ככול שעובר הזמן מצטברות עוד ועוד עדויות להשפעות מרחיקות הלכת של הקורונה על חייהם של ילדים, קל וחומר על ילדים קטנים במיוחד - אלו שרוב חייהם מתנהלים תחת צילה של הקורונה, וומבחינתם זו המציאות "הנורמלית". הם חווים חיים שונים לחלוטין מילדים שנולדו לפני עשור או יותר והדבר בהחלט עלול להשפיע עליהם ברבדים ומישורים שונים.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
שינוי לטובה בחייהם של הילדים הצעירים, ישפיע גם על ההתנהלות שלנו ההורים ויאפשר לנו להתנהל מולם באופן רגוע ולהגן עליהם מהעולם "המבהיל". ככל שנהיה רגועים, נוכל לשדר להם שגם אם זו תקופה מסובכת המלווה בדאגות, אפשר להתמודד איתה ולהמשיך להנות ולחיות. שיש חיים "אחרים". כך יש סיכוי שילדינו יצליחו להתמודד באופן מיטבי עם התקופה, עם כמה שפחות תופעות כמו חרדות, חווית קושי ואף דיכאון.
השלכות הקורונה על בני הנוער: דיכאון, אלימות ובדידות
איך מצמצמים את השפעות הקורונה על הילדים?
- צמצום זמן מסך. זה נכון גם בזמני שגרה וזה עוד יותר נכון בתקופה זו של חיינו. המסכים מזמינים מידע רב ולא מותאם ליכולות הרגשיות והשכליות של ילדים. זמן מסך לא מותאם יכול לגרום להתגברות של חרדה ודיכאון במיוחד שהוא בא על חשבון זמן שהילד יכול לשחק להיפגש בעולם האמיתי עם בני גילו או לעסוק בפעילויות מהנות של משחק או חוג.
- צמצום מידע מפחיד. ננסה לצמצם את המידע שאנו משתפים את הילדים בנושא הקורונה. המידע שמופץ ועיסוק היתר בענייני בריאות תוך הדגש על הסכנות הטמונות במפגש עם ילדים, בני משפחה ואנשים אחרים מוביל לחרדה וקושי אצל הילדים. במקום זה נוכל לשתף רק במה שנדרש תוך תיווך המידע בהתאם לגיל וליכולות הרגשיות.
- יותר פעילות חברתית. ישנם ילדים רבים שכתוצאה מתקופת הקורונה חוששים להיפגש עם ילדים אחרים, כמו גם להשתתף בחוגים או פעילויות מחוץ לבית. מומלץ בחום לעודד אותם, במידת הצורך ללוות ולעזור להם להשתלב מחדש בתוך הפעילויות שמותאמות לגיל ולכישורים שלהם.
- חוגים וספורט. מומלץ ככול האפשר לעודד את הילדים לפעילויות ספורטיביות במיוחד כאלו מחוץ לבית לצד השתתפות בחוגים בהתאם לתחומי העניין שלהם.
- התמודדות עם תסכול. ילדים רבים מבטאים את הקושי או התסכול שלהם באמצעות התנהגות. זה יכול להתבטא למשל אצל ילד שמרבה בבכי או מתנהג באגרסיביות או אלימות. בהתאם להכרות האישית עם הילד ננסה להבין ממנו את מקור הקושי, ונעזור לו למצוא התנהגות חלופית מתאימה.
הכי חשוב. בכל מקרה שאנחנו ההורים מרגישים שאנו או הילדים שלנו נמצאים במצוקה, מומלץ לפנות מוקדם ככול האפשר להדרכת הורים אצל איש מקצוע מיומן שיעזור לנו למצוא את הדרך המתאימה לעזור ולשפר את שגרת המציאות המאתגרת.
ד"ר ענבל לוסטיג, עובדת סוציאלית מומחית בפסיכותרפיה פסיכואנליטית, מטפלת במתבגרים צעירים ויועצת בענייני קריירה