כשאתם מכינים סלט או סנדוויץ', כנראה נבטי אלפלפא הם לא הדבר הראשון שעולה בראשכם להוסיף, אבל הגיע הזמן לשנות את זה. דיאטניות קליניות מפרטות על כל היתרונות הבריאותיים של נבטי אלפלפא. אז מה הערך התזונתי של אלפלפא ולמי מומלץ לצרוך אותם? הנה כל היתרונות וגם האזהרות.
בעלי ערך תזונתי גבוה
נבטי אלפלפא הם מקור מעולה לוויטמין C, חומצה פולית, ויטמין K ומנגן. לפי מגי מיקלצ'יק, תזונאית קלינית, בכוס של נבטי אלפלא יש חמישה אחוזים ויטמין C, 13 אחוזים ויטמין K ורק כ-8 קלוריות בלבד. נוסף לכך, הם מכילים גם חלבון וסיבים תזונתיים.
עשירים בנוגדי חמצון
בדומה לעלים ירוקים אחרים, כמו גרגיר הנחלים ותרד, גם בנבטי אלפלפא יש המון נוגדי חמצון שעוזרים להילחם ברדיקלים חופשיים, מונעים דלקות, משפרים את המערכת החיסונית ויכולים למנוע הזדקנות מואצת של תאי הגוף. ההשפעות נוגדות החמצון של האלפלפא הוכחו עד כה רק במחקרים על בעלי חיים, כך שנדרשים מחקרים נוספים כדי לבדוק עד כמה הן מיטיבות לבני אדם.
יכולים לעזור להפחית כולסטרול
מחקרים שנעשו בעבר הראו כי צריכת נבטי אלפלפא יכולה לשפר את בריאות הלב וכלי הדם. מחקר אחד, שבדק את ההשפעה של אלפלפא על אנשים בעלי רמות גבוהות של כולסטרול בדם, מצא כי צריכת אלפלפא שלוש פעמים ביום יכולה להפחית רמות של כולסטרול מסוג LDL (המכונה הכולסטרול "הרע"). רמות גבוהות של כולסטרול מסוג LDL יכולות להעלות את הסיכון למחלות לב ולשבץ.
עוד ב-mako בריאות:
>> זהירות: המאכלים שיכולים לפגוע לכם בראייה
>> הסיכון שלכם להידבק יעלה אם תלכו למקום הזה
>> זו הטעות הכי גדולה שאתם עושים עם המסכה שלכם
עשויים לסייע לתסמיני מנופאוזה
לפי ג'סיקה קורדינג, דיאטנית קלינית, נבטי אלפלפא מכילים פיטואסטרוגנים, שעשויים לעזור עם תסמינים של מנופאוזה. פיטואסטרוגן זה שם כולל לקבוצה של מולקולות המצויות בצמחים. פיטואסטרוגנים הם בעלי מבנה דומה להורמון הנשי אסטרדיול. בשל כך, הוא מסוגל להיקשר לקולטני אסטרוגן בגופן של נשים ולהשפיע במידה מסוימת על הרמות ההורמונליות של אסטרוגן. ממחקר קטן שנעשה על 20 נשים בגיל המנופאודה, נמצא כי נטילת תוספי מרווה ואלפלפא משפרת תסמיני מנופאוזה כמו גלי חום והזעות לילה. אמנם מדובר במחקר קטן אך אין ספק שזה מעיד על הפוטנציאל של נבטי אלפלפא בסיוע לתסמיני מנופאוזה, שיכולים להיות בהחלט לא נעימים.
תופעות לוואי
כיוון שנבטי אלפלפא טריים שלא נשטפו כראוי עשויים להכיל חיידקים שונים, חלקם מחוללי מחלות - הם פחות מומלצים לאנשים עם מערכת חיסון חלשה. באלפלפא ישנו סיכוי גבוה יותר להימצאותם של חיידקים כמו סלמונלה ואי.קולי, שיכולים להוביל להרעלת מזון ועשויים לסכן אוכלוסיות בסיכון כמו נשים בהריון ונשים מניקות, זקנים, פעוטות ואנשים אחרים עם מערכת חיסון חלשה. במקרים כאלה כדאי להימנע מצריכה, או לדאוג שהנבטים עוברים חימום, שמפחית את הסיכון להימצאותם של אותם חיידקים.
אם אתם נוטלים תרופות מרשם שדורשות לצמצם בצריכת ויטמין K, כדאי להקפיד על צריכה מועטה של נבטי אלפלפא. ואם אתם לא בטוחים אם תרופת המרשם שלכם דורשת לצרוך פחות ויטמין K, היוועצו ברופא שלכם לפני שאתם מוסיפים את נבטי האלפלפא לתפריט היומי.