אודותיו. כך, מתארת נמרוד, מתנהלים בפורומים ויכוחים לוהטים בין מתנגדים לשיח על סקס לבין תומכיו, שבחלק מן המקרים אף גרמו למשתמשים אחרים לשנות את התפישה שלהם כלפי שיחות על סקס. זאת, לצד דיונים פילוסופיים על המקום שתופסים מין אנאלי והומוסקסואליות בתרבות ובדת.
המסקנה העיקרית העולה מהמחקר היא שהאינטרנט מצליח היכן ששירותי הבריאות והרווחה נכשלים — שכן הם נמנעים מלדון עם הזקנים על מין ומיניות. במקום שבו הזקנים מרגישים שאיש לא שופט אותם, וכאשר כל המשתתפים נמצאים במצב דומה — הם חשים בנוח לדבר על כך.
"מגיע לנו להרגיש נחשקים"
התעניינותה של נמרוד בזיקנה התעוררה בעקבות סיפור משפחתי. "הדוקטורט שלי נעשה בהשראת חבר של המשפחה שלי, ששלושה חודשים אל תוך הפנסיה, מצבו הבריאותי והנפשי הידרדר והוא התחיל לקחת כדורים נגד דיכאון", אומרת נמרוד, "הפנסיה שלו נראתה לי כמו אירוע דרמטי, וחשבתי שיש שם משהו שצריך לחקור. זה התחיל מלחקור את תהליך הפרישה מהעבודה, ומשם התרחב לשינויים נוספים בחיים, ובהם גם בתחום יחסי המין".
וזה לא היה לך קצת מוזר או קשה? אני תוהה. נמרוד מרימה גבה ומשיבה: "לא. זה טבעי לי לחקור את הנושא. אני חוקרת הרבה עניינים שקשורים לזקנה, ומין הוא אחד ההיבטים של החיים. צריך לזכור שזקנים הם אנשים רגילים שחיים כמו כולם, ובין היתר, מקיימים יחסי מין".
כפי שאחד המשתמשים בפורומים כתב, "מגיע לנו להרגיש נחשקים, לקיים יחסי מין, ולהרגיש תשוקה. לכל אחד יש את העונה שלו, ואנחנו כבר לא עלים יבשים על על קרקעית היער. אנחנו היופי של הסתיו, והריח הטרי של החורף".
הכתבה פורסמה במקור ב-TheMarker
* כבר לא צריך משקפיים מיוחדים: מהפכת התלת ממד מתחילה במכון ויצמן