מרגישים סופר מדוכדכים לאחרונה וזה לא בגלל החורף המתקרב ובא? אולי זה אשמת ארוחת הצהריים שלכם. מסתבר שלתזונה יש השפעה ניכרת על מצב הרוח ועל הבריאות הנפשית שלנו. מחקר שנערך בספרד על 15,000 צעירים במהלך 9 שנים, מצא שאלו שהקפידו על תזונה בריאה שכללה אגוזים, דגים, פירות וירקות היו חוו ב-30 אחוזים פחות מקרים של דיכאון מאשר אלו שאכלו יותר ג'אנק כמו מזון מעובד ועתיר בסוכר. כל הדרכים שבהן תזונה נכונה משפרת את בריאות הנפש שלנו.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
1. תהיו פחות עצבניים
כמה פעמים מצאתם את עצמכם מתעצבנים ברמות קשות כי הבטן מקרקרת? האמריקאים המציאו לזה מונח: HANGRY, שמסביר את התופעה; שילוב של המילים "כועס" ו"רעב". אז אם אתם מוצאים את עצמכם מתעצבנים על כל דבר קטן ללא כל סיבה נראית לעין, ייתכן מאוד שזה קשור לתזונה לא נכונה. זה עשוי לקרות גם לאנשים שנמצאים בדיאטה ומונעים מעצמם מזון גם כשהם ממש רעבים וזו טעות גדולה. רמות הדופמין בגוף יורדות וכתוצאה מכך אתם עלולים להרגיש חרדה, בלבול וירידה ביכולת הקוגנטיבית (קושי להתרכז). כשאתם מקפידים לאכול מזון בריא ומשביע כמו פחמימות מורכבות, חלבונים ושומנים חיוניים כמו אומגה 3 – תרגישו פחות עצבנות ושינויים במצב הרוח או בקיצור – הנפש שלכם תודה לכם.
2. תחסכו כסף
תזונה נכונה יכולה לחסוך לכם הרבה כסף; כשאתם מקפידים על תפריט בריא, ככל הנראה שתמצאו את עצמכם מזמינים פחות אוכל מבחוץ, פחות קינוחים שחיתותיים וקונים הרבה פחות חטיפים וממתקים. לפי דוח של משרד הבריאות האמריקאי, אנשים במשקל בריא מוציאים משמעותית פחות כסף מאנשים במשקל עודף על הוצאות רפואיות. מחקר שפורסם בכתב עת לגרונטולוגיה מצא שקשיים כלכליים מהווים גורם סיכון להחמרה בבריאות הנפשית.
3. שיפור מצב הרוח
מחקרים רבים הראו שתפריט עם מחסור בערכים תזונתיים עשוי להוביל לדיכאון. אומגה 3 (חומצת שומן חיונית המצויה בסלמון, בזרעי צ'יה ובאגוזים), חומצה פולית (אספרגוס, חומוס), ויטמין בי 12 (טונה, חלב), מגנזיום (תרד, יוגורט), וויטמין די (ביצים, דגים) – הם רק חלק מהערכים התזונתיים שכדאי לכם לשלב בתפריט היומיומי שלכם. לכן, אם אתם מרגישים מדוכאים או בשינויים קיצוניים במצב הרוח, כדאי להיוועץ ברופא, לבצע בדיקת דם ולבדוק שלא מדובר בבעיה תזונתית.
4. תפחיתו לחצים
מאכלים שמקושרים לעלייה במשקל הם לא במקרה גם מאכלים שמגבירים לחץ נפשי. רבים מהם, הם מזונות שאנו נוטים לפנות אליהם כשאנחנו לחוצים (כמו חטיפים מטוגנים). לעומתם, מאכלים מזינים ובריאים עושים בדיוק ההפך: הם יכולים לחולל שינויים במוח ובהורמונים שלנו, ולסייע לגוף שלנו להתמודד טוב יותר במצבי לחץ.
עוד ב-mako בריאות:
>> יש דרך קלה להיפטר מאפטות
>> תופתעו: כמה סוכר יש בכוס מיץ תפוזים?
>> צפו: האימון המושלם לפלג הגוף העליון
5. נוגדי חמצון לשיפור האופטימיות
מעבר לכך שלנוגדי חמצון מיוחסים יתרונות בריאותיים רבים כמו מניעת מחלות, מתברר שהם יכולים גם להשפיע על האופן שבו אתם רואים את העתיד שלכם. מחקר שפורסם בכתב עת לרפואה פסיכוסומטית מצא שאנשים בעלי רמות גבוהות של קרוטנואידים (סוג של נוגד חמצון) הם אופטימיים יותר ביחס לעתיד שלהם, דבר שלעתים קרובות מצביע על נפש בריאה. מה מומלץ להוסיף בתפריט? גזר, עגבניות, קייל ובטטה.
6. תישנו טוב יותר
לרוב, מזון לא בריא הוא גם כזה שלא משביע לאורך זמן. מה שקורה זה שתוך שעות ספורות תהיו רעבים שוב, לפעמים זה גם עלול לקרות באמצע הלילה. אז אם אתם רגילים לאכול הרבה ג'אנק וסובלים מבעיות בשינה, ייתכן מאוד שיש קשר בין הדברים. שיפור התזונה עשוי לשפר את השינה שלכם, זאת בתנאי שאינכם סובלים מתסמינים אחרים שעלולים להעיד על סיבה אחרת לחוסר שינה. מחקרים רבים שנעשו בנושא מצאו כי בעיות בשינה נוטות להוות סימן מקדים לבעיות נפשיות כמו הפרעות חרדה ודיכאון. מחקר שבחן 1,000 אנשים מבוגרים גילה כי אלו שדיווחו על אינסומניה היו בסיכון גבוה פי 4 לפתח דיכאון, בטווח זמן של כשלוש שנים.
(מקור)