השילובים, התוספות והשדרוגים יחד עם רוטב העגבניות ששום משולש לא שלם בלעדיו, הופכים את הפיצה לקלאסיקה שמזמן לא שייכת רק לאיטליה. אז למה התאהבנו בפיצה זה ברור, אך האם היא יכולה להיות גם חלק מארוחה מאוזנת שמשלבת טעם עם ערכים תזונתיים?

כל מרכיבי הפיצה בבסיסם הם חומרי גלם נפלאים אך יש שיאמרו כי השלם עולה על סך חלקיו במקרה הזה. פיצה בהחלט יכולה להיות מזינה ולא רק טעימה, אך חשוב לשים לב ממה מורכבת הפיצה שבחרנו לאכול, וכמובן שתמיד עדיף פיצה ביתית ולא מעובדת. אז בואו נפרק את הפיצה למרכיביה:

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

מתכון לפיצה ביתית איטלקית (צילום: אפיק גבאי, תיק אוכל)
יותר עגבניות, פחות דלקות | צילום: אפיק גבאי, תיק אוכל

עגבניות

העגבניות מכילות חומרים המשתייכים לקבוצת הפלבנואידים, שכוללות מגוון של פעילויות ביולוגיות ופרמקולוגיות, כמו הפחתת הסיכוי להיארעות מחלות כרוניות בזכות סגולותיהם האנטיאוקסידנטיות, אנטי דלקתיות ואנטי סרטניות.

עוד מרכיב חשוב בעגבניה הוא הליקופן, פיגמנט שצבעו אדום מבריק שנמצא גם בפירות אדומים אחרים. ליקופן מהווה נוגד חמצון יעיל מאד השייך למשפחת הפיגמנטים הקרוטינואידים. ישנן עדויות מדעיות לפיהן צריכה תכופה של ליקופן מקטינה את הסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם ובסוגים מסוימים של סרטן (בעיקר בסרטן הערמונית). תופתעו לשמוע, אבל בשונה מפירות וירקות אחרים, עיבוד העגבניה דווקא מגביר את ריכוז הליקופן הזמין ולכן רסק עגבניות מכיל פי 4 ליקופן זמין לגוף מאשר עגבניות טריות. 

היתרונות הבריאותיים של רוטב עגבניות

רוטב עגבניות ביתי לפיצה לא חייב להיות מסובך. האיטלקים אוהבים פשטות: עגבניות טריות, שום ובזיליקום – רק לטחון הכל בבלנדר. אפשר גם להשתמש בעגבניות מרוסקות בפחית או צנצנת רק שימו לב שהרכיבים כוללים 100% עגבניות ללא תוספת נתרן או סוכר.

האם פיצה זה בריא? (צילום: nicolas perondi, unsplash)
צילום: nicolas perondi, unsplash

גבינה

גבינה צהובה או מוצרלה עשירות מאוד בסידן וזרחן ומהוות מקור מעולה לחלבון בעל ערך ביולוגי גבוה, שמכיל את כל חומצות האמינו החיוניות לגופנו.

מה חשוב לשים לב בבחירת הגבינה? בראש ובראשונה, לטעם. אחרי זה, נשים לב גם לערכים. לדוגמא, במוצרלה יש פחות סידן מגבינה צהובה, אך בגבינה צהובה בדרך כלל יש יותר נתרן ממוצרלה. כך שאם בחרתם ללכת על האופציה העשירה יותר בסידן, שימו לב לכמות הנתרן. איך ניתן לדעת? הסתכלו בסימון התזונתי על האריזה.

בצק

אומרים שהוא "משמין" כי הוא נדבק לקיבה וחוסם את מערכת העיכול, אז אנחנו שמחות להרגיע שלמרות השם הרע שנדבק לו, תרתי משמע – הגלוטן הוא בסך הכל חלבון עם יחסי ציבור לא כל כך טובים ולמעשה, המרקם של הבצק לא היה אותו דבר בלעדיו, וכדאי להודות לו על כך.

בנוסף לגלוטן, בבצק הפיצה יש חומרים מזינים רבים, במיוחד אם מכינים אותו מקמח מלא (גם אם זו לא הבחירה האוטומטית שלכם, חכו שתשמעו כמה זה משמעותי).

חיטה מלאה מכילה פיטוכימקלים (המצויים באופן טבעי בצמחים) ייחודיים כמו חומצות פנוליות, פלבנואידים, ויטמינים, נוגדי חמצון ועוד. מחקרים עדכניים מצאו כי רכיבים אלו משפיעים יותר על בריאות הגוף כאשר הם נצרכים כחלק מהמזון בהשוואה לצריכה שלהם כתוסף בודד.

האם פיצה זה בריא? (צילום: david nuescheler, unsplash)
צילום: david nuescheler, unsplash

תוספות ותבלינים

תבלו את הפיצה שלכם במלא אהבה, אבל בעיקר בתבלינים עליים כמו אורגנו ובזיליקום שמכילים נוגדי חמצון להם יתרונות בריאותיים רבים. הוסיפו לפיצה מגוון תוספות טעימות – העדיפו תוספות מקבוצת הירקות אשר יתרמו גם כן לתחושת השובע כגון ברוקלי, בצל, פטריות, ארטישוק איטלקי, חציל וכל ירק שנשמע לכם טעים (אפשר אפילו להשתמש בקפואים!).

על מנת לתרום לתחושת שובע מומלץ מאוד לאכול לצד הפיצה סלט מרענן עם ירקות טריים כמו עגבניה, מלפפון, חסה וגזר או כל ירק אחר שאתם אוהבים.

טיפ אחרון לפרקטיים מבינינו. אם אתם מגיעים לארוחה רעבים מאוד ורוצים באמת להתענג עליה ולאכול לאט לאט - התחילו מהסלט, שתו מים, תאכלו בחברה ולא מול מסכים. 

הילה סקודוביץ, דיאטנית קלינית / הגר דקל, סטאז׳רית לתזונה קלינית, Bsc במדעי התזונה ו-Bsc במדעי המזון - עמותת עתיד, עמותת הדיאטנים בישראל