יש גבול דק שמפריד בין דאגה בריאה למצב הבריאותי שלנו לבין חרדה שעשויה להשפיע משמעותית על התפקוד היום-יומי שלנו. איך תדעו אם חציתם את הקו האדום ואתם סובלים מחרדת בריאות? הנה הסימנים.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
1. עושים חיפוש בגוגל על כל תסמין שמופיע
לכולנו יצא לגגל על איזשהו תסמין שהלחיץ אותנו. אבל אם אתם מוצאים את עצמכם רצים לסמארטפון או למחשב על כל דבר קטן – סימן שאתם קצת מגזימים. על פי ד"ר רוברט ליהיי מהאתר Psychology Today, היפוכונדרים נוטים לחצות את הגבול שבין זהירות לאובססיביות. הרי אף חיפוש בגוגל אחר תסמין מסוים לא מסתכם רק בו. בסוף אתם מוצאים את עצמכם דקות ארוכות קוראים על מחלות קטלניות ונותרים משוכנעים שחליתם במחלה סופנית ושימיכם ספורים. לא חבל? נכון שחשוב להיות זהירים בכל הנוגע לבריאות שלנו, אבל חשוב מתי לשים לעצמנו סטופ ולהבין שמדובר בחרדה שניתן למנוע אותה. את השאלות החשובות תשמרו לביקור הבא שלכם אצל הרופא.
2. אתם מרגישים בסדר אבל דואגים שתחלו
אם אתם מרגישים מצויין ולא כואב לכם שום חלק בגוף – דעו שהדאגה התמידית שבכל רגע תחלו במחלה קשה עשויה בסופו של דבר לגרום לכם לחלות. הלחץ והחרדה מפני מחלה יכולים להקשות משמעותית על התפקוד שלכם, אם לא תלמדו להרפות מהחשש שמא תחלו.
3. אתם מבקרים כל הזמן אצל רופאים
קשה לשכנע היפוכונדרים שהם לא חולים, לכן הם מוצאים את עצמם מחפשים אחר אינספור חוות דעת נוספות מרופאים שונים – רק כדי להיות משוכנעים שהם אכן אינם לוקים במחלה סופנית. על פי האתר WebMD, ישנם היפוכונדרים שיבקרו אצל רופאים שונים, עד שהם ימצאו את האחד שיסכים שהם אכן לוקים במחלה קטלנית. חשוב להיוועץ ברופא כשמרגישים ברע, אבל כשמדובר בהמון בדיקות בשבוע, זה עלול לפגוע בחייכם. הביקורים התכופים אצל רופאים עשויים לבסוף להשפיע על העבודה, המשפחה וחיי החברה, שכן לאנשים סביבכם יימאס לשמוע אתכם מדברים על הבריאות שלכם באובססיביות.
עוד ב-mako בריאות:
>> סקס לעצלנים: השדרוגים שיהפכו אתכם למאהבי על
>> תתפלאו מה קצת שום יכול לעשות לכם
>> תולעים בטוסיק: מה עושים עם הסיוט הזה?
4. אתם נמנעים מביקורים אצל הרופא
נכון, זה ההפך ממה שתואר בסעיף הקודם, אבל זה לגמרי אפשרי. ישנם אנשים שההיפוכונדריה תתבטא אצלם בביקורים תכופים אצל הרופא, וישנם כאלו שהימנעות מרופאים היא סימן לכך שהם סובלים מחרדת בריאות. הם כל כך משוכנעים שהם חולים במחלה סופנית, שהם נמנעים לחלוטין מביקורים אצל רופאים. כתב העת British Journal of Psychiatry טוען שגישה קיצונית זו לא מאפשרת להם לגלות אם יש בעיה, עד שזה מאוחר מדי.
5. משוכנעים שכל דבר קטן זה מחלה קטלנית
אחד ההבדלים בין אנשים היפוכונדרים לאנשים שאינם היפוכונדרים – הוא שהיפוכונדרים לרוב ידמיינו את הגרוע מכל בכל כאב קטן שיופיע להם. לא כל כאב שנרגיש בגוף חייב להיות בהכרח סימן למחלה קשה. כאבי ראש, בחילות וסחרחורות עשויים להיות גם סימנים לדברים כמו עייפות ולחץ נפשי. הבעיה אצל היפוכנדרים, היא שהם משוכנעים שאם הגוף שלהם לא במצב מושלם וחסר כאבים – סימן שיש בעיה גדולה. "הגוף שלנו לא מושלם. כאב ראש לרוב מהווה סימן לשום דבר חשוב. אבל היפוכונדרים עלולים לקפוץ למסקנות כי הם כל הזמן חושבים על מוות", אומר ד"ר ליהיי.
6. מודדים לחץ דם באובססיביות
על פי המרכז ל-OCD ולטיפול בחרדות בלוס אנג'לס, אחד הסימנים הבולטים להיפוכונדריה, הוא החזקה של מד לחץ דם וציוד רפואי אחר בבית (כמובן כשהאדם אינו סובל מבעיות לחץ דם). חלקם עשויים אף לשמור בביתם ספרי רפואה. הבעייתיות שבמדידת לחץ הדם בתדירות גבוהה מדי, היא שחרדה משחררת אדרנלין, המגביר את קצב הלב ואת לחץ הדם. אנשים שחוששים כל הזמן ובודקים את לחץ הדם שלהם, עשויים לגלות שלחץ הדם שלהם אכן גבוה מדי, כשלמעשה אין רקע רפואי חמור לכך. למעשה, זה רק מגביר את האמונה שלהם שהם חולים במחלה קשה.
לרבים מאיתנו יש נטיות היפוכונדריות וזה בהחלט לא מזיק. אבל כשמדובר בהתעסקות בלתי פוסקת בבריאות שלכם – ייתכן מאוד שמדובר בחרדה. במקרה כזה, מומלץ להיוועץ ברופא, כדי למצוא דרכים להרגיע את החרדה.