ניסיתם פעם לדבר אל עצמכם בגוף שלישי? אם אתם מרגישים סופר לחוצים לאחרונה, כדאי לכם לנסות – מתברר שזה יכול לסייע לכם לשלוט ברגשות שלכם כשאתם תחת סטרס, כך על פי מחקר חדש מאוניברסיטת מישיגן.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
צוות החוקרים רצה לבדוק את ההשפעה הנוירו-פסיכולוגית של דיבור עצמי בגוף שלישי על הרגשות שלנו. הם שיערו כי דיבור עצמי בגוף שלישי, יספק מרחק פסיכולוגי שיכול לסייע לנו לשלוט ברגשות.
המחקר שפורסם בכתב העת המדעי Scientific Reports, כולל שני ניסויים נוירו-מדעיים שבחנו היפותזה זו.
בניסוי הראשון, שהובל בידי פרופ' ג'ייסון מוסר, מאוניברסיטת מישיגן – המשתתפים התבקשו להסתכל על תמונות מעוררות רגשות, כמו אדם המכוון אליהם אקדח ותמונות ניטרליות.
הם התבקשו להתייחס לתמונות בשני אופנים: בגוף ראשון ובגוף שלישי. בהתאם לכך, נדרשו המשתתפים לשאול את עצמם "מה אני מרגיש כרגע?" או לשאול את עצמם "מה [שמו של המשתתף] מרגיש כרגע?". הפעילות המוחית של המשתתפים נמדדה באמצעות אא"ג (רשם גלי מוח).
כאשר המשתתפים פנו לעצמם בגוף שלישי – נמדדה פעילות מוחית נמוכה יותר באזור במוח שמעורב בוויסות הרגשות. תגובה מוחית זו נעשתה תוך שנייה אחת בלבד. הפעילות המוחית כפי שנצפה באא"ג לא הראתה עלייה בתהליכים קוגניטיביים שקשורים בשליטה עצמית, מה שרומז על כך שאסטרטגיה זו של דיבור עצמי עשויה להיות שיטה יעילה וחסרת מאמץ לניהול לחצים.
עוד ב-mako בריאות:
>> נבדק מדעית: זה האורך של הנמנום המושלם
>> מקפידים להתאמן ולא מתחטבים? כנראה שזאת הסיבה
>> זה גאוני: הטריק שיעזור לכם להפסיק לנשנש
בניסוי השני, המשתתפים התבקשו להיזכר בחוויה שגרמה למצוקה נפשית בעברם – הן בגוף ראשון והן בגוף שלישי. הפעם, הפעילות המוחית נמדדה באמצעות fMRI - דימות תהודה מגנטי תפקודי, מכשיר המאפשר למדוד פעילות של אזורים במוח בזמן ביצוע מטלות שונות. ניסוי זה הראה פעילות מופחתת בקליפת המוח הקדם-מצחית, אזור שאחראי על עיבוד רגשי עצמי. שימוש בגוף שלישי למעשה הפחית את הפעילות באזור במוח שמעורב בעיבוד זיכרונות רגשיים אוטוביוגרפיים כואבים.
בדומה לניסוי הראשון, גם בניסוי זה לא נצפתה פעילות מוחית מוגברת באזור האחראי לשליטה על רגשות. זה מראה שדיבור אל עצמכם בגוף שלישי עשויה להיות דרך פשוטה קוגניטיבית להפחתת רגשות. "אנחנו חושבים שהתייחסות לעצמך בגוף שלישי מובילה אנשים לחשוב על עצמם בצורה דומה לאופן בו הם חושבים על אנשים אחרים, וניתן לראות הוכחה לכך במוח. זה מסייע לאנשים להשיג מעט מרחק פסיכולוגי מהחוויות שלהם, שבמקרים רבים יכול להיות יעיל לוויסות רגשות", הסביר פרופ' ג'וזף מוסר.
"מה שבאמת מרגש כאן", אומר החוקר שהוביל את המחקר השני, אית'ן קרוס מאוניברסיטת מישיגן, "זה שהמידע המוחי שנאסף משני הניסויים הללו, מציע כי דיבור עצמי בגוף שלישי עשוי לכונן צורה חסרת מאמץ לשליטה על רגשות. אם זה יתברר כנכון - לא נדע זאת עד שיעשו מחקרים נוספים – יהיו לכך המון השלכות חשובות על ההבנה של שליטה עצמית ועל הדרך שבה אנשים יכולים לשלוט על רגשותיהם ביומיום", סיכם קרוס.