בשבוע שעבר דווח על אישה בארה"ב שזכתה בפרס הגדול ביותר שניתן לזוכה בודד בכל היסטוריית הלוטו האמריקאי – 759 מיליון דולר. רק המחשבה על כל הדברים שהיינו רוצים לעשות עם כמות הכסף המטורפת הזו מעלה לנו חיוך על הפנים, לכן אנחנו רק יכולים לתאר לעצמנו איזה אושר עילאי הזוכה חווה כרגע. אבל האם האושר הזה יחזיק מעמד לזמן רב? על פי מחקרים פסיכולוגיים – נראה שלא.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
חוקרים רבים ניסו להתחקות אחר ההשפעות הפסיכולוגיות של זכייה בלוטו. מחקרים רבים ניסו לבחון מה מניע אנשים מסוימים לנסות את מזלם ולקנות כרטיס לוטו. בין המחקרים שנעשו נמצא כי אנשים מרגישים מחויבים לקנות כרטיסי לוטו כיוון שהם מתקשים לעבד את הסבירות הנמוכה שהם יזכו ונותנים לעצמם סיבות לחשוב שהם אכן יכולים לזכות. חוקרים אחרים משערים כי הרצון לשחק בלוטו עשוי להיות חזק יותר בקרב אנשים בעלי הכנסה נמוכה שמקווים לברוח מהמציאות הכלכלית הקשה שהם נתונים בה.
האם זכייה בלוטו היא המפתח לאושר?
אך המניע להשתתפות בהגרלת הלוטו הוא לא האספקט היחיד שנבדק על ידי מומחים לפסיכולוגיה. מחקרים רבים ניסו ומנסים עד היום לענות על השאלה האולטימטיבית – האם זכייה בלוטו תעשה אותנו מאושרים? חוקרים סבורים שלא – בעיקר כשמדובר בטווח הרחוק. כששואלים אנשים שזכו בלוטו, נראה שלאחר זמן מה הם נותרים מאושרים באותה מידה שהיו לפני שזכו.
מחקר מפורסם שפורסם בשנת 1978 השווה בין 22 אנשים שזכו בלוטו, לקבוצת ביקורת של 22 אנשים שלא זכו בלוטו ו-29 אנשים שהפכו משותקים לאחר תאונה. התוצאות הראו כי אנשים שזכו בלוטו דיווחו כי הם מאושרים יותר מהאנשים המשותקים (דיווחו על רמת אושר של 4 מתוך חמש – לעומת 2.96 מתוך 5). קבוצת הביקורת דיווחה על ממוצע אושר של 3.82 מתוך 5, הפרש קטן בינם לבין אלו שזכו בלוטו. החוקרים הופתעו לגלות שהזוכים בלוטו לא דיווחו על רמת אושר גבוהה בהרבה מאלו שלא זכו. לבסוף, הסיקו החוקרים כי זכייה בלוטו לא מעלה את האושר כפי שרבים יחשבו ותאונה קטלנית לא תגרום לכם להיות לא מאושרים ברמה משמעותית.
החוקרים טוענים כי הריגוש שבזכייה ידעך ולבסוף הזוכים ימצאו את עצמם משווים אירועים אחרים בחייהם לאירוע הזכייה. כך, לאירועים חיוביים עתידיים תהיה השפעה מזערית עליהם ולא יתרמו רבות לתחושת האושר.
עוד ב-mako בריאות:
>> סבלה מכאב בטן - והרופאים גילו בתוכה את זה
>> מתאמנים ולא מצליחים לרדת במשקל? זאת הסיבה
>> בלי כפיפות בטן: כך תשיגו בטן קטלנית
"הסתגלות נהנתנית"
המחקר משנת 1978 אינו היחיד שבחן את סוגיית הקשר שבין אושר לעושר. מחקר שנעשה בהולנד ופורסם בשנת 2008 הראה ממצאים דומים. מחברי המחקר גילו כי אנשים שהרוויחו יותר כסף דיווחו על רמת אושר גבוהה יותר (על פי פסיכולוגים, השפעה זו תקפה עד לגבול מסוים של הכנסה). אולם, אנשים שזכו בלוטו דיווחו כי הזכייה לא הפכה אותם למאושרים יותר. מה שעשוי להסביר את התופעה הזו – היא תאוריה מעולם הפסיכולוגיה והסוציולוגיה שנקראת "הסתגלות נהנתנית", לפיה ישנם אנשים הנולדים עם סף אושר מסוים, שעלול להשתנות מעט בעקבות אירועים חיוביים או שליליים אך לבסוף יחזור לסף ההתחלתי. "לחלקינו יש תרמוסטט שמכוון על אושר. לאחרים הוא מכוון על דיכאון ולחלק מהאנשים מכוון באמצע. כשאנחנו חווים אירוע משמעותי, כמו זכייה בלוטו או שיתוק בגוף, התרמוסטט שלנו עשוי לנוע קצת באופן זמני. אך עם הזמן, הוא יחזור למצב ההתחלתי שלו", מסביר ד"ר רוברט פאף, פסיכולוג ל-Psychology Today.
איך זה אומר שעלינו להשלים עם רמת האושר הבסיסית שלנו ולוותר על כל ניסיון לשפר אותו. ישנם דברים שיכולים להשפיע על מידת האושר שלנו, כמו מערכות יחסים משמעותיות, השקעה של זמן וכסף על חוויות מהנות ואימון גופני. במובן הזה, אדם שזכה בלוטו יוכל להשקיע את הונו בחוויות שגורמות לו לאושר רב – אך הזכייה עצמה אינה מספקת כדי לעשות אותנו מאושרים בטווח הרחוק.
(מקור)