רבים מאתנו מרגישים לעתים גל של חוסר ודאות; האם זכרנו לסגור את הגז לפני שיצאנו לחופשה? האם נעלנו את הדלת לפני שהלכנו לעבודה? האם כיבינו את מפזר החום? פיזור נפש (שמשמעותו בלבול או חוסר ריכוז) והחיפזון שלנו להגיע לאן שאנחנו צריכים להיות יכולים להוביל לאובדן זיכרון זמני ולשוק פתאומי, כשאנו קולטים שאיננו בטוחים אם עשינו את כל מה שהיינו צריכים לעשות.
מחקר חדש שנעשה על ידי חוקרים מאוניברסיטת קונקורדיה במונטריאול, קנדה, מציע כי פחד מאובדן שליטה עשוי להוביל להתנהגות המתאפיינת בבדיקות חוזרות. לטענת החוקרים, התנהגות זו עשויה להיות במרכז של הפרעות חרדה, כמו OCD. "הראינו כי אנשים שמאמינים שהם עומדים לאבד שליטה, נמצאים בסיכון גבוה יותר להפגין התנהגות 'בודקת' בתדירות גבוהה יותר", כתב אדם רדומסקי, אחד החוקרים. החוקרים מקווים שממצאיהם יאפשרו להם למצוא דרכים טובות יותר לטפל ב-OCD ובהפרעות חרדה אחרות. "כשאנחנו מטפלים ב-OCD בקליניקה, אנחנו יכולים לנסות להפחית את האמונה של המטופל כי הוא עומד לאבד שליטה וזה אמור להפחית את התסמינים שלהם", מסביר רדומסקי.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
להיפטר מהפחד מאובדן שליטה
רדומסקי ושותפו למחקר ז'אן-פיליפ גנייה עבדו עם 133 משתתפים, שהיו למעשה סטודנטים, בעלי אפיון דמוגרפי דומה. המשתתפים עברו בדיקת אא"ג, הרושמת את הפעילות החשמלית במוח. "חלקם קיבלו פידבק שקרי, שהם בסיכון נמוך או גבוה של אובדן שליטה במחשבות ובמעשים שלהם", הסביר רדומסקי.
ברגע שהם שכנעו את המשתתפים כי הם בשליטה מוחלטת או בסיכון לאובדן שליטה, המדענים ביקשו מהם למלא מטלה במחשב שדרשה מהם "לשלוט בקצב התמונות", באמצעות העלמתן לפני שהן דוהות ונעלמות באופן עצמאי. מה שהמשתתפים לא ידעו זה שאין להם באמת שליטה בתמונות, שתוכנתו להופיע ולהיעלם בקצב שונה.
עוד ב-mako בריאות:
>> כמה פעמים ביום אתם אמורים לעשות פיפי?
>> הבטן מתנפחת אחרי האוכל? תנסו את הדבר הבא
>> 5 מזונות אנטי אייג'ינג שאתם חייבים להוסיף לתפריט
המשתתפים הונחו להשתמש בצירופים שונים של מקשים כדי לשלוט בתמונות, וללחוץ על מקש הרווח כדי לאשר את הפעולה שלהם. רדומסקי וגנייה מצאו כי המשתתפים שהיו משוכנעים שהם בסיכון גבוה לאובדן שליטה הפגינו יותר התנהגות המאופיינת בבדיקה קפדנית בהשוואה לשאר המשתתפים, שנאמר להם כי הם בשליטה מוחלטת.
פוטנציאל לשיפור הטיפול בחרדה
התגלית המפתיעה ביותר שגילו החוקרים היא שאף אחד מהמשתתפים לא הזדהה כסובל מ-OCD. לטענת החוקרים, עובדה זו היא אינדיקציה לכך שפחד מאובדן שליטה עומד בבסיסם של תסמינים רבים של הפרעות חרדה. הממצאים הוכיחו את ההיפותזה של החוקרים כי "פחדים ואמונות של אנשים על אובדן שליטה עשויים לשים אותם בסיכון לבעיות שונות, כמו הפרעת פניקה, חרדה חברתית, OCD, הפרעת דחק פוסט-טראומטית, הפרעת חרדה כללית ועוד. "מחקר זה בעל פוטנציאל לשיפור משמעותי של היכולת שלנו להבין ולטפל במגוון רחב של בעיות הקשורות בחרדה", סיכם רדומסקי. אז בפעם הבאה שאתם שוכחים אם נעלתם את הדלת, נסו להאט קצת את הקצב של החיים ולשמור על ריכוז – כדי לא לתת לזה להחמיר ולהפוך להפרעת חרדה.