התפרצות של מחלת נפש מערערת את החיים. היא משברית ומשנה הכול. אבל לא רק עבור האדם המתמודד עמה אלא גם עבור הקרובים אליו ביותר, בני ובנות המשפחה. אמנם מתמודדי הנפש הם שעלולים לחוות את הסימפטומים הקשים בעקבות הגילוי, כמו דיכאון, חוסר מוטיבציה והזנחה עצמית, אך גם בני המשפחה נפגעים מהמחלה. ההורים, האחים, בני הזוג והילדים מתמודדים עם תחושות אשמה, בושה וגם חרדה. מהעתיד הצפוי ליקירם ולהם עצמם.
כיום, גם מחקרים מאשרים שבני משפחה של נפגעי נפש מתמודדים עם נטל כבד סביב הטיפול בבן משפחתם, ובשל מורכבות החיים בצל המחלה הם נוטים לסבול יותר מתחלואה פיזית ונפשית.
בעקבות כך התפתח בשנים האחרונות תחום הטיפול והליווי בבני משפחה של מתמודדי נפש, הכולל הסתייעות באנשי מקצוע ובמשפחות אחרות. אופי הטיפול שכולל הכוונה, ייעוץ ותמיכה בבני המשפחה נשען על התפיסה כי ההחלמה בבריאות הנפש כוללת את האמונה כי ניתן לחיות חיים משמעותיים ומלאים עם המחלה ומעבר לה.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
לאחד ממרכזי מילם (מרכז ייעוץ למשפחות מתמודדים המופעל על ידי עמותת אנוש בפיקוח ומימון משרד הבריאות) הגיעה מ', אישה בשנות ה-50 לחייה, כשהיא חרדה ומיואשת. היא סיפרה כי בתה בת ה-28 מתמודדת עם מחלת הסכיזופרניה והפסיקה את הטיפול התרופתי שבו טופלה. האם סיפרה בתסכול כי בתה מסוגרת בבית, לא מתפקדת ומסרבת לשתף פעולה עם הצוות הרפואי. "אני מנסה לשכנע אותה לחזור לטיפול שהיא כה זקוקה לו ובינתיים הלחץ והקושי הופך את הקשר בינינו לעוין כל כך". כמו בני משפחה אחרים למתמודדים עם מחלת נפש, גם מ' ביטאה מצוקה וסבל כשפנתה לייעוץ. הורה נוסף שביקש להתייעץ עם איש מקצוע סיפר "בני הלוקה בסכיזופרניה חושב שאנחנו, בני המשפחה, רוצים לפגוע בו. המצב הידרדר מאוד ואנחנו חוששים מהזעם והתוקפנות שהוא מבטא כלפינו כך שאנחנו שוקלים לאשפזו בכפייה". אם אחרת שחזרה את חווית האשפוז האחרונה של בנה: "הרגע שבו לקחו אותו בכוח למחלקה הסגורה והדלת נסגרה הוא רגע שלא אשכח כל חיי. לאחר מכן הוא לא חדל להאשים אותי שאני גרמתי לכך". בת זוג למתמודד הגיעה במצוקה סביב התקף פסיכוטי של בן זוגה. "האם זה בסדר לאפשר לו להסיע את הילדים באוטו במצבו? האם הוא יחזור לעצמו ונוכל לקיים חיי זוגיות כמו פעם?" אחות למתמודד תיארה את הקושי שלה בצל המחלה "ההורים שלי עסוקים כל הזמן באחי. מגיל צעיר הבנתי שאני צריכה להיות ילדה טובה כדי לא להעמיס עליהם. כיום כשהם מתבגרים הם מצפים ממני לקחת על עצמי את הטיפול בו ואני מרגישה אשמה על כך שאני רוצה לחיות את חיי".
נחזור למ' שהתמודדה עם רצון בתה להפסיק את הטיפול. במסגרת הליווי האישי קיבלה מ' כתובת בטוחה ומכילה כדי לבטא את החרדה, האשמה והבושה שהיא חשה ביחס למחלת הבת. היא הצליחה לבטא כמה קשה לה לקבל את מחלת בתה ואת התנהגותה המוזרה בבית, בעקבות הסימפטומים של המחלה. התברר כי היא השקיעה אנרגיה רבה בהסתרת המחלה וצמצמה את קשריה החברתיים. עם הזמן, וככל שהתקדם הטיפול, החלה לשתף אנשים במשפחה ומחוץ למשפחה בדבר המחלה והכירה משפחות נוספות המתמודדות עם בן משפחה חולה. היא החלה לצאת מהבית ולהגיע להרצאות שכללו ייעוץ משפטי, מתן מידע על סרבנות טיפול, כלים להתמודדות ועוד. נוסף לכך, השתלבה בקבוצת תמיכה המיועדת להורים של מתמודדים עם מחלת סכיזופרניה. בסיום תהליך הטיפול סיכמה: "באתי לכאן כי רציתי שבתי תקבל טיפול ותרכוש חברים. זה לא קרה. אבל אני קיבלתי טיפול, השתניתי, נפתחתי ורכשתי גם חברים. כל מה שרציתי עבור בתי השגתי עבורי. מצבה של בתי עדיין לא השתפר, אבל אולי בהמשך הדרך, גם היא תצליח".
עוד ב-mako בריאות:
>> הקפואים שאתם חייבים להעיף מהמקפיא, ומהר
>> חוקרים מצאו דבר אחד במשותף לנשים מקועקעות
>> הפעולה היומיומית הזאת גורמת לנשירת שיער
מייעוץ משפטי ועד כלים פסיכולוגיים
הטיפול המשפחתי בבני משפחה של מתמודדים במרכזי מילם כולל מתן כלים וידע, החל ממיצוי זכויות וכלה במודלים לתקשורת מקדמת במשפחה, ייעוץ אישי, ייעוץ משפטי, קבוצות תמיכה, הרצאות וסדנאות. בתהליך הטיפולי אנו שואפים לאפשר לבני המשפחה לפנות מקום לעצמם, להמשיך לחיות את חייהם למרות ובצד המחלה ולא לאבד את התקווה. מה שמיוחד הוא שנוסף לאנשי המקצוע את הפעילות מלווים גם בני משפחה המומחים מניסיונם האישי, וכעת משתמשים בניסיון זה כדי לסייע לאחרים.
אנוש, העמותה הישראלית לבריאות הנפש, מקיימת השנה (א 11.11.18, 20:30, היכל התרבות בת"א) את ערב ההתרמה השנתי לציון 40 שנות פעילות, ובו ייערכו מופע סטנדאפ של ארונה בנאי והופעה של אביב גפן שיארח את שלום חנוך, את הערב ינחו ירון ברובינסקי וצופית גרנט – נשיאת אנוש. וכל הכנסות הערב יופנו לתמיכה במגוון שירותי השיקום, שמעניקה אנוש למתמודדים עם מגבלה נפשית, לבני משפחותיהם ולמאבק בסטיגמה.
* שלומית קורן היא עובדת סוציאלית ומדריכה, מתמחה בטיפול זוגי ומשפחתי בעמותת אנוש