היא מכה בנו ללא התראה מוקדמת, עם דפיקות לב, נשימה מואצת ותסריטי אימה שמתרוצצים בראש, בלי שום רציונליות או הגיון. אבל חרדה היא דבר בהחלט לא רציונלי, והתקף חרדה הוא מאורע מאוד לא נעים. מי שסובל מהתקפי חרדה מתמשכים ומחמירים, מומלץ שישקול פנייה לטיפול מקצועי, אבל אם אתם מאלה שנוטים להתקפי פניקה מפעם לפעם, או ללחץ שמונע מכם לתפקד – גם בסיטואציות כמו שבן הזוג לא ענה לטלפון בשעתיים האחרונות או הבוס שלח מייל נוזף ומבהיל - אתם במקום הנכון. בפעם הבאה שהמוח מפסיק לתפקד והלב לא מפסיק לדהור - הנה כמה תרגילים מהירים שיעזרו לכם להירגע.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
המאפסת: אל תעשו כלום
לחץ פתאומי מונע מכם לתפקד? יופי. זה בדיוק מה שאתם צריכים לעשות. הרפיה מסוג זה יכולה להיות יעילה במצבים רגועים יותר - פשוט עצרו את כל מה שאתם עושים ואל תעשו כלום. התיישבו לכם במקום שנוח ונעים לכם להיות בו והרפו את הגוף למצב שבו כל השרירים שלכם הופכים לחמאה ותישארו במצב הזה עד שהלחץ יירגע. הרעיון הוא לעשות ריסט לגוף ולמוח - הישיבה הזאת בחוסר מעש תשפיע על המוח הלחוץ והוא ירפה פשוט כי זה המסר שאתם שולחים לו. דווקא התרוצצות וניסיון למצוא פתרונות ישאיר את הלחץ על כנו ויגביר אותו. הסטרס שאתם מרגישים נגרם מזרימת כימיקלים מהמוח, ואם תרפו לא יגיע גל נוסף של הורמוני סטרס והכל יעבור. תנשמו רגיל.
המקרקעת: כל הטעמים בגלידריה
בפעם הבאה שאתם מרגישים סימפטומים של חרדה, אל תדמיינו את גלי הים השלווים והחול החם - ולכו ישר לקינוח. שיטה חדשה המבטיחה לסייע לכם להתגבר על הלחץ ודפיקות הלב היא למנות בראש כמה שיותר טעמי גלידה שאתם מכירים. כן כן. שוקו, וניל, תות, וניל עוגיות, פיסטוק וכן הלאה. התרגיל הקצר הזה מבוסס על טכניקה שנקראת "קרקוע" (Grounding), והוא עוזר להביא את המוח והגוף שלכם להווה ולמציאות. תרגיל ההסחה הזה משחרר מכל התחושות הגדולות והמפחידות שמתרוצצות במוח. למה דווקא גלידה, ולא שמות של חברי כנסת למשל? החוקרים טוענים שהקינוח המוכר מוסיף נחמה ותחושת נוסטלגיה. תודו שווניל עוגיות עדיף על אורן חזן.
עוד ב-mako בריאות:
>> באילו מזונות מהצומח יש ברזל?
>> "90 אחוז מהתרמילאים עושים סמים, מספיק שאחד יתפלפ"
>> לפני שמאוחר: 7 סימנים שאתם מכורים לקפאין
הישירה: דברו את החרדה שלכם
מרגישים שאתם בפניקה? תנו לחרדה את הכבוד המגיע לה ואל תילחמו בה. אחד ממרכיבי החרדה הוא פחד, ואתם חשים אותו בעוצמה, וחשוב להחליט לא לפחד מהפחד הזה, כי זה מוביל לעוד ועוד פחד ומזה כבר קשה לצאת. שבו רגע ותנסו להירגע, ותביטו בפחד כאילו אתם צופים בסרט, אל תוסיפו לעצמכם עוד שכבות שלו. אמרו לעצמכם בקול: "הגוף שלי עובר משהו, נהר של אדרנלין זורם לי בגוף וגורם לתחושות קשות של פניקה. זה יירגע תוך כמה דקות, וכשזה יקרה אני ארגיש יותר טוב. אני רק צריך/ה לתת לאדרנלין לשקוע בגוף ולא להוסיף עוד ממנו וכימיקלים נוספים לתערובת". והכי חשוב - לנשום.
המטורללת: תוציאו את זה החוצה
פניקה נוטה להיות גרועה יותר כשאתם מנסים להילחם בה. לא ברור למה, כנראה זה ההורמונים שהגוף מייצר בזמן הסטרס. טקטיקה מעניינת לשחרר את הפניקה היא לא לעצור אותה, אלא לחבק אותה, שלא לומר - להתחרפן איתה. כשאתם מתחילים להרגיש חרדה מצאו מקום שבו אתם לבד, ופשוט, איך לומר בעדינות, השתגעו לכם. תצעקו על מראות, תרביצו לכריות, תצרחו, תזרקו בובות רכות על הקיר או פשוט תעשו תרגילי התעמלות, ותנסו לא לשבור שום דבר שאתם אוהבים או לפגוע בעצמכם. זה ישחרר את כל התחושות שאתם מרגישים ויפנה גם את החרדה, ועל הדרך תנסו לעשות קצת כיף עם הטרפת הזאת. אולי תרגישו קצת מטופשים, אבל לא תחושו חרדה.
החופרת: תכתבו את הפחד שלכם
הנה תרגיל שאפשר לעשות אחרי התקף החרדה או תוך כדי: הקליטו או כתבו את התחושות שלכם. אתם יכולים להקליט את עצמכם בנייד או לשבת עם דף ועט. ספרו לדף או למקליט כמה רע אתם מרגישים, תארו את התחושות שעולות בכם - גם התחושות הפיזיות כמו דפיקות לב ובטן גועשת, וגם האיתותים המוחיים והפחד המציף. נסו לפרט כמה שיותר, כולל כל הפרטים הקטנים וגם הטריגרים לחרדה. אחרי שתסיימו קראו או הקשיבו לעצמכם עד שהחרדה תעלם. ואתם מוזמנים לקרוא את מה שכתבתם גם אחרי שהחרדה עוברת.
בסופו של יום, אם תנסו את הטריקים האלה ותדעו להשתמש בהם מבעוד מועד - לחרדה תהיה פחות ופחות אחיזה עליכם, וכוחה ייחלש. ייתכן שבאיזשהו שלב הפניקה תראה לכם כמו בדיחה, ייתכן שההתקפים יהיו יותר חלשים או קצרים, ובכל מקרה - אתם תופסים פיקוד על המוח שלכם, שהחליט לצאת קצת מאיפוס ללא שום סיבה ממשית.