שירה במקהלה נחשב לתחביב האופייני לרוב לילדים בבית הספר או למבוגרים בגיל פנסיה. בטווח הגילים הנמצא באמצע נראה ששירה במקהלה היא תחביב פחות פופולרי. וחבל מאוד שכך, כי לא מעט מחקרים מוכיחים כי לשירה במקהלה יש הרבה יתרונות בריאותיים, בייחוד לבריאות הנפשית. כעת שני מחקרים שפורסמו לאחרונה מראים עדויות חדשות לכך ששירה במקהלה עוזרת להתחבר עם אנשים ומפחיתה תחושות של בדידות ובידוד חברתי בפרט.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
לפי תוצאות מקדמיות של מחקר פיילוט שנעשה באוניברסיטת איווה בארה"ב, שעה אחת בלבד של שירה בקבוצה הפחיתה באופן משמעותי את הורמון הסטרס קורטיזול ונמצאה קשורה להפחתת תחושות של עצב וחרדה בקרב אנשים הסובלים ממחלת הפרקינסון. נוסף על כך מצאו החוקרים כי שירה משפרת תפקוד מוטורי ותורמת לכושר התנועה בקרב מטופלים במחלת הפרקינסון. מחקר מצטרף לא רק למחקרים רבים שמוכיחים כי שירה יכולה להשפיע משמעותית על הבריאות שלנו, אלא גם מוכיח שישנם יתרונות נוספים לשירה, כשזה נוגע לחולי פרקינסון.
פחות תחושות של בדידות וסטרס - ויותר רגשות חיוביים
במהלך המחקר, החוקרים גייסו 17 משתתפים החברים בקבוצת שירה טיפולית. הממצאים הראו שלאחר שעה בלבד של שירה במקהלה נמצאה רמה נמוכה יותר של סמנים ביולוגיים לקורטיזול בקרב אנשים שהשתתפו במקהלה. "אחת הסיבות לכך שרמת הקורטיזול ירדה יכולה להיות כיוון שהאנשים שהשתתפו בשירה הרגישו רגשות חיוביים ופחות סטרס במהלך השירה עם אנשים אחרים. זה אומר שאנחנו יכולים להסתכל על הורמון ההיקשרות (או "הורמון האהבה"), אוקסיטוצין", אמר אחד החוקרים בהצהרה רשמית.
מחקר נוסף שקשור לשירה בקבוצה פורסם החודש בכתב עת רפואי לגרונטולוגיה (חקר ההזדקנות). במהלכו בדקו אם שירה במקהלה רב-תרבותית היא דרך יעילה ומשתלמת כלכלית לשפר את הבריאות של מבוגרים מרקעים שונים.
עוד ב-mako בריאות:
>> "זה התפריט שעזר לי להשיל 35 ק"ג ממשקלי"
>> הסיבה המפתיעה לכך שאתם מתעוררים באמצע הלילה
>> מומחים טוענים: מצאנו את הסוד לדיאטה מוצלחת
לפי נתונים שפורסמו ב-2017 על ידי ג'וינט ישראל ומכון ברוקדייל, בישראל חיים כ-940 אלף אנשים מעל גיל 65, המהווים למעשה כ-11 אחוז מהאוכלוסייה הכללית. אוכלוסייה זו חשופה במיוחד לבדידות, בידוד חברתי, דיכאון ובעיות בריאותיות נוספות כתוצאה מכך. "יש צורך בפיתוח גישות חדשות שיסייעו לאוכלוסייה המבוגרת לשמור על קשרים קהילתיים ולהישאר מחוברים לאנשים אחרים", מסבירה ד"ר ג'ולין ג'ונסון, שמקדישה עצמה בשנים האחרונות למחקרים המוכיחים את יתרונותיה של שירה במקהלה בקרב אנשים מבוגרים.
המחקר נמשך חצי שנה וכלל קבוצות מקהלה שונות ב-12 מרכזים קהילתיים ברחבי סן פרנסיסקו, בהן השתתפו מבוגרים מעל גיל 65 מתרבויות שונות שנפגשו במפגשים של שירה במקהלה, כל מפגש ארך שעה וחצי. במהלך ששת חודשים של הניסוי המשתתפים התבקשו למלא שאלונים על מצבם הפסיכולוגי והנפשי. לאחר בדיקת השאלונים, החוקרים מצאו כי מבוגרים ששרו במקהלות קהילתיות חוו פחות בידוד חברתי והראו יותר "עניין בחיים". החוקרים הסיקו כי לשירה במקהלה הייתה השפעה נפשית חיובית על המשתתפים ולפיכך יכולה להיות דרך מצוינת להפחתת הבדידות בקרב מבוגרים.
למרות ששני המחקרים הללו נעשו בקרב אוכלוסייה מבוגרת, ככל הנראה יתרונות אלו של שירה במקהלה יכולים בהחלט לתרום לבריאותם הנפשית גם של אנשים בגילים שונים. נוסף על כך נמצא ששירה מסייעת להפחית תסמינים של חרדה, אז נראה שלפעולה הזאת יש בהחלט לא מעט יתרונות בריאותיים.