האם יש כזה דבר "יפה מדי"? מסתבר שכן. פסיכולוגים רבים מתעניינים בתופעה של האנשים המהממים ביופיים - אלו שהתברכו בתווי פנים סימטריות וגזרה תואמת, אנשים שקשה להתיק מהם את המבט. האם האנשים שחיים את כל חייהם כשהם זוכים לתשומת לב יתרה - ואפילו הערצה למראה שלהם, יכולים לסבול מכך?
במחקר מקיף שכולל עשורים של ממצאים, הפסיכולוגיות ליסה סלטרי ווקר וטוניה פרברט מאוניברסיטת צפון קרולינה מעלות תשובות בלתי צפויות לשאלות האלה. ברמה השטחית ביותר, יופי מייצר מעין הילה סביב אנשים. אנחנו רואים שלאדם יש תכונה טובה אחת, ומיד מניחים שהוא טוב בדברים נוספים. "זהו אחד מסמלי הסטטוס הראשונים שאנו מבחינים בו במפגש ראשון בין אנשים", אומרת ווקר לחדשות ה- BBC. פסיכולוגים מזהים מעין "בועה" האופפת את האנשים היפים, כמו תפיסה שקובעת כי מה שיפה הוא טוב. ווקר ופרברט מצאו כי סטודנטים יפים יותר, בדרך כלל נחשבים ע"י המורים שלהם כחכמים ומוכשרים יותר מאשר אחרים, והנטייה הזאת אף משתקפת בציונים שלהם.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
"יש לבועה הזאת אפקט מצטבר," מסבירה פרברט, "ככל שאנשים מאמינים בך יותר, כך אתה נהיה יותר בטוח בעצמך, ואתה מקבל יותר הזדמנויות להוכיח את עצמך." יעל, בת 26, מספרת על כך: "תמיד נחשבתי לבחורה יפה, ותמיד הרגשתי שיש לי יתרונות בגלל המראה שלי. עד היום בחורים מציעים לסחוב לי את התיק ברכבת. ממש כך. ותמיד אני מקבלת חינמים – במקומות שאני יוצאת אליהם, למשל".
קיבלו אותי לעבודה בגלל המראה שלי
גם במקום העבודה הפנים שלך ממש קובעות את גורלך. כאשר בוחנים זאת לעומק, מסתבר שאנשים יפים ומושכים יותר מרוויחים יותר כסף. במחקר שנעשה על בוגרי מנהל עסקים, נמצא כי יש הפרשים בשכר של עד 15 אחוזים בין האנשים המושכים יותר לאלה שפחות. "אם אתה יפה מוענקות לך זכויות ויתרונות כל חייך - מימי בית הספר ועד למקום העבודה שלך." מסבירה ווקר. אפילו בבתי המשפט, נאשמים שנראים מושכים יותר יקבלו גזר דין קל יותר, ותובעים שנראים טוב יותר יצליחו להשיג תוצאה טובה יותר בגזר הדין. "אני זוכרת מקרה של ראיון עבודה בו התחריתי על התפקיד עם בחורה נוספת", מספרת יעל. "כשהגעתי לראיון האחרון מי שהיה אמור להיות הבוס שלי אמר לי: 'תכל'ס, לך ולמתמודדת השנייה יש את אותם הנתונים, אני פשוט יותר אהנה לראות אותך על הבוקר'. מיותר לציין שבחרתי לא להתחיל לעבוד במשרד הזה".
שגית, בת 27, עובדת בתחום התקשורת, מספרת גם על חוויות דומות במקום עבודתה. "הרבה פעמים הרגשתי שאני צריכה להוכיח את עצמי יותר מאחרים בגלל המראה שלי", היא מספרת. "למשל, כשרק הגעתי למקום העבודה שלי ראיתי שתי בנות בוחנות אותי, עושות פרצוף ומתכתבות ביניהן. ולפעמים, כשיש לי פגישות עם אנשים מומחים או בכירים מאוד התחושה היא שאני לא נלקחת מספיק ברצינות. אותה טעות שמישהו אחר יעשה ואף אחד לא ישים לב - אם אני אעשה אותה אני אצא הבלונדינית המטומטמת הזאת". שגית מתארת לנו כי מדובר בתסביך של שנים, שבגללו לעיתים היא לא יכולה להבחין אם מדובר באמת במה שהסביבה חושבת או במחשבות אוטומטיות שהראש שלה מייצר. "מחשבות כמו - האם הבוס נחמד אליי יותר רק כי אני נראית טוב? ב כל מקרה זה לא משהו שנעים לי להרגיש כי אז זה אומר לי שהוא נמשך אליי. אני מעדיפה לחשוב שהוא מעריך אותי באמת".
ובעוד שגברים מושכים נחשבים למנהיגים טובים יותר, התפיסה כלפי נשים יפות נקבעת דווקא על ידי תפיסות סקסיסטיות. תפיסות אלה משפיעתו על הסיכוי שלהן להתקבל למשרות ניהול. יתרה מכך, היחס אל אנשים יפים הרבה פעמים נובע מקנאה ורצון לנקמה. מחקר מצא שכאשר אנשים מתראיינים לעבודה על ידי בני אותו המין, הם עלולים לא להתקבל לעבודה אם המראיין רואה את המרואיין כמושך יותר ממנו. רוני, בת 30, חוותה את התחושה הזו בעבר. "באחת העבודות שלי הייתה לי בוסית שממש לא אהבה אותי. היא כל הזמן דאגה שארגיש לא חכמה, ואמרה לי דברים על היופי שלי כגון 'איך בכלל את יכולה לחשוב אם את כל כך יפה?". יעל מאשרת: "אם אתה יפה ממש מצפים ממך להיות טיפש. אני תמיד מרגישה את זה שאנשים עושים את ההפרדה הזו".
"קיימים טיפים רבים באינטרנט לקראת ראיונות עבודה," אומרת ד"ר אנייס ליאור, מומחית לפסיכיאטריה לילדים ולנוער, בית החולים דנה דואק, המרכז הרפואי איכילוב, "בעיקר בקרב נשים, העצה הרווחת היא להיות יפה, אבל לא יפה מדי. עצה דומה קיימת בספר כללי נימוס צרפתי, אשר גורסת כי על המארחת להקפיד שלא להיות יפה יותר מאורחיה, כדי שירגישו בנוח. זה עניין תרבותי לחלוטין. "יתרה מכך, גם הטיפול הרפואי יכול להיפגע מאותה הסיבה. נמצא כי רופאים במרפאות כאב התייחסו לתלונות המטופלים המושכים יותר בפחות רצינות", היא מוסיפה.
"יפה" זה לא בהכרח "שמח"
אבל לטענת ד"ר ליאור, הדבר נכון לא רק לגבי מראה חיצוני. "גם אנשים חכמים יותר מהרגיל מרגישים את הלחץ הזה של להתאים את עצמם לסביבה" היא אומרת, "הרבה פעמים אנשים חכמים נאלצים להצניע את החכמה שלהם בכדי שלא לאיים על אחרים, בעיקר במקום העבודה."
"כל יתרון, כמו להיות יפה או מחונן, לדוגמה, דורש התייחסות של ההורים," היא מוסיפה. "אני תמיד אומרת שיתרונות הינם תשתית להתפתחות בעיות, וצריך להתייחס אליהם בדיוק כמו שהיינו מתייחסים לחסרונות. עדיף להתייחס לכל הדברים בצורה מילולית, במובן של לעזור לילד להתמודד עם היתרון שלו, שידע איך להתנהג ואיך להתנהל בחיי היומיום."
>> הבית הוא המקום המסוכן ביותר עבור ילדכם
ומה לגבי מערכות יחסים? מחקר משנת 1975 מצא כי אנשים נוטים להתרחק מנשים יפות ברחוב, כנראה כסימן לכבוד או רתיעה. "אנשים מושכים משדרים יותר כוח במרחב - אבל זה לפעמים גורם לאחרים להרגיש שהם לא יכולים לגשת אליהם." אומרת פרברט. והדבר נכון אפילו באתרי היכרויות. "דווקא האנשים עם תמונות הפרופיל הכי יפות מקבלים הכי פחות הודעות. כנראה שאנשים פשוט מרגישים מאוימים".
יעל מזדהה עם המסקנות הללו. "אף פעם לא מתחילים איתי. לא משנה כמה אני מטופחת או מוזנחת אני תמיד מתחילה בעצמי עם גברים", היא מספרת. "זה מאוד מייאש אותי. ואחרי שאני כבר יוצאת עם מישהו הוא תמיד אומר לי שבחיים לא היה מעז להתחיל אותי".
כפי שעולה מהמחקרים, להיות יפה זה לא בהכרח להיות מאושר, למרות שזה הרבה פעמים עוזר. ווקר ופרברט חקרו לעומק את העניין ומצאו כי התפיסות שלנו של יופי הן מאוד שטחיות ואינן קשורות למקור ביולוגי. "יש לנו סט אידיאלים של מהו יופי ומהי משיכה, ואנחנו משתמשים באותו סט ערכים כדי לקבוע מה טוב ומה מבטא כשירות." אומרת ווקר, "זה מעין קיצור דרך להערכה מהירה, וכמו כל קיצור דרך, קשה לסמוך על זה."
"המחקר הזה חיזק משהו עממי שכולנו כבר יודעים. אי אפשר לשים את כל הביצים בסל אחד, ומי שיפה לא יכול להסתמך על זה." אומרת ד"ר ליאור. "כל דבר בולט דורש תיווך. צריך להתמודד עם היופי ממש כמו שהיינו מתמודדים עם גמגום או משהו חריג אחר. חשוב להסביר את ההשפעות האפשריות, על האפשרות של קנאה, על כך שלא לכולם יש מזל ושיש אנשים רבים שמתקשים עם המראה שלהם. יופי מגיל צעיר אמנם מחזק את הביטחון העצמי, אבל חשוב שזה לא יהיה הבסיס היחיד לאישיות שלהם. אפשר ללמד את הילדים היפים להיות נחמדים יותר ולחשוף את החסרונות שלהם מול אנשים אחרים כדי שלא ירגישו מאוימים מהם."