הלם קרב, הידוע גם בשם הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD), הוא מצב בתחום בריאות הנפש שיכול להשפיע על אנשים שחוו או היו עדים לאירועים טראומטיים הקשורים לאירועים ביטחוניים. חיוני שבנות או שבני הזוג יזהו את הסימנים להלם קרב אצל יקיריהם, שכן התערבות ותמיכה מוקדמת יכולות לשפר באופן משמעותי את סיכויי ההחלמה ותוצאות תהליך הריפוי.
בעבודתי כראש התחום הטיפולי בעמותת "לא מפקירים פצועים בשטח", המטפלת בהלומי קרב ופותחת להם קהילה טיפולית ושיקומית, עבדתי עד היום עם מאות הלומי קרב, והעמותה מטפלת ב-100 הלומי קרב בכל רגע נתון. אחת התובנות החשובות שלנו היא שבנות הזוג הן מפתח קריטי בזיהוי, בריפוי ובשיקום של הסובלים. והם רבים – אחד מתוך חמישה לוחמים משוחררים יוצא לאזרחות עם הלם קרב. המאמר כתוב בלשון נקבה, אך פונה לבנות ולבני זוג כאחד, כמו שהלם קרב יכול לפגוע בגברים ובנשים כאחד.
>> פוסט טראומה: ההתמודדות הקשה ביחסים האינטימיים
>> הטיפולים הטבעיים שיכולים לסייע בקשיים הרגשיים
תסמינים רגשיים של הלם קרב
אחד הביטויים השכיחים ביותר של הלם קרב הוא מצוקה רגשית. אנשים עם PTSD חווים לעתים קרובות חרדה אינטנסיבית ועצבנות, שיכולה להוביל לשינויים במצב הרוח והתפרצויות כעס. הם עשויים גם להראות סימנים של דיכאון, כולל תחושות של חוסר תקווה, עצב ואובדן עניין בפעילויות שבעבר נהנו מהן. קהות רגשית וניתוק הם סימפטומים אופייניים אחרים, מה שמקשה עליהם להתחבר לאחרים ולהביע את רגשותיהם.
תסמינים התנהגותיים של הלם קרב
נוסף לשינויים רגשיים, אנשים הסובלים מהלם קרב עשויים להציג שינויים ניכרים בהתנהגותם. קושי לישון או סיוטים הם תסמין נפוץ, בשל זיכרונות טראומטיים שעולים ברגעי המנוחה של הגוף והנפש.
בידוד חברתי הוא סימן נוסף, שכן הסובלים מ-PTSD נוטים להתרחק מיקיריהם ולהימנע ממצבים חברתיים, מתוך חשש שאלה יעוררו את הסימפטומים שלהם. נסיגה זו עלולה ליצור תחושת בדידות ולהחריף את תחושת הדיכאון. התנהגות תוקפנית והתפרצויות כעס נפוצות מאוד, ומשקפות את העוררות ודריכות היתר המלוות PTSD.
תסמינים פיזיים של הלם קרב
הלם קרב לא משפיע רק על רווחתו הרגשית וההתנהגותית של האדם. הוא יכול להתבטא גם בסימפטומים פיזיים. עייפות ותשישות הן מאפיינים קלאסיים של הלם קרב, שכן המצב המתמיד של מתח וחרדה מרוקן את האדם מאנרגיה. גם כאבי ראש, מתח שרירים וכאבים פיזיים אחרים הם סימפטומים מוכרים, שכן תגובת הלחץ של הגוף נשארת מופעלת כל הזמן. בעיות במערכת העיכול, כגון כאבי בטן ושינויים בתיאבון, יכולות להתרחש גם כתוצאה מהלחץ המתמשך.
תמיכה בבן הזוג ובקשת עזרה
זיהוי סימני הלם קרב אצל בן זוגך הוא צעד ראשון חיוני, אך חשוב לא פחות לספק הבנה, תמיכה ועידוד לפנייה לעזרה מקצועית. התקשורת הזוגית קריטית במקרה הזה: הקשיבו לבני הזוג שלכם ללא שיפוטיות, תנו תוקף לרגשותיהם, אשרו להם שסבלם לגיטימי והביעו את נכונותכן לעמוד לצדם במהלך תהליך הריפוי.
חשוב מאוד לעודד את בן זוגך לפנות לטיפול או לייעוץ, שכן עזרה מקצועית יכולה לספק הדרכה רבת ערך בניהול הסימפטומים של הלם הקרב ובריפויו. חשוב גם לא לשכוח את חשיבות הטיפול העצמי בשני בני הזוג (ובמשפחה, אם יש) במהלך המסע הזה. לעסוק בפעילויות הרפיה והפגת מתחים, כגון פעילות גופנית, מדיטציה או בילוי זמן בטבע. לשמור על רשת תמיכה חזקה של חברים ובני משפחה שמבינים את האתגרים העומדים בפני המתמודדים עם הלם קרב.
המקום של בת הזוג הוא לא של מטפלת, אלא של מי שיכולה להציע הבנה וחמלה ולטפח מרחב בטוח לריפוי. עזרה מקצועית, תקשורת פתוחה וטיפול עצמי הם מרכיבים מרכזיים בהתגברות על PTSD ובבנייה מחדש של מערכת יחסים בריאה ואוהבת. זכרו שההחלמה אפשרית, ועם סבלנות, התמדה ותמיכה, אתן ובני זוגכן תוכלו לנווט יחד במסע המאתגר הזה.
- זיו נבון הוא עובד סוציאלי ופסיכותרפיסט, ומשמש ראש תחום הטיפול בעמותת "לא מפקירים פצועים בשטח".