אחרי 6 שנים של המתנה, 'אדל' הוציאה לאחרונה אלבום רביעי בשם '30', שעוסק בעיקר בפרידה ובדרך החדשה שלה. האלבום כבר הספיק לייצר הייפ בכל מקום ולככב בראש כל המצעדים האפשריים. השיר "Easy on Me" שבר את שיא ההשמעות ליממה אחת בספוטיפיי, ותוך 3 ימים בלבד האלבום החדש קטף את התואר של 'האלבום הנמכר ביותר של 2021'.
מה הופך דווקא את המלודיה הלא מתחנפת למוזיקה על זמנית שגורמת לכל כך הרבה אנשים להקשיב לה שוב ושוב? מסתבר שמוזיקה עצובה מהווה מקור תרפויטי של ממש, היא משפרת את חיינו הרגשיים והנפשיים וגורמת לנו בטווח הקצר והארוך להיות חזקים יותר. או כמו שאדל בעצמה אומרת: "That's made you feel a way you've never felt before".
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
מוזיקה עצובה מאפשרת שחרור רגשי
מוזיקה עצובה מעניקה לאנשים את האופציה לחקור רגשות קשים שהם שומרים לעצמם ופעמים רבות מתקשים לשתף ולהוציא אותן החוצה. הימנעות מרגשות לא גורמת להם כמובן להיעלם, וכולנו צריכים איכשהו לפרוק אותן. מסתבר שהאזנה לצלילים נוגים עוזרת לנו לעבד רגשות שעלולים להיות קשים או כואבים. בנוסף, מוזיקה עצובה יכולה גם להזכיר לנו שאנחנו לא לבד בחוויות הקשות שלנו ושכולנו חולקים את אותן תחושות מכאיבות.
המחקרים מראים שיש קשר ברור בין מה שאנחנו מרגישים, למוזיקה שאנחנו בוחרים לשמוע. מחקר מצא שאנשים נטו יותר לבחור שירים כועסים לאחר אינטראקציה חברתית מתסכלת, ומנגינות אבלות לאחר פרידה גרועה. במחקר שפורסם ביוני 2020, החוקרים גרמו לאנשים שאובחנו בעבר עם דיכאון להאזין לסוגים שונים של מוזיקה קלאסית, ומצאו שהמשתתפים העדיפו ברובם המוחלט מוזיקה עצובה על פני צלילים אופטימיים יותר, כי היא גרמה להם להירגע. החוקרים הגיעו למסקנה שהלחנים הפחות אופטימיים היו מרגיעים עבור אנשים עם דיכאון, מכיוון שהם תואמים יותר את רמות האנרגיה שלהם.
סקירת עומק משנת 2017 ניתחה נתונים מתשעה מחקרים קודמים שעקבו אחרי יותר מ-400 אנשים עם דיכאון. המחקרים השוו את ההשפעות של טיפול במוזיקה לעומת טיפול פסיכולוגי רגיל, ומצאו כי הוספת טיפול עם מוזיקה לטיפול קלאסי בדיכאון, עזרה לאנשים לשפר את התפקוד בכל מה שקשור לעבודה, מערכות יחסים ופעילויות אחרות.
מוזיקה עצובה עוזרת לא רק בדיכאון
בניגוד לאינטואיציה, אנו עשויים לחוש רגשות חיוביים כאשר אנו מאזינים למוזיקה עצובה. אנשים רבים שמאזינים למוזיקה עצובה מדווחים כי בעוד שהיצירה מוזיקלית מעבירה בבירור רגשות שליליים, הם אינם חווים רגשות שליליים כאלה בזמן ההאזנה, ולמעשה חווים לרוב דווקא רגשות חיוביים.
מחקר מעניין עקב אחרי 44 משתתפים שהאזינו לקטעים מוזיקליים וסיפקו נתונים על מגוון רגשות על ידי דירוג של 62 מילים או ביטויים תיאוריים הקשורים לרגשות בסולם שנע בין 0 (בכלל לא) ל-4 (הרבה מאוד). התוצאות גילו שהמוזיקה העצובה נתפסה כטרגית יותר, בעוד שהחוויות בפועל של המשתתפים שהאזינו למוזיקה העצובה גרמו להם להרגיש רגשות רומנטיים יותר, עליזים יותר ופחות טרגיים ממה שהם תפסו בפועל ביחס לאותה מוזיקה.
יותר מכך, מוזיקה עצובה גורמת להפעלה של אזורי המוח השולטים בזיכרון, בתפקוד הביצועי ובאמפתיה, לפי תוצאות שפורסמו בספטמבר 2020 בכתב העת NeuroImage. על פי המחקר, מנגינות מלנכוליות יכולות להדליק את חלקי המוח שלנו השולטים בדמיון שלנו ולווסת את הרגשות שלנו.
כולנו מכירים את התחושה של ההקלה אחרי בכי טוב. כך גם מוזיקה שנחשבת לעצובה, מרגיעה אותנו ואפילו מעלה את מצב הרוח. סקר שנערך כחלק ממחקר באוניברסיטת Freie בברלין, בחן מעל 700 נחקרים מכל העולם, שהתבקשו לענות באיזו תדירות הם שומעים מוזיקה מלנכולית, ואיך הם מרגישים באותו הזמן. הממצאים הראו כי מוזיקה מהסוג הזה מעלה בקרב השומעים אותה למעלה משלושה סוגים שונים של רגשות, ביניהם תחושת התעלות, עדינות, שלווה, תהייה ונוסטלגיה.