אתם יושבים בבית כל הזמן, בקושי מוציאים משפט מהפה, לא מתקשרים עם אף אחד, בוהים לרוב בחלל האוויר ולא מסוגלים לחוש שום רגש של שמחה - זו תמונה אחת של אדם מדוכא שיש לרובנו בראש, אבל מתברר שדיכאון קליני אמיתי יכול להתבטא גם בדברים אחרים לגמרי, כמו למשל סימנים גופניים ברורים או מאפייני התנהגות ספציפיים. לעזאזל, יכול להיות שאתם אפילו ממש עכשיו בעיצומו של דיכאון בלי שבכלל שמתם לב.
"דיכאון לא תמיד נראה כמו עצבות משתקת", אומר ריצ'רד קרביץ, פרופסור לרפואה פנימית באוניברסיטת קליפורניה, שהוא גם מומחה לזיהוי וטיפול בדיכאון. "אנשים רבים מסרבים בכלל לשקול את האופציה שאולי זה דיכאון שגורם לסימפטומים שלהם, כי זה נחשב בעיניהם לחולשה, וחלק מהם כלל לא מייחסים את מה שמפריע להם בחיים לתופעות של דיכאון". קרביץ מוסיף שזיהוי הבעיה והכרה בדיכאון הוא קריטי, משום שככל שאנשים יפנו לקבל טיפול מהר יותר, כך הם יוכלו לחזור בקלות לחיים מאושרים ובריאים.
אז איך מזהים שאתם אולי בדיכאון? הנה כמה תסמינים.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
אתם לא מרגישים שום דבר
נתחיל באחד הסימפטומים הכי קלים לזיהוי: אדישות, קהות חושים וחוסר יכולת להתרגש מדברים. "לרובנו יש מוטיבציה מסוימת לצאת מהמיטה בבוקר, בין שמדובר בעבודה, פעילות גופנית, התרועעות חברית או אפילו הכנת ארוחת הבוקר", אומר סיימון רגו, פרופסור לפסיכיאטריה קלינית ומדעי ההתנהגות בבית הספר לרפואה ע"ש אלברט איינשטיין בניו יורק. "אבל עבור אנשים שמצויים בדיכאון המאגרים הללו יבשים לחלוטין", כלומר הם מתקשים להתרגש מכל סיבה שהיא, ואפילו דברים שגרמו להם בעבר לחייך או לבכות כבר לא גורמים לאותה השפעה. זה סוג של מצב זומבי שיכול להיתפס על ידי הסביבה כקר ומרוחק, והאנשים הללו לרוב דוחפים הצדה אנשים שיכולים להעניק להם אהבה ותמיכה.
יש לכם כאב פיזי מתמשך
יש סיבה שדיכאון וכאב הולכים יד ביד: הם חולקים את אותם מעברים ביולוגיים ונוירוטרנסמיטרים במוח. מחקרים מגלים כי כ-75 אחוז מהאנשים שסובלים מדיכאון ממושך סובלים גם מכאב כרוני כזה או אחר. למעשה, מחקר קנדי שפורסם ב- journal Painקובע כי הסבירות שאנשים מדוכאים יחושו בכאבים משתקים בצוואר ובגב התחתון היא פי 4 מאנשים שאינם בדיכאון. "כשאנחנו בהלך רוח שלילי", אומר קרביץ, "אנחנו נוטים להיות קשובים יותר לגוף שלנו ושמים לב אליו הרבה יותר, ועל כן חשים חוסר נוחות בצורה מועצמת יותר". כאבים נוספים שעשויים להיות בולטים יותר בדיכאון הם כאבי בטן או ראש. מחקר משנת 2008 שפורסם ב- Archives of General Psychiatryמצא כי אנשים בדיכאון סוג של מזמינים לעצמם את הצרות – הפעילות המוחית שלהם יותר אמוציונלית ופחות סתגלנית, כך שהם נוטים להתמודד פחות טוב עם כאבים.
אתם לא מסוגלים לקבל החלטות
באופן ממוצע, בני אדם מקבלים יותר מ-70 החלטות ביום בצורה מודעת, טוען מחקר שנערך באוניברסיטת קולומביה, ורובן לא באמת כאלה קשות – לקום או להמשיך לישון? להתלבש או להישאר בפיג'מה? לאכול סלט או המבורגר? "כשאנחנו מדוכאים, התהליכים הקוגניטיביים הללו סופגים פגיעה קשה", אומר רגו. "דברים קטנים שאנחנו בדרך כלל לא חושבים עליהם פעמיים פתאום נראים כמו החלטות כבדות משקל".
עליתם במשקל
בין שזו הגלידה של בן אנד ג'ריז שחיסלתם אתמול בלילה כי הרגשתם שמגיע לכם, או הפסטה השמנונית שהזמנתם בטייקאוויי כי לא היה לכם כוח לבשל, אכילה רגשית היא סימפטום די ברור לדיכאון. נכון שאוכל נחמה יכול לעלות את רמת הסרוטונין במוח באופן זמני ולגרום לכם להרגיש טוב, אבל לטווח הארוך הקילוגרמים העודפים ותחושת האשמה ודאי לא יתרמו למצבכם. מחקר חדש שפורסם במגזין Obesity מאשר שרמות גבוהות של מתח ודיכאון מקשות עליכם לשמור על הדיאטה ועל המאמצים לרדת במשקל. בקצה השני של הסקאלה, אגב, נמצאים מדוכאים שיורדים במשקל כי אין להם תיאבון, וזו כבר סכנה בריאותית של ממש.
יש לכם פיוזים קצרים
אם כל דבר קטן שקורה יכול לגרום לכם להתפרצות זעם, או שאתם מסתובבים כל היום בתחושת כעס תמידית – אתם כנראה בסוג של דיכאון. מחקר מ-2013 שפורסם במגזין JAMA Psychiatry מצא ש-54 אחוזים מהמדוכאים דיווחו שהם חשים עוינים, וכחניים, זועפים, עגמומיים וכועסים. "ברגע שנמצאים בצד השלילי של הבית (כלומר המוח) יש נגישות קלה יותר לכל שאר החדרים שבהם מאוחסנים מצבי הרוח השליליים האחרים, כמו עצבנות, תסכול וכעס", אומר רגו. "אתם אולי לא ממש שם כל הזמן, אבל הדרך לשם קצרה מאוד".
אתם נוטים לחלום בהקיץ
מוצאים את עצמכם מדמיינים מה היה קורה אם הייתם כוכבי קולנוע שמופיעים בטוק שואוז? מפנטזים שאתם מתאהבים בטירוף במאהב דמיוני? מתחילים לחשוב שהילדים של השכנים חכמים יותר מהילדים שלכם? רואים בכל מקום סימנים לכך שהבוס מתנכל לכם? פסיכולוגים באוניברסיטת הרווארד טוענים שאנחנו הכי שמחים כשהמחשבה שלנו נטועה בהווה ובמה שמתרחש במציאות. כשהמוח נודד לרוב למחוזות לא מציאותיים זה יכול לגרום לנו לתחושות עגמומיות, מתוחות ולא שמחות בעת המפגש המחודש עם המציאות. חלומות בהקיץ יכולים אמנם להגביר את היצירתיות ואת יכולת פתרון הבעיות, אבל קשורים לרוב גם למצב רוח רע.
אתם מתחילים לשתות יותר ויותר
אנשים רבים חושבים שאלכוהול הוא תרופת פלא לדיכאון, ועל כן רצים אליו בסוף כל יום עבודה או שבוע מלחיץ. אלא שאנשים שעושים את זה יותר ויותר צריכים לבדוק את עצמם, משום שמחקרים מראים שלכמעט שליש מהאנשים שנמצאים בדיכאון יש גם בעיות שתייה. דרינק אחד אמנם יכול לערפל את החושים, אבל שניים או שלושה כבר מעצימים תחושות שליליות כמו כעס, אגרסיביות, חרדה ודיכאון. חשוב לציין שבעיות שתייה לא בהכרח מעידות על אלכוהוליזם, כך שגם אם אתם לא מכורים לאלכוהול, שתייה מרובה היא בהחלט בעיה שמעידה על בעיה אחרת. הכמות המומלצת היא משקה אחד לנשים ושניים לגברים. אם אתם חורגים מזה על בסיס קבוע – ייתכן שיש פה בעיה.
אתם דבוקים לפייסבוק
אף אחד לא יודע לקבוע מה כמות הזמן המומלצת שבני אדם צריכים לבלות בפיד שלהם, אבל רוב הסיכויים שאם אתם מגזימים, אתם כנראה כבר יודעים את זה. הבעיה האמיתית היא שעלייה באינטראקציות הווירטואליות עם אנשים על חשבון זמן של פנים מול פנים היא סימן די מוכח לדיכאון בעידן הטכנולוגי של היום. אנשים מדוכאים לרוב יחושו שחסרה להם חברה אנושית, כך שייפנו לעולמות האונליין כדי לברוח מהמחשבות והרגשות האמיתיים שלהם. "החיפוש אחר בוסט חברתי ומיידי לטווח קצר הוא מנגנון התמודדות ידוע", אומר רגו.
אתם מחפפים בצחצוח השיניים ובסידור השיער
לא משנה מהם הרגלי ההיגיינה האישית שלכם, הם עלולים להיעלם לחלוטין כשאתם בדיכאון. סקר שנערך בקרב יותר מ-10,000 איש בשנת 2014 מצא כי 61 אחוז מהאנשים שסבלו מבעיות בהיגיינת השיניים סבלו גם מדיכאון, ולמעשה, ככל שבעיות השיניים שלהם היו חמורות יותר, כך גם הדיכאון היה עמוק יותר. "הזנחה של הבריאות הפיזית וההופעה החיצונית הופכות בעייתיות כאשר חוצים למחוזות של מצוקה וחוסר תפקוד", אומר רגו. או במילים אחרות: אם איבדתם את תחושת האכפתיות לגבי איך שאנשים רואים אתכם חיצונית, זה ככל הנראה סימן לבעיה פנימית.
>> נוטים להשמין יותר באזור הבטן? זה מה שזה אומר
>> חוקרים: המאכל הזה משפר את חיי המין פלאים
>> אתם במרחק של 15 דקות מבטן חזקה וחטובה
אתם לא ישנים בצורה סדירה
דיכאון יכול במקרים רבים להפריע לדפוסי השינה, כמו אנשים שנאבקים עם נדודי שינה למשל, או שהמחשבות הרבות מונעות מהם להירדם למשך לילות שלמים. אלא שדיכאון יכול לפעמים גם ליצור את האפקט ההפוך - אתם ישנים יותר מדי, ואפילו עד השעות המאוחרות של הצהריים. במילים אחרות, אם אין לכם שגרת שינה מסודרת וקבועה ברוב ימות השבוע, כדאי לבדוק ממה זה נובע.