אתם אולי רגילים לאכול פקאן בעיקר בקינוחים, אבל אגוזי הפקאן הם הרבה יותר מעוד תוספת בעוגות. הם עשירים בערכים תזונתיים ויכולים לשפר את בריאותכם באספקטים שונים. אז מהם היתרונות הבריאותיים של הפקאן ומהי הדרך המומלצת לצרוך אותו?
עשירים בוויטמינים ומינרלים
לאגוזי פקאן ערך תזונתי גבוה והם בעיקר מקור מעולה לסיבים תזונתיים, נחושת, אבץ ותיאמין (ויטמין B1). סיבים תזונתיים תורמים לשמירה על בריאות מערכת העיכול והם גם מקנים תחושת שובע לאורך זמן. נחושת הוא מינרל חיוני שחשוב לתהליכים שונים בגוף, ביניהם תפקוד תקין של תאים עצביים, המערכת החיסונית וייצור תאי דם אדומים. ויטמין B1 מעורב במטבוליזם של פחמימות והפקת האנרגיה בגוף. ואבץ הוא מינרל חיוני נוסף שחשוב בין היתר לתפקוד מערכת החיסון, תפקוד המוח וריפוי פצעים. עם זאת, יש לציין כי אגוזי פקאן מכילים לא מעט קלוריות – כ-200 קלוריות למנה (30 גרם), כך שמומלץ לצרוך אותם במתינות.
משפרים את מערכת העיכול
הסיבה לכך נעוצה ככל הנראה בסיבים התזונתיים שאגוזי הפקאן מכילים. מרבית הסיבים התזונתיים באגוזי הפקאן הם בלתי מסיסים, כלומר לא מתמוססים - ורק חלק מהם הם סיבים מסיסים, הסוג שעוזר למתן את עליית הסוכר בדם. סיבים בלתי מסיסים אחראיים בין היתר לנפח הצואה ועידוד תנועת המזון במערכת העיכול, מה שהופך את הפקאנים לאופציה טובה כשאתם סובלים מעצירות או אי-סדירות ביציאות. בהתאם לכך, הסיבים הללו תורמים בטווח הרחוק גם למניעת מחלות ובעיות שונות במערכת העיכול.
תורמים לשמירה על המשקל
כאמור, אגוזי פקאן לא בדיוק נחשבים למזון דיאטטי – הם מכילים כ-200 קלוריות למנה של 30 גרם בלבד. אבל מאחר שהם מכילים לא מעט סיבים תזונתיים, הם בהחלט יכולים לעזור בתחושת שובע לאורך זמן ובכך למניעת נשנושים מיותרים של חטיפים לא בריאים בין ארוחות. חופן אגוזי פקאן הם אופציה מעולה לנשנוש בריא, כיוון שהם לא מקפיצים את רמת הסוכר בדם, בעלי ערך תזונתי גבוה והם משביעים. אז אמנם הם לא יעזרו לכם לרדת במשקל, אך הם בהחלט יכולים להיות חלק מתפריט בריא שיעזור לכם לשמור על משקל תקין.
שומרים על בריאות הלב
אגוזי פקאן מכילים שומן חד בלתי-רווי, כלומר "שומן טוב", שלפי מחקרים יכול לתרום לבריאות הלב. מחקר קטן שכלל 204 משתתפים שלוקים במחלת לב כלילית (המתבטאת בהיצרות של העורקים) מצא כי מנה אחת של פקאנים ביום (כ-30 גרם), במשך 12 שבועות, משפרת את הכולסטרול הטוב בגוף (HDL). HDL חשוב למניעת מחלות לב וטרשת עורקים, כך שבניגוד לכולסטרול הרע – רמות גבוהות של HDL הן דווקא טובות לבריאות הלב.
טובים לבריאות המוח
אגוזי פקאן מכילים חומצות שומן בריאות מסוג שומן חד בלתי-רווי ושומן רב בלתי-רווי, שתיהן נחשבות טובות לשיפור התפקוד הקוגניטיבי. שומן חד בלתי-רווי נמצא בעבר קשור להפחתת התדרדרות קוגניטיבית ולהפחתת דלקות בגוף. מחקר גדול שנעשה על 15 אלף נשים במשך 40 שנה מצא קשר בין צריכת אגוזים מסוגים שונים (כולל פקאן) ושיפור הקוגניציה לטווח הרחוק. אמנם מרבית המחקרים בנושא נעשו על אגוזים שונים במקביל ולפיכך נדרשים מחקרים נוספים שיתעמקו ספציפית בהשפעה של פקאן על מוח, אך אין ספק שלא יזיק להוסיף עוד קצת פקאן לתפריט, אם חשוב לכם לשמור על הביצועים הקוגניטיביים לאורך זמן.
עוד ב-mako בריאות:
>> מומחים: זאת הסיבה שהקורונה לא נעלמה בקיץ
>> השילה 45 ק"ג ממשקלה תוך שנה – כך זה קרה
>> אלה המזונות המומלצים למניעת לחץ דם גבוה
שומרים על בריאות העור
מה קשר בין אגוזי פקאן לשיער מלא ובריא ועור בריא וזוהר? ובכן, מתברר שהכל בזכות הערך התזונתי שלהם. אגוזי פקאן מכילים ויטמין E, ויטמין A וחומצה פולית, שכולם חשובים בשמירה על העור והשיער. הסיבים התזונתיים שבפקאן גם הם תורמים לבריאות העור שלכם, בשל העובדה שהם תורמים לנקות את הגוף מרעלנים שתורמים להתפתחות של אקנה. ואם כל זה לא היה מספיק, אז חשוב לציין שאגוזי פקאן גם נחשבים אנטי-אייג'ינג, כיוון שהם מכילים נוגדי חמצון, ביניהם חומצה אלגית, ויטמין A ו-ויטמין E, שנלחמים ברדיקלים חופשיים, אותם חומרים שמזיקים לתאי הגוף ומובילים להזדקנות מואצת של העור. בכך, תוספת של קצת פקאן בתפריט לגמרי יכולה להפחית התפתחות של קמטים ופיגמנטציה.
טובים לבריאות השיער
אז מתברר שגם השיער שלכם ייהנה מתוספת של פקאן לתפריט היומי. אגוזי פקאן מכילים ארגינין (L-arginine), חומצת אמינו שאחראית בין היתר לעידוד צמיחת שיער. בנוסף לכך, ארגינין עוזר לשפר את גמישות דפנות העורקים, מה שמשפר את זרימת הדם ומאפשר לדם לזרום גם לשורשי השערות – דבר שהוא חיוני לשמירה על שיער בריא וקרקפת בריאה.
חשוב לציין כי הדרך המומלצת לצרוך את אגוזי הפקאן היא בצורתם הטבעית – כלומר ללא תוספת סוכר או מלח. אתם יכולים לשלב אגוזי פקאן במאכלים שונים; מיוגורט וסלטים ועד לשיבולת שועל. מובן שהם גם מעולים באפייה ומהווים תוספת מעולה לעוגות ומאפינס. ואל תשכחו שהם גם טעימים לבדם ומהווים נשנוש מעולה במקום ממתקים בין ארוחות – רק חשוב לצרוך במתינות.