אם אנחנו רוצים להיות ערניים בעבודה, מתי כדאי לשתות את הקפה הראשון של הבוקר? האם כוס הקפה אחר הצהריים תפריע לי לישון בערב? והאם באמת אפשר לפתח עמידות לקפאין? למרות שרוב העולם מת על קפה, אנחנו לא לגמרי יודעים עד כמה הוא משפיע עלינו ומה הוא עלול לעשות לשינה שלנו. אז הנה כמה דברים שכדאי לדעת.
קפאין הוא סם המעורר את מערכת העצבים. כשהוא חודר לגוף, הוא מעלה את קצב הלב ולחץ הדם, מגביר רמות אנרגיה ומשפר את מצב הרוח.
קפאין פועל במהירות ואנשים רבים מרגישים בהשפעה תוך דקות בלבד. ההשפעה של הקפאין נשארת עד שהגוף מסיים לעכל את הסם. משך זמן עיכול הקפאין משתנה בהתאם לגורמים שונים. כל אדם ירגיש את ההשפעה בצורה אחרת ואצל אנשים מסוימים היא יכולה להחזיק יותר זמן מאחרים.
כמה זמן לוקח לגוף לעכל קפאין?
לגוף לוקח כחמש שעות לעכל מחצית מכמות הקפאין שצרכנו. כך שאם אדם צרך 40 מ"ג קפאין, לאחר חמש שעות מצריכתו – יישארו 20 מ"ג קפאין בגוף שלו.
אם תהיתם מתי כדאי לשתות קפה כדי ליהנות מההטבות שלו, אז רמת הקפאין בדם מגיעה לשיאה בין 15 עד 45 דקות מרגע הצריכה. לאחר מכן הקפאין מתעכל בכבד. מרבית האנשים מרגישים בהשפעה החזקה ביותר בטווח זמן הזה ורבים מדווחים כי הם מרגישים עצבניים, חווים פרצי אנרגיה פתאומיים ומרגישים צורך להתפנות. התסמינים הללו לרוב נעלמים ברגע שהקפאין מתחיל להתעכל בגוף. אין טווח זמן קבוע להשפעה של קפאין, מאחר שזה משתנה לפי המינון ובהתאם לגורמים אחרים, כמו גיל, משקל וכמה האדם רגיש לקפאין.
עוד ב-mako בריאות:
>> מומחה: זה האימון הטוב ביותר לבטן שטוחה
>> הטעות החמורה שאתם עושים אחרי טיסה
>> זה מה שקרה לה אחרי שנגמלה מדבר אחד עיקרי
כיצד קפאין משפיע על השינה?
ההשפעה של קפאין יכולה להחזיק שעות ארוכות לאחר ששתיתם את כוס הקפה האחרונה שלכם. אנשים שרגישים יותר לקפאין עשויים לסבול מאיכות שינה ירודה ואף מבעיות שינה לאחר הצריכה (בהתאם למינון). מרבית המבוגרים יכולים לצרוך כ-200-300 מ"ג קפאין ביום, אך כמות גדולה מזו עלולה להוביל לבעיות שינה.
אם אתם חווים הפרעות שינה וחוששים שזה בשל צריכת קפאין מוגזמת, מומלץ להפחית את המינון בהדרגה, עד שאתם מרגישים שהשינה שלכם משתפרת. מומלץ גם להשתמש בטכניקות הרגעה לפני השינה, כמו יוגה או תרגילי נשימה.
קפאין בהחלט יכול לעזור לנו להתעורר כשאנחנו מרגישים מנומנמים, אבל חשוב לשים לב שאתם לא מנסים לפצות עם קפאין על בעיות שינה שדורשות טיפול רפואי. אם אתם מרגישים שאתם חייבים קפה או תה כדי להתעורר בבוקר, ייתכן שאתם סובלים מהפרעת שינה. השתדלו לבנות לעצמם לו"ז שינה קבוע והקפידו לישון באותה שעה מדי ערב ולהתעורר באותה שעה כל בוקר. זה יסייע לגוף שלכם לווסת את עצמו ויפחית את הצורך בקפאין כשאתם מתעוררים בבוקר.