לאנשים הסובלים מדימוי עצמי נמוך, ביטחון עצמי נשמע כמו משימה כמעט בלתי אפשרית. אבל החדשות הטובות הן שהיא בהחלט אפשרית. ישנן לא מעט שיטות הלקוחות מעולם הפסיכולוגיה, שעם קצת אימון יכולות לסייע לכם לשפר את הביטחון ואת הדימוי העצמי שלכם.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
מג סליג, יועצת במקצועה, כותבת באתר Psychology Today על טריק יעיל ביותר שעוזר לשפר את הביטחון העצמי: השיטה נקראת "סקירת ההצלחות היומיות" והיא דורשת רק שלוש דקות מזמנכם. מטרת השיטה היא לעזור לכם להתמקד בדברים הקטנים שאתם עושים נכון, במקום להתמקד יותר מדי בדברים שעשיתם לא נכון. הקדישו כמה דקות מדי יום כדי לשבת ולחשוב (או לכתוב) על שלוש הצלחות שהיו לכם באותו יום. זה לא חייב להיות משהו משמעותי, מספיק שעשיתם החלטה טובה, עזרתם לאדם, הקדשתם זמן לאימון גופני ועוד.
אבל זו רק ההתחלה. יש לפחות שבעה דפוסי מחשבה נוספים שאופיינים לאנשים עם ביטחון עצמי שאתם בהחלט יכולים לאמץ, ועם הזמן תוכלו לראות שיפור בדימוי העצמי שלכם. הנה כמה מהמחשבות שמג ממליצה לאמץ:
גלו חמלה כלפי ה"אני" העתידי שלכם. דאגה לעתיד הרחוק (וגם הלא רחוק) יכולה להקל עליכם רבות. למשל, למלא דלק היום אחר הצהריים כי למחרת צפוי לכם בוקר עמוס, או להקפיד על פעילות גופנית בגיל צעיר כדי ליהנות מבריאות טובה גם בגיל מבוגר יותר. הנה משהו שאתם יכולים להגיד לעצמכם: "אני אולי לא רוצה להתאמן עכשיו, אבל האני העתידי שלי יעריך זאת". יש הטוענים כי אנשים שאינם דחיינים הם לרוב גם אנשים שרוצים שהאני העתידי שלהם יהיה מאושר.
אל תדאגו אם אתם לא מרגישים בטוחים בעצמכם כל הזמן. נשמע כמו טעות? אז מתברר שממש לא – מדובר בדרך הנכונה לביטחון עצמי גבוה. ד"ר אליס בויס, המתמחה בפסיכולוגיה חברתית, קלינית וחיובית, מתארת בספרה The Healthy Mind Toolkit את הרגע שבו הבינה שהיא צריכה גם ביטחון עצמי וגם ספק עצמי, כדי לעשות את העבודה הטובה ביותר. כשאתם מרשים לעצמכם לפקפק בעצמכם מדי פעם, זה שומר על הצניעות שלכם ועוזר לכם להבין שייתכן שאתם זקוקים ללמוד יותר או לעבוד יותר. ספק, לפי בויס, "גורם לנו לפקפק במה שאנחנו עושים, מכין את עצמנו נפשית לקבל שינויים ומניע אותנו לעבוד קשה יותר". ואין דבר טוב יותר לביטחון מאשר עבודה קשה שהשתלמה. אז בפעם הבאה שאתם מרגישים שהביטחון שלכם לא במיטבו, זכרו שזה לגמרי טבעי שנחוש שינויים ברמות הביטחון העצמי שלנו.
הגדירו מחדש "כישלונות" כעיכובים, אתגרים, הזדמנויות או חוויות למידה. הכול קשור לאופן שבו אנחנו תופסים ומפרשים את העולם ואת החוויות שלנו. למשל כשאתם מגדירים "כישלונות" בתור "אתגרים", אתם אוטומטית מפחיתים את רמת הורמוני הסטרס בגוף שלכם. שינוי של מילה אחת יכול להוביל למבול של מחשבות יעילות. כמו כן, כשאתם מנתחים טעויות עבר זה יכול בהחלט לעזור לכם לשפר את הביצועים בעתיד. ובאופן כללי כדאי לסלק את המילה "כישלון" מאוצר המילים.
עוד ב-mako בריאות:
>> נוטים להשמין יותר באזור הבטן? זה מה שזה אומר
>> חוקרים: המאכל הזה משפר את חיי המין פלאים
>> אתם במרחק של 15 דקות מבטן חזקה וחטובה
אל תשערו שאנשים אחרים יודעים את מה שאתם יודעים. לכל אדם יש את תחומי המומחיות שלו, אז התגאו בזו שלכם. אל תצאו מנקודת הנחה שכולם גם מבינים בדברים שאתם מבינים ומכירים לעומק. חשבו על כל הפעמים שבהן חברים פנו אליכם לקבלת מידע או עזרה. החברים שלכם מבינים שיש לכם תחומי ידע שאתם מתמחים בהם, בין שהם קשורים לקריירה, תחביבים או לחיים באופן כללי.
התאמנו על דיבור עצמי אמיתי. כשאתם מצליחים לנחם את עצמכם ולהגיד לעצמכם "מחר יפציע יום חדש", כמו סקרלט ב"חלף עם הרוח" – זה עוזר לכם לקבל את עצמכם, גם כשלא הצלחתם להתנהל בדרך שבה רציתם. כשאתם תומכים בעצמכם ונדיבים כלפי עצמכם גם לאחר שעשיתם טעות, זה לא רק ישפר את הדימוי העצמי שלכם, זה גם ישפר את המוטיבציה והשליטה העצמית שלכם.
כמה דוגמאות לדיבור עצמי מלא חמלה:
"זה נכון שלא הצלחת כפי שחשבת, אבל בהתחשב בכך שלא הרגשת טוב, היית ממש גיבור שהצלחת לעבור את זה".
"אתה לא חייב להיות מושלם".
"אתה לא חייב לתת לזה לבאס אותך. גם זה יעבור".
הכירו בחוזקות שלכם. חשבו על מחמאות ופידבקים חיוביים שקיבלתם בעבר מאנשים. שימו לב אילו מטלות אתם אוהבים יותר ואילו פחות. חשבו על הדרך שבה תרמתם ושיפרתם את המצב בסיטואציות מסוימות. כשהצלחתם בדבר מה, זכרו את ההצלחה וחשבו עליה שוב ושוב. כשאתם זוכרים ומפנימים פידבק חיובי מאנשים, אתם למעשה עוזרים לעצמכם לזכור את הצדדים החזקים שבכם.
זכרו את הערכים שלכם ואת המטרות שלכם בחיים. ודאו שאתם מזכירים לעצמכם את הערכים, המטרות והמשימות החשובות ביותר בחייכם. זה יעזור לכם לגייס יותר כוח רצון, התמדה וביטחון עצמי – כך הוכיחו לא מעט מחקרים שנעשו בנושא.
אם ניסיתם הכל ואתם עדיין מרגישים שלא חל שיפור בדימוי העצמי שלכם, שקלו לפנות למטפל מקצועי. טיפול יכול לסייע לכם להסתכל מחדש על התחושות הפנימיות שלכם ועל הרגשות שלכם כלפי עצמכם. זה אמנם ייקח זמן, אבל זה בהחלט יכול לעזור לכם לשפר את הדימוי העצמי.