יש אנשים שאוהבים לקחת סיכונים בחיים ויש כאלו שמעדיפים ללכת על בטוח, אבל כשזה נוגע לאוכל שאנחנו אוכלים, מעטים הם האנשים שיסובבו את הרולטה ויאכלו במודע משהו מסוכן, אלא אם כן הם במצב הישרדותי של חיים או מוות. אנחנו לא מתכוונים לחלב או גבינה שפג תוקפם, אלא למוצרים שעלולים לסיים את חיינו מוקדם מהצפוי. אלא שלפעמים אנחנו לא ממש מודעים לכך שהם מסוכנים. אתר גיזמודו שאל מגוון היסטוריוני תזונה ופרופסורים לאנתרופולוגיה בנוגע למזונות הכי מסוכנים של 2018, והתשובות שלהם היו מפתיעות.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

פרי הדוריאן

"הדוריאן, שנקרא גם 'מלך הפירות', הוא אחד הפירות השנויים ביותר במחלוקת שנצרך בימים אלה בדרום מזרח אסיה ובאופן הולך וגובר בשאר העולם", אומר טיי מייג'וסקי, פרופסור משנה לאנתרופולוגיה באיניברסיטתCentral Florida , "לא רק בגלל שהוא מכיל ריכוזים גבוהים של גופרית וריח חזק שגרם לו להיות מוחרם מחברות תעופה, בתי מלון וחללים ציבוריים אחרים. עד כדי כך שרבים מכנים אותו 'הגבינה הכחולה של הפירות'. הבעיה היא הנזק שהוא מסב למי שצורך אותו, מגדל אותו או נמצא בקרבתו. החזות החיצונית שלו יכולה לפגוע פיזית בגוף ולגרום לפעמים למוות, אם הוא נופל ישירות מענפים גבוהים. למעשה, בעבר נעשה בו שימוש ככלי נשק, כמו אלה עם תילים מימי הביניים, בפשעי תשוקה רבים. כמו כן, ריכוז הגופרית הגבוה שבו, בייחוד כשמשלבים אותו עם אלכוהול, קפה או משקאות קלים, ובמיוחד עבור אנשים עם לחץ דם גבוה או בעיות לב, גורם לו להיות אף יותר מסוכן".

פרי הדוריאן (צילום:  taveesak srisomthavil, shutterstock)
הגבינה הכחולה של הפירות | צילום: taveesak srisomthavil, shutterstock

פטריות

"הייתי אומרת שהמזון הכי מסוכן הוא פטריות שנראות כאילו הן בטוחות למאכל, אבל הן לא", אומרת לוסי לונג, מייסדת ומנהלת המרכז לאוכל ותרבות בארה"ב. "'אמנית המוות, למשל, נראית כאילו היא בריאה אבל למעשה היא מאוד רעילה, ובהרבה מקרים משפיעה על הגוף רק מאוחר יותר ואז תוקפת את הכבד. אפילו ביס קטן יכול להיות קטלני. למרבה הצער, אומרים שהיא מאוד טעימה ואפילו מריחה נהדר".

פטריות רעילות - אמנית המוות (צילום: Magnus Binnerstam, shutterstock)
נראות כאילו הן בטוחות למאכל | צילום: Magnus Binnerstam, shutterstock

משקאות קלים ואלכוהול

"אלה שני משקאות שגרתיים שכולנו שותים על בסיס יומי", אומרת קרישנדו ריי, יו"ר מחלקת לימודי תזונה ומזון באוניברסיטת ניו יורק, "אבל אם לוקחים את הסטטיסטיקה של האוכלוסייה הכללית ומחשבים את הסיכון האמיתי, לא רק המדומיין, איך שום דרך להימנע מהמסקנה ששני סוגי המשקאות האלה הם הפושעים האמיתיים - הם אחראים למוות ומחלות של מיליוני אנשים ברחבי העולם".

אתם חייבים להפסיק עם זה (צילום: Shutterstock)
אחראים למוות ומחלות של מילוני אנשים | צילום: Shutterstock

בשר

"הייתי מפנה אצבע מאשימה כלפי בשר מתורבת", אומרת ג'ויס אי צ'פלין, פרופסור להיסטוריה מאוניברסיטת הרווארד. "אנשים חוטפים מחלות רציניות מהחיות הללו, שהן לפעמים קטלניות. בייחוד עוף וחזיר, שממשיכים להיות מאגרי שפעת מהלכים שמגדלים ומעבירים וירוסים לבני אדם. בשנתיים האחרונות 80 אלף אנשים בארה"ב מתו משפעת, מדובר בשיא חדש ומחיר כבד לשלם בשביל קצת פסטרמה ובייקון".

יו דונג, אנתרופולוג מאוניברסיטת אוקלהומה, מוסיף לקטגוריה הזו גם בשר בקר: "אני יודע מה אתם חושבים: זה שטויות, אכלתי המבורגר היום בצהריים ואני עדיין חי! ובכן, תקשיבו לי רגע. אני לא מדבר על צריכה מוגזמת של בשר אדום ועל הסיכוי לפתח מחלות עורקים או סוכרת סוג 2. אלה מצבים שבהחלט יכולים להרוג אדם לאט אבל בטוח, אבל אני מדבר על הסכנה ההיסטורית של בשר בקר, בקנה מידה עולמי, משום שהוא מאיים להרוס את התרבות האנושית כולה. ייצור בשר בקר הוא אחד הגורמים הכי משמעותיים, אם לא המשמעותי ביותר, לפליטת גז החממה לאטמוספירה. בהתחשב בהשלכות ההרסניות של ההתחממות הגלובלית בעולם (שיטפונות, גלי חום, הוריקנים, רעב), והקשר הישיר בין תעשיית הבשר לפליטת הפחמן הדו חמצני, זה לא כזה מטורף לחשוב שבשר הוא המזון המסוכן ביותר של כל הזמנים".

מינוט סטייק (צילום: funny face, Shutterstock)
מאיים להרוס את התרבות האנושית כולה | צילום: funny face, Shutterstock

 

עוד ב-mako בריאות:

>> 7 דברים שקורים לכם בגוף כשאתם שותים קפה
>> 1 מכל 4 סובלים מהמחלה - ורבים לא מודעים לכך

סוכר

למרות כל מה שהוזכר עד כה, רובם המכריע של האקדמאים מסכימים: סוכר הוא האויב מספר 1 של האנושות. "הוא קשור ישירות למגיפה הגלובלית של סוכרת ולעלייה הבלתי רגילה בעודף המשקל", אומרת רבקה ארל, ראש מחלקת היסטוריה באוניברסיטת וורוויק בבריטניה. "באופן עולמי, צריכת הסוכר לכל נפש עלתה ביותר מ-50 אחוז במהלך 50 השנה האחרונות". קן אלבלה, פרופסור להיסטוריה באוניברסיטת הפסיפיק בארה"ב, מסכים: "בחמשת העשורים האחרונים התחלנו לאכול הרבה יותר סוכר ממה שהגוף שלנו צריך או יכול לעבד. בו בזמן, הסרנו הרבה מהדברים שהיו מסייעים למכלול המיקרואורגניזמים שלנו בגוף (כמו סיבים), והתחלנו להשתמש באנטיביוטיקה שמדללת אף יותר את חיידקי המעיים.

סוכר (צילום: Shutterstock)
השמנת יתר, סוכרת, מחלות לב | צילום: Shutterstock

"השמנת יתר, סוכרת, מחלות לב – כולן מחלות שנובעות מצריכת יתר של סוכר. אבל מעבר להרס חיינו, סוכר הורס גם את האדמה שלנו – השממות באיי הסוכר לשעבר בקאריביים נוצרו על ידי הבירוא שהיה בלתי נמנע בהתפתחות תעשיית הסוכר". כמו כן, "תעשיית הסוכר אחראית לשעבוד של מיליוני אפריקאים, לגירוש של אינדיאנים מאדמותיהם וליצירת פער במעמדות חברתיים, שכן סוכר פיטם עובדי מפעל רבים", מסכמת מרים צ'ייקן, דיקן אוניברסיטת ניו מקסיקו. "זו לא תשובה מגניבה כמו איזה דג טעים אך מאוד רעיל, אבל סוכר מבחינתי הוא מספר אחת".