"כשאני נמצאת במצבי לחץ קיצוניים, אני סוג של מאבדת את זה. אני פשוט צריכה להתמקד בבריאות הנפשית שלי", שיתפה סימון ביילס, המתעמלת האמריקאית המצליחה, לאחר פרישתה מהתחרות הקבוצתית באולימפיאדה האחרונה. כמוה, סלבריטאים רבים בשנים האחרונות החליטו לחשוף את הקשיים הנפשיים שלהם, ולפרוץ את קשר השתיקה והבושה שקיימת סביב הנושא.
סימון ביילס חשפה מה גרם ללחץ הנפשי ממנו סבלה
מאסי עזר, דרך קורטני קרדשיאן ועד לדוכסית מייגן מרקל - מפורסמים רבים חושפים את המצוקות הנפשיות שעוברות עליהם, ומשפיעים על אנשים רבים ברחבי העולם. "ברגע שאני רואה סלב שאני מעריצה יוצא מהארון הנפשי ומספר על הפגיעות שלו, קל לי יותר להרגיש שהמצוקה שלי נורמלית", מסבירה ד"ר שרון פלגי, פסיכולוגית ארצית בבריאות הנפש מכבי שירותי בריאות ומדגישה: "ברגע שמתחיל שיתוף ואני מבינה שזה קורה לעוד אנשים, אני מבינה שמותר לי להיות פגיעה ולשתף בכך. יש לקושי שלי מקום ויש כאן מסר של נורמליזציה".
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
הקושי הנפשי הופך להיות פחות מפחיד
העשור האחרון הביא אנשים רבים לנקודה בה הם מוכנים לשתף בנושאים רגישים אלו. "עם המעבר למאה ה-21 נבנתה נטייה עולמית לשתף בפגיעויות ובמצוקה. יש יותר נגישות של מידע שמאפשרת לאנשים לשתף בסיפור שלהם. הרשתות החברתיות הן פלטפורמה לשיתוף, דרכן ניתן לקבל תמיכה חברתית ונראות גדולה", מתארת פלגי, "גם בישראל, הרפורמה בבריאות הנפש הפכה את התחום לנגיש ומקובל, וסייעה בתהליך הנורמליזציה".
לא תמיד המצב היה כך. "במשך עשרות שנים הייתה בושה גדולה לשדר פגיעות ומחלה. למשל, בעבר אנשים לא היו אומרים שהם חולים בסרטן, אלא אומרים: 'אני חולה במחלה'. הפאסון בישראל ובעולם היה לייצר חוויה של תקינות, והיינו מחביאים בפנים כל חוויה של מצוקת גוף ונפש. בהתחלה נעשתה נורמליזציה לבעיות גופניות, אבל בגלל שמחלות נפש הן שקופות הבושה נותרה למשך זמן רב".
אסי עזר: לקחתי ציפרלקס במשך שבע שנים
פחות לבד - להיות יותר מובנים לעצמנו ולעולם
לדבריה, במשך עשרות שנים אנשים רבים חשו אשמים במצבם. "כשהנפש שלי פגועה יש תחושה של בושה ואשמה גדולה, כי הנפש שלנו זה מי שאנחנו. חוויית הנורמליות הייתה להקרין כוחות, תקינות ואושר. אנשים חוו תגובות קשות. אחד הדברים שהכי פוגעים באנשים בדיכאון הם אמירות כמו: 'תחייך, מחר יום חדש'. אלו אמירות שמקטינות את חווית המצוקה וגורמות להסתרה שלה".
עם השנים, הסביבה למדה לעכל ולקבל את התופעות הללו. "בעבר לשמוע על מישהו שמתקשה נפשית היה נורא מפחיד. התחושה הייתה שכל קושי זה אומר להיות משוגע. היום אנחנו יודעים לדבר יותר על פוסט טראומה, חרדה ודיכאון. אנשים מודעים לקושי ויודעים לתמוך יותר ולהכיר במצוקות של אחרים".
פלגי מסבירה כי הנגישות הגדולה למידע מייצרת לא רק נורמליזציה, אלא גם מעגלי תמיכה נוספים: "אני רואה יותר אנשים מפורסמים שקשה להם וקוראת על איך נעזרו, ואני גם קוראת יותר על הפרעות נפשיות ונהיית יותר מובנת לעצמי. הקושי הופך כך לפחות מפחיד. אני יכולה למצוא בפורומים ואפילו בטיק טוק אנשים שדומים לי וסובלים ממצוקות וכך אני מרגישה פחות לבד".
איך להפחית אשפוזים פסיכיאטריים בעשרות אחוזים?
הפרעה נפשית שווה כסף
תהליך הנורמליזציה מתבטא גם בעולם העסקי, כשחברות רבות מנסות למצוא פתרונות בעבור הסובלים ממצוקות נפשיות. "היכן שיש בעיה שעולה כסף, בדרך כלל יש פתרונות ששווים הרבה כסף", מסבירה סופי מלניק אמיתי, סמנכ"ל שיווק בקרן ההשקעות Joy, המשקיעה בחברות בתחום. "דו"ח של Quince Market Insights קובע שהשוק הגלובלי של ניהול סטרס היה שווה 18.6 מיליארד דולר ב-2020 והיא צופה שהוא יגדל ב-3.5% עד 2030".
לדבריה, למשבר הקורונה יש תרומה משמעותית לעלייה באחוז הסובלים מהפרעות נפשיות. "אחת מהחברות שלנו, Wisdo, עוסקת בחיבור בין אנשים בודדים ללא תמיכה חברתית. במחקר שביצעו הם מצאו שמאז תחילת משבר הקורונה ישנה עלייה של 50 אחוז במספר האנשים המדווחים על הפרעות שינה, ועלייה של 7 אחוזים באנשים החווים דיכאון".
אבי טולדנו נותן רוח גבית למתמודדי נפש
לאנשים בעלי השפעה יש תפקיד חשוב
מפורסמים היום לא רק חושפים את הקשיים שלהם, אלא גם משקיעים כסף בתחום. "גל גדות לדוגמה השקיעה בחברת היוניקורן הישראלית K Health, שפיתחה פלטפורמה לאבחון מחלות". מתארת מלניק אמיתי. "מפרזנטורים שמייצגים את ערכי המותג, הסלבס לוקחים צעד אחד קדימה ומשקיעים את הכסף שלהם בעצמם. חברת נייק לדוגמה יצאה בקמפיין שלם שמתעסק ב -mindset. אנחנו רואים מותגים שלמים במיינסטרים מתחילים לדבר גם על הנושא".
שתיהן מסכימות שמגמת השיתוף הולכת לצמוח בעתיד. "אני מקווה מאוד שהמגמה תתפתח, כמובן שיש לנו עוד דרך לצעוד בה ולאנשים בעלי השפעה יש תפקיד חשוב בהובלה. אנחנו נמצאים למעשה בעיצומו של גל Metoo נפשי", מסכמת פלגי ומלניק אמיתי מסכימה: "תהליכים שלמים שלא דיברו עליהם צועדים לקדמת הבמה וזה נהדר. זה הולך ומתגבר, כשאנחנו רק בהתחלה של זה".