השבועות האחרונים שעוברים על תושבי ישראל רוויים בתחושות לחץ וחרדה. ידוע שסטרס מתמשך משפיע גם על הבריאות הפיזית שלנו. כאשר רוב היום שלנו לחוץ ומתוח, הגוף שלנו עובר סדרה של שינויים, הן בטווח המיידי והן בטווח הארוך. תגובת "הילחם או ברח" היא מנגנון הישרדות טבעי המתרחש לנוכח סכנה משמעותית שדורשת תגובה מיידית, ויש לו תפקיד חשוב – להגן על הגוף מפני גורם מאיים. ברגעים כאלה, קצב הלב מתגבר, כלי הדם בשרירים מתרחבים והגוף עובר למצב של דריכות. אולם, כאמור כשמדובר במצב כרוני, הוא עשוי להיות כרוך בהשלכות מזיקות.

 5 השפעות של לחץ כרוני על הבריאות

בעיות קרדיווסקולריות: לחץ מתמשך עשוי להוביל ליתר-לחץ דם, לסיכון מוגבר למחלות לב ואפילו לסבירות גבוהה יותר להתקף לב או שבץ. גם "תסמונת הלב השבור" היא תופעה מוכרת שנגרמת מלחץ והיא עלולה לפגוע בפעילות הלב. עם זאת, לרוב היא אינה מסוכנת.

כאב בטן (צילום: antoniodiaz, shutterstock)
כאב בטן? גם זו יכולה להיות השפעה של הלחץ | צילום: antoniodiaz, shutterstock

דיכוי מערכת החיסון: לחץ כרוני מחליש את המערכת החיסונית, מה שהופך אותנו לרגישים יותר למחלות וזיהומים. לכן, בייחוד כעת כשהחורף בפתח חשוב לנסות להיות רגועים מתמיד.

בעיות עיכול: לחץ עשוי להשפיע גם על מערכת העיכול שלנו, ולגרום להחמרה של בעיות עיכול שונות, ביניהן: תסמונת המעי הרגיז (IBS), ריפלוקס חומצי וכיבים.

עלייה במשקל: הורמוני לחץ, כמו הורמון הקורטיזול, עשויים להוביל להגברת התיאבון ולעורר את התשוקה למזון מנחם עתיר קלוריות. כתוצאה מכך, הוא עשוי לגרום לעלייה במשקל.

התקף לב (צילום: unsplash)
בעיות בלב הן לפעמים תולדה של מתח מתמשך | צילום: unsplash

 הדרכים שיעזרו להפחית את עוצמת המתח

החדשות המעודדות הן שיש דרכים שמאפשרות להפחית את רמת הלחץ ואת השפעות המזיקות המתלוות לו. הנה כמה דרכים ידידותיות שיעזרו לכם במשימה.

תרגילי נשימה עמוקה: הקדישו כמה דקות בכל יום לתרגול נשימות עמוקות. שאפו עמוק בספירה של ארבע, החזיקו את האוויר ל-4 ספירות ונשפו לספירה של ארבע. תרגיל פשוט זה מפעיל את מערכת העצבים הפארא-סימפתטית שהיא בעצם התגובה ההפוכה לתגובת "הילחם או ברח". היא תורמת לקצב לב איטי יותר, להרפיית שרירים ולעיכול טוב יותר.

פעילות גופנית סדירה: שלבו פעילות גופנית בשגרת היום-יום שלכם. פעילות גופנית משחררת אנדורפינים, שהם למעשה הורמונים טבעיים המשפרים ומרוממים את מצב הרוח ומנגד- -מפחיתים את תחושות הלחץ והחרדה.

חליטות תה: קמומיל או לבנדר למשל, הן חליטות המוכרות בסגולותיהן המרגיעות. ההמלצה היא לשתות כוס חליטת תה בערב כדי לעודד תחושת רגיעה ושינה טובה יותר.

מדיטציה (צילום: shutterstock By bondvit)
לחוצים? לפעמים צריך פשוט לעצור ולנשום | צילום: shutterstock By bondvit

מיינדפולנס ומדיטציה: טכניקות מוכרות אלו יכולות לעזור לכם להישאר נוכחים, להפחית חרדה ולעודד תחושת רוגע ושלווה. אפילו 10 דקות ביום יכולות לעשות הבדל. ברשת תמצאו מגוון דוגמאות לתרגילים שניתן ליישם.

הקדישו זמן לעצמכם: אמבט מפנק, ספר טוב או שיחה עם חבר קרוב - מצאו לכם זמן לפעילויות שמביאות לכם שמחה ורוגע.

 

הכותבת היא עינב בורשטיין, יועצת ומנחה לתזונה טבעית ואורח חיים בריאלאינסטגרם של עינב