תמונותיהם של ירדן ביבס, עופר קלדרון וקית' סיגל ששבו לישראל משבי חמאס לאחר 15 חודשים אמש (יום שבת), חדרו ללבבות של כולנו. ירדן ביבס, שכידוע חזר ללא שירי ושני ילדיו כפיר ואריאל, העביר מסר מרגש מהמסוק בדרכו לבית החולים: "אני מודה לכל עם ישראל על התמיכה והעזרה. יום הולדת שמח סבא!".
פרופ' סילבנה פניג, פסיכיאטרית במחלקת השבים נובמבר 2023 של מרכז שניידר לרפואת ילדים, מסבירה שהמצב של ביבס הוא כנראה המורכב ביותר: "הוא עבר משהו בלתי יתואר – זה התחיל מהעובדה שהוא נחטף ב-7 באוקטובר והיה עד למראות מאוד קשים, אלימות, הרס ורצח; והמשיך לתנאי שבי קשים שבהם הוחזק. גם הטרור הפסיכולוגי שעבר והשימוש הציני שעשה חמאס אודות גורלה של משפחתו עוד במהלך שהותו בשבי העיבו אף יותר על מצבו הרעוע. גם כעת, כשהוא חוזר למקום הבטוח לכאורה, וחלק ממשפחתו מקבלת אותו עם חזרתו, הגרעין המשפחתי שהיה לו כרגע לא נמצא שם, וזה מצב קשה מנשוא עבור מי שחוזר מתופת".
"אחד הפרמטרים שהכי משפיעים הוא נושא הבדידות – אנחנו יודעים לומר שאנשים הצליחו לשרוד מצבי תופת נוראיים, אפילו את השואה"
פרופ' פניג
עם זאת, הפרופ' מציינת כי אף שאין הרבה תקדימים מחקריים להתמודדויות עם מצב כזה, ההיסטוריה מלמדת שאפשר לשרוד כמעט בכל מצב. "אנחנו עדיין לא יודעים מה מצבם של אשתו וילדיו, אבל בהתייחסות לדיווחים אודות החשש הכבד לגורלם, אולי אפשר להתנחם, ולו מעט מאוד, בעובדה שיש אנשים שעברו שואה והגיעו לארץ לבדם לאחר שכל בני משפחתם נרצחו, והם הצליחו להשתקם מהאירועים הטראומטיים שעברו. אבל זה מאוד אישי, והטיפול חייב להיות בקצב של מי שמתמודד עם מצב כזה קשה".

האם את חושבת שיש הבדל בין חטופים שחוזרים לאחר תקופת שבי ממושכת לבין כאלה שחזרו בנובמבר לאחר שהות יחסית קצרה בשבי?
"ברור שאחרי כל כך הרב הזמן החוויה שונה, אבל המצב הנפשי של החטופים לא בהכרח קשור למשך השהייה שלהם בשבי. הוא מושפע יותר מהתנאים שבהם היו, מהיחס של השובים כלפיהם – אם למשל הרעיבו אותם או התעללו בהם זה כמובן משפיע יותר. אחד הפרמטרים שהכי משפיעים הוא נושא הבדידות – אנחנו יודעים לומר שאנשים הצליחו לשרוד מצבי תופת נוראיים, אפילו את השואה, כאשר היה איתם עוד בן אדם אחד שהם יכלו לשתף אותו בתחושות במהלך שהותם בתנאים הקשים. הבדידות בהחלט עלולה להרוג".
"זה נכון שההתמודדות תלויה מאוד ביכולת ובחוסן האישי, אבל אפשר לומר שדווקא במצבי דחק קיצוניים כאלה, אנשים יכולים להפתיע את עצמם ולמצוא בתוכם כוחות שהם לא יודעים שהיו להם"
פרופ' פניג
מדברים המון על חוסן אישי – אנשים שיש להם יותר כוח הצליחו לשרוד. אבל מה לגבי אלה שלא ניחנו בתכונות כאלה?
"זה נכון שההתמודדות תלויה מאוד ביכולת ובחוסן האישי, אבל אפשר לומר שדווקא במצבי דחק קיצוניים כאלה, אנשים יכולים להפתיע את עצמם ולמצוא בתוכם כוחות שהם לא יודעים שהיו להם. ראינו את זה למשל בקרב הורים לילדים ששהו איתם בשבי והבינו שהכוח והיכולת שלהם לשרוד משפיעים באופן ישיר גם על יכולת ההישרדות של הילדים שלהם".

מאמר של חוקרי מרכז שניידר, בהשתתפות פרופ' פניג, בנושא מצבם של הילדים והנשים שחזרו משבי חמאס בנובמבר-דצמבר 2023, פורסם בכתב העת המדעי הבין-לאומי "Acta Paediatrica"* לראשונה בעולם. הפרופ' מציינת נקודת מבט אופטימית שהתגלתה בו, לגבי הילדים ששבו ראשונים מהשבי: "לשמחתי, ראינו במחקר, שאף שהתכוננו למצבים קשים, בסה"כ לא היה צורך בהתערבות דחופה. מרבית הילדים סבלו מתנאי היגיינה ירודים, מהזנחה, הם חוו קשיי שינה, פחדים וחרדת נטישה, אבל רובם התאוששו והראו שיפור יחסית מהיר".
עם זאת, היא אומרת: "אני חוששת שהפעם המצב עלול להיות שונה, בעיקר לנוכח המורכבות שחלק מהשבים חווים. כאמור, החזרה לחיים עם מטעני שבי קשים והתמודדות נוספת עם מציאות נוראית בהחלט מאתגרות. מעבר לכך, אני לא יודעת מה יהיה ביום שהם כבר לא יהיו בכותרות וההתעניינות הציבורית בהם תדעך".
* התוכן בערוץ זה אינו מהווה חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.
תגובות