הדרך בה אנו מתעדפים חברויות עשויה עם הזמן להתפתח. לורה קרסטנסן, פסיכולוגית מאוניברסיטת סטנפורד, פיתחה תיאוריה בשם "סלקטיביות סוציו-רגשית" הגורסת שככל שאנשים חשים כי הזמן שנותר להם הולך ואוזל, הם נוטשים יחסים שטחיים ומעדיפים להתרכז במערכות יחסים משמעותיות. "הם משקיעים יותר בקשרים שנותרו," אמר גארי קנדי, מנהל המחלקה לפסיכיאטריה גריאטרית במרכז הרפואי מונטיפיורי; "הם מייעלים חברויות, במקום למקסם את הכמות שלהן".
גל של מחקרים שנעשו לאחרונה מדגיש את החשיבות של הקשרים הללו. בידוד ובדידות חברתית עשויים לגבות מחיר נפשי ופיזי כבד מאנשים מבוגרים: הם סובלים משיעורי תמותה גבוהים יותר ונמצאים בסיכון מוגבר לדיכאון, לירידה קוגניטיבית ולמחלות לב.
עוד ב-mako בריאות:
>> מומחית פיענחה את שפת הגוף של טראמפ וזה מטריד
>> עייפים או בדאון? זה מה שאתם צריכים לאכול
>> כך תתאמני כמו איוונקה טראמפ
"המקרר ריק ואין להם למי להתקשר. אנשים סובלים מייאוש והשפלה"
בסוף שנת 2014, 900 אלף מתוך 8.3 מיליון אנשים בישראל היו אנשים מעל גיל 65. לפי תחזיות האוכלוסייה של הלמ"ס, צפוי מספרם של מגזר הגיל השלישי להגיע ל-1.66 מיליון בשנת 2035. בסקר של הלמ"ס שנעשה ב-2012, 23 אחוז מהאנשים מעל גיל 65 גרים לבד, וכ-3 אחוזים מהם שוהים במסגרות מוסדיות. 36 אחוז מהם דיווחו על תחושת בדידות לפעמים או לעיתים קרובות, כאשר אחוז הנשים המבוגרות שדיווחו על בדידות גבוהה יותר משל הגברים המבוגרים.
"הצורך בחברה אף פעם לא עוזב אותנו", אמרה בראיון לניו יורק טיימס ברברה מוסקוביץ, עובדת סוציאלית בכירה במחלקה הגריאטרית בבית החולים הכללי במסצ'וסטס; "מסיבות שונות, אף אחד לא נותן מענה לצרכים היומיומיים של הפרט המבוגר - מזון, תרופות, פגישות רפואיות", אומרת מוסקוביץ, "המקרר ריק ואין להם למי להתקשר. אנשים סובלים מייאוש והשפלה".
חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו עקבו אחרי 1,600 משתתפים בגיל 71 בממוצע, ומצאו כי אלה שדיווחו על בדידות נטו לפתח קשיים בפעילויות יומיומיות. גם כאשר המחקר כלל משתתפים במעמד סוציואקונומי ממוצע ובריאות טובה, בקרב הבודדים התמותה גבוהה יותר: כמעט 23 אחוזים מתו בתוך שש שנים, בהשוואה ל-14 אחוזים בקרב אלה שלא היו בודדים. "למעשה, אנשים מבוגרים פיתחו מיומנויות בטיפוח יחסים", אמרה פרופסור רוזמרי בליזנר, מומחית להתפתחות האנושית באוניברסיטת וירג'יניה טק; "הם סובלניים לחברים עם פגמים ייחודיים יותר מאשר אנשים צעירים. כשאתה מבוגר, אתה מביא הרבה יותר ניסיון לחברויות שלך, ואתה יודע על מה שווה להילחם ועל מה כדאי לוותר".
הסוד לאריכות ימים: קשרים משמעותיים
המענה לצרכים חברתיים ופיזיים של הגיל השלישי במדינות המערב הוא בתי אבות, דיור מוגן ומוסדות סיעודיים – התחנה הסופית שמבוגרים רבים חוששים מפניה. אך מקומות אלה גם יכולים לספק פעילויות משותפות ומאגר גדול יותר של חברים פוטנציאלים. עם זאת, אין זה אומר בהכרח שאנשים אלה יחוו פחות בדידות בחייהם. הדבר תלוי בשני גורמים: האדם עצמו והמסגרת. במסגרת עם אנשי טיפול מסורים שלא יראו את האנשים המבוגרים כעסק בלבד אלא יגלו אכפתיות אמיתית, ובסביבה המאפשרת חיבורים חברתיים, יוכל המבוגר לייצר קשרים משמעותיים.
"אדם פתוח בעל אמון בסיסי ואופטימיות יוכל להפיק יותר מסביבה חברתית מאשר אדם שחושש מפגיעה והתמסרות", אומרת יעלה ורטהיים, פסיכולוגית קלינית וחינוכית; "הגיל המאוחר מטבעו מפגיש עם הלבד כי אנשים נפטרים, שוקעים בחייהם, פחות ניידים, ולכן יש קושי פיזי להיפגש. אנשים יותר תלותיים כלכלית ופיזית, הקשרים הבינאישיים פחות נגישים וצריך להתאמץ בכדי לשמר אותם. הלבד נחווה באופן דומיננטי כאשר הקשרים בחיינו היו קונפליקטואליים ומלאים בהחמצות וכעסים, וגם אם אותו אדם משמעותי כבר איננו, אנחנו מפנימים את הקול שלו, והדבר מעכיר ומערער את הלבד. זאת לעומת מבוגרים שהצליחו לייצר קשרים מיטיבים ולרכוש אמון אישי ובטחון, וגם אם חוו אובדן יש להם יכולת טובה יותר לקבל אותו".
גם אם לחלק מאיתנו נדמה כי כשאדם מגיע לחלק האחרון במסע של חייו הוא שלם וסלחן יותר, ורטהיים טוענת כי גמישות מנטלית היא עניין אישיותי; "צרכים חברתיים ופתיחות ליצור קשרים תלויים במבנה האישיות שמלווה אותנו לאורך חיינו. כולנו זקוקים לחוויה של קבלה, אמפטיה, שותפות והערכה. בגיל השלישי הדבר תלוי בעיקר בגמישות המנטלית. שמירה על גמישות ויציאה מאזור הנוחות היא נושא שצריך להשקיע בו לאורך כל החיים. הרבה יותר קשה להתמודד עם האתגר כשאתה מבוגר ומתמודד עם תחלואה ותלות פיזית וכלכלית".
בדידותו של אדם היא הנגזרת של הקושי שלו ליצור קשרים מיטיבים, ואין זה משנה מה היה כוחו, מעמדו ומצבו הכלכלי במהלך חייו. "הבדידות מרגישה אותו דבר. כשמתבגרים, ההגנות הנפשיות נחלשות, והרבה דברים שלא התמודדנו איתם צפים ועולים" מסכמת ורטהיים.
כשיש בידינו הוכחות שקשרים חברתיים יכולים לסייע בקידום הבריאות של אנשים מבוגרים ואף להאריך את חייהם, צריך לחשוב איך נוכל לעזור להם להגביר את הווליום החברתי בחייהם. ליווי בן המשפחה המבוגר לבדיקות רפואיות הוא חשוב, אך יתכן כי מה שבאמת צריך זה לעודד אותו לפתח ולשמר קשרים חברתיים.