השפה שלנו כל כך עשירה ויש אלף דרכים לתאר רגש או סיטואציה. בחירת המילים שלנו ואופן ההתנסחות הם שיקבעו בסופו של דבר את המסר שיעבור. המסר הזה עובר בשפה לאנשים שעמם אנו מדברים וגם לגוף שלנו.

בטח שמתם לב שבשנים האחרונות ישנם ביטויים שעברו שינוי. צמדי מילים, מקצועות ומקומות שעברו הסבה. פעם היינו הולכים לקופת חולים, היום ל"שירותי בריאות". פעם היינו הולכים לבית ספר, היום ל"בית חינוך". פעם היינו הולכים לרפואה אלטרנטיבית, היום למשלימה. כל בית חולים הפך ל"מרכז רפואי", כל כבאי ל"לוחם אש" וכל ספר ל"מעצב שיער".

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

מה עומד מאחורי השינוי הזה?

הרצון להעניק חוויה אחרת, חיובית יותר ופנייה לקהל אחר.
הרצון לשנות תדמית ולהעצים את המקום/ המקצוע.
הרצון לשנות תדר.
מילים הן תדר. למילים יש כוח. הן יכולות לגרום לנו לחייך. הן יכולות לגרום לנו להתכווץ. הן יכולות להעצים. והן יכולות גם לרמוס.

משחר ההיסטוריה ייחסו עוצמה למילים, אם דרך תפילה, ברכה או קללה, והמטרה של כולן היא זהה – לברוא מציאות או לשנות אותה. על דבר אחד אין ויכוח – המילים שיוצאות לנו מהפה משקפות את הדיבור הפנימי שלנו.

עכשיו תחשבו על המילים שבהן אתם בוחרים להשתמש כשאתם מתארים את עצמכם בפני אדם אחר. תחשבו איך אתם מתארים את הכאב שלכם בפני אנשים אחרים. איך ההרגשה להשתמש ב"אני סובל מכאבי גב" מול "אני מתמודד עם כאבי גב"? איך ההרגשה להשתמש ב"יש לי מחלה" לעומת "אובחנתי ב.."?

המילים שיוצאות לנו מהפה משקפות את המחשבות שלנו. אם הדיבור הפנימי שלנו שלילי, זה ישפיע לא רק על הדיבור החיצוני אלא גם (ובעיקר) על אופן ההתנהלות שלנו. כשאתם מתייחסים לכאב או מחלה כבעיה ולא כאתגר - הבאתם איתכם אנרגיה נמוכה יותר ופאסיבית. איזו מוטיבציה יש לכם עכשיו לנסות למצוא פתרון ולקדם את הבריאות שלכם? אבחנה רפואית יכולה להביא איתה ידיעה ודאות אך לעתים היא גם עלולה לשים תיוג ולהשפיע על אופן ההתנהלות של האדם.

עוד ב-mako בריאות:
>> גם לכם יש נקודות אדומות בזרועות? זאת הסיבה
>> סובלים מנשירת שיער? התרחקו מהמאכל הזה
>> שוס: אימון בשעה הזו שורף יותר קלוריות

 

חשבו על מי שמציג עצמו כמי ש"סובל מחרדות" לעומת זה שמציג עצמו כמי ש"מתמודד עם חרדות".
שניהם עם חרדה, לשניהם דרך לעבור והתמודדויות לא פשוטות אך זה שמציג עצמו כמי ש"מתמודד" למעשה מציג את הכוחות והמוטיבציה שיש בו על מנת להתמודד בעוד השני נמצא במקום פאסיבי יותר.

הגוף שומע, מקשיב ומיישם את כל המחשבות שעוברות לכם בראש ואת אלו שנאמרות בקול רם.
מילים הרסניות ומחשבות שליליות בסופו של דבר עלולות לפגוע בבריאותכם. בחירת המילים היא חלק קטן בתהליך ההתמודדות עם כאב או מחלה אבל נסו אותה בינכם לבין עצמכם ואז מול אנשים אחרים. נסו בפעם הבאה להגיד "אני מתמודדת עם כאבי הראש" (במקום אני סובלת), "אובחנתי עם פיברומיאלגיה" (במקום "יש לי"), "יש לי אתגר" (במקום בעיה). זה אולי יישמע מאולץ בהתחלה ואפילו מצחיק. אבל תראו שהגוף שלכם ירגיש את זה. 

* אפרת עקיבא היא רכזת מגמת רפלקסולוגיה במכון וינגייט, מרצה לרפלקסולוגיה במכללת מירב ב"ש ובעלת קליניקה פרטית