אם אתם אוכלים מאוזן, שותים המון ועושים פעילות גופנית אבל עדיין סובלים מעצירות, כדאי לבדוק מה קורה ברמה הרגשית.

לעצירות סיבות רבות ומגוונות, חלקן תלויות בתפקוד המעי הגס וחלקן כתוצאה מאורח חיים, תרופות, מחלות רקע ועוד.

הרפואה המשלימה מבקשת להפנות זרקור גם על המצב הרגשי. לאורח החיים שלנו, לשחיקה בעבודה ולמתח בבית יש השפעה ישירה על מצב הרוח שלנו, וכשמצבים מעין אלו מתמשכים הם עלולים לפגוע גם בבריאות שלנו.

מערכת העיכול היא אחת המערכות שיודעות "לדבר" את מצבנו הרגשי. הנה כמה דברים ששווה להכיר בהתייחס למערכת העיכול ואשר יכולים לגרום לעצירות.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם? 

סטרס

אורח החיים האינטנסיבי מזמן לנו מפגש יומיומי עם גורמים מעוררי מתח. הבעיה מתחילה כשהמתח הופך לשגרה. סטרס מתמשך מכניס את הגוף למצב כוננות. במצבים כאלו הגוף ערוך לפעול במצב חירום. כחלק מהיערכות הגוף קצב הנשימה עולה, כמות הזיעה מוגברת, הדופק עולה ופעילות מערכת העיכול פוחתת כיוון שאינה חיונית לתהליך. המצב האופטימלי לתפקוד מערכת העיכול הוא רגיעה, ולכן אנשים שמתמודדים עם סטרס כרוני נוטים לסבול, בין השאר, מעצירות.

אישה חרדה, מודאגת (צילום: Zivica Kerkez, shutterstock  )
הבעיה מתחילה כשהסטרס הופך לשגרה | צילום: Zivica Kerkez, shutterstock

המוח השני

המעיים נחשבים ל"מוח השני" שלנו. קיימת בהם כמות גדולה של תאים עצביים, ומעבר לתפקיד המכני של תהליך עיבוד וספיגת המזון, הם לוקחים חלק גם במצב הרגשי שלנו. המעיים והמוח מקיימים מערכת יחסית דו-כיוונית - מערכת העיכול מושפעת ממצבי לחץ, מתח, התרגשות וחרדה והמוח מושפע אף הוא ממצב הבטן.

שליטה, קושי לשחרר ולהיפרד

התפקוד הפיזי של המעי הגס זהה לתפקודו ההוליסטי. בשניהם מדובר בתהליך שחרור - האחד יוצר את הצואה ומפנה את הפסולת, והשני מדבר על שחרור דברים שאינם משרתים אותנו עוד. על פי הרפואה המשלימה, מערכת העיכול מדברת על האופן שבו אנו קולטים, מעכלים ומעבדים את חוויות החיים. המעי קשור ליכולת שלנו להשחרר ולהיפרד. אנשים שנאחזים בעבר, בהרגלים, בדעות, באירועים ואף באנשים ומתקשים להרפות, עלולים לסבול מעצירות.

>> 6 מזונות שיעזרו לכם לשרוד עצירות
>> 11 דרכים להתגבר על עצירות 

למערכת העיכול, כאמור, קשר הדוק למצבנו הרגשי ולאופן ההתנהלות שלנו. היא יודעת לקחת צעד אחורה כשאנו נמצאים במצבי לחץ, היא מגיבה כשאנו מתרגשים, חוששים וחרדים, וכל חוסר נוחות בבטן משפיע מיידית על מצב הרוח שלנו. זו מערכת שיודעת לפרק ולספוג את חומרי המזון ולהיפטר מהפסולת. גם בראייה ההוליסטית מערכת זו משקפת את האופן שבו אנו מעכלים ומטמיעים חוויות ואירועים. את מה שאינו אמור לשרת אותנו אנו אמורים לשחרר. גם רגשות שלא באים לידי ביטוי וששומרים אותם בבטן עלולים להתבטא בחוסר נוחות פיזית ולהשפיע על היציאות.

אז אם אתם מתמודדים עם עצירות, נסו רגע להביט פנימה, לבדוק עד כמה מתח ושליטה הם חלק משגרת יומכם, עד כמה אתם מקפידים לבטא כלפי חוץ את הרגשות שלכם. ההתבוננות הפנימית הזו יכולה לשקף לכם את הקשר בין הדברים.

* אפרת עקיבא, ראש תחום רפלקסולוגיה במכון וינגייט, בעלת קליניקה לטיפול והקלת כאב